Κόσμος

Πολωνία: Προεδρικό βέτο στον νόμο περί Τύπου

Πολωνία: Προεδρικό βέτο στον νόμο περί Τύπου
Πολωνία: Προεδρικό βέτο στον νόμο περί Τύπου

Βέτο στον νόμο περί Τύπου πρόβαλε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι στόχος του ήταν η φίμωση του ανεξάρτητου ενημερωτικού δικτύου TVN24, που ελέγχεται από το αμερικανικό Discovery.

«Προβάλλω το βέτο μου», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα σε τηλεοπτικό του μήνυμα, έπειτα από τις έντονες αμερικανικές επικρίσεις που διατυπώθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου από το πολωνικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε στις 17 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία του κυβερνώντος υπερσυντηρητικού λαϊκιστικού Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης είχε ως στόχο να εμποδίσει τις επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο να διατηρούν πλειοψηφική συμμετοχή σε πολωνικές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης.

Η πολωνική κυβέρνηση δήλωνε από την πλευρά της ότι ο νόμος είχε ως στόχο την προστασία των πολωνικών μέσων ενημέρωσης από εν δυνάμει εχθρικούς παράγοντες όπως η Ρωσία.

Ο Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι παραμένει πιστός στην αρχή αυτή, αλλά ο νόμος δεν πρέπει να αμφισβητήσει υπάρχουσες επενδύσεις ούτε να έρθει σε σύγκρουση με διεθνείς συμφωνίες.

Ο αμερικανός επιτετραμμένος στην Βαρσοβία Μπιν Έιλιου είχε ζητήσει από τον πολωνό πρόεδρο να προβάλει βέτο στον νόμο αυτόν.

ΕΕ – Σοβαροί κίνδυνοι για την ενημέρωση στην Πολωνία

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε δηλώσει ότι ο νόμος εμπεριέχει «σοβαρούς κινδύνους για την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία».

Χιλιάδες πολωνοί πολίτες διαδήλωσαν στις 19 Δεκεμβρίου κρατώντας σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και φωνάζοντας «Ελεύθερα μέσα ενημέρωσης!» και «Θέλουμε βέτο!».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments