Ελλάδα

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα και στα σχολεία – Ποια είναι τα σενάρια

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα και στα σχολεία – Ποια είναι τα σενάρια
Η συζήτηση χαρακτηρίζεται πρόωρη, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων ημερών

Μετά και την ανακοίνωση των νέων μέτρων, όπως είναι φυσικό εγείρονται ερωτήματα τι θα γίνει με τα σχολεία. Μπορεί επισήμως να είναι πρόωρη ακόμα η συζήτηση, ωστόσο δεν αποκλείεται να τεθεί από πλευράς επιτροπής την επόμενη εβδομάδα.

Πάγια θέση της κυβέρνησης αποτελεί τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε πως «αν μας εγγυηθούν οι επιστήμονες ότι μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, δεν υπάρχει λόγος να μετατεθεί το άνοιγμα τους». Ο Γιάννης Οικονόμου διευκρίνισε ωστόσο πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία εισήγηση να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου.

Πιθανές αλλαγές στο πρωτόκολλο

Όπως όλα δείχνουν, οι αλλαγές στα σχολεία θα αφορούν πιο αυστηρούς διαγνωστικούς ελέγχους (αυξημένο testing), την αναστολή των σχολικών εκδρομών κυρίως του εξωτερικού, ενώ υπάρχουν σκέψεις για την αλλαγή του πρωτοκόλλου στα σχολεία αναφορικά τον αριθμό των κρουσμάτων που θα πρέπει να καταγραφούν για να κλείσει ένα τμήμα. Σήμερα για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσουν παραπάνω από τους μισούς μαθητές (50%+1).

«Μέχρι τη 10η Ιανουαρίου θα έχουμε και άλλα δεδομένα στα χέρια μας και προφανώς θα έχουμε κι άλλες συνεδριάσεις της Επιτροπής των Ειδικών, που θα σταθμίσουν τα δεδομένα. Αν χρειαστεί να πάρουμε κάποια πρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τον πιο αυστηρό διαγνωστικό έλεγχο, για να πάνε οι μαθητές με ασφάλεια στο σχολείο τους, θα το κάνουμε. Ενδεχομένως περισσότερα τεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν τροποποιήσεις.

«Τώρα που οι μαθητές είναι εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, με την Όμικρον να δείχνει αυτή τη διασπορά και με τις νέες ηλικίες να είναι περισσότερο ευαίσθητες, χρειάζεται ενδεχομένως κάποια τροποποίηση, κάποιος πιο αυστηρός έλεγχος, για να πάμε στη 10η Ιανουαρίου και να ανοίξουν τα σχολεία», ανέφερε και επανέλαβε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στην ώρα τους.

Αυξημένο testing

Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται εν αναμονή της νέας συνεδρίασης των ειδικών ώστε να δούμε αν θα προταθούν νέα μέτρα για τα σχολεία, δήλωσε η υφυπουργός Ζέττα Μακρή, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει εισήγηση για κλείσιμο των σχολείων, ωστόσο  δεν αποκλείεται η επιτροπή να ζητήσει πιο αυστηρούς διαγνωστικούς ελέγχους.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η απόφαση είναι τα σχολεία να ανοίξουν στην ώρα τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός, υπενθυμίζοντας πως για οποιαδήποτε αλλαγή στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων θα πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αποκάλυψε ότι οι ειδικοί θα επανεξετάσουν το ζήτημα των σχολείων το επόμενο δεκαήμερο.

Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι πιθανό να παραταθούν οι σχολικές διακοπές, ο καθηγητής ανέφερε ότι θεωρητικά θα μπορούσε να συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δε βρίσκεται στο τραπέζι, και όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments