Διεθνή

ΕΕ: Φιλόδοξοι οι στόχοι της γαλλικής προεδρίας με ορίζοντα τις εκλογές

ΕΕ: Φιλόδοξοι οι στόχοι της γαλλικής προεδρίας με ορίζοντα τις εκλογές
Ο Μακρόν πρόκειται να χρησιμοποιήσει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ ως «χαλί» για τις εκλογές του Απριλίου

Η Γαλλία ανέλαβε από το περασμένο Σάββατο, την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την ευκαιρία να παρουσιαστεί ως ο de facto ηγέτης της ΕΕ ενόψει των εθνικών εκλογών του Απριλίου.

Ο 44χρονος Μακρόν δεν έκρυψε ποτέ τις φιλοδοξίες του να γίνει μοχλός για περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, προωθώντας την ιδέα αυτή τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως δυναμικός σύμμαχος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. 

Με τη Μέρκελ πλέον συνταξιοδοτημένη, ο Μακρόν ανακοίνωσε μια φιλόδοξη ατζέντα για το μπλοκ των 27 χωρών μελών που θα μπορούσε επίσης να εξυπηρετήσει την εσωτερική εκστρατεία του για επανεκλογή.

Το διάγγελμα

«Το έτος 2022 πρέπει να είναι ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη», είπε σε μια διάγγελμά του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς  κατά την οποία χαιρέτισε τον ρόλο της ΕΕ για τη μάχη κατά της πανδημίας. 

Αναφερόμενος στη γαλλική προεδρία και απευθυνόμενος στον γαλλικό λαό, είπε «θα διασφαλίσω ότι αυτή η περίοδος, που έρχεται περίπου κάθε 13 χρόνια, είναι μια περίοδος προόδου για εσάς».

Ο Μακρόν, ένθερμος ευρωπαϊστής με το όραμά του για την ΕΕ να αποτελεί βασικό συστατικό της πολιτικής του εκστρατείας όταν κέρδισε την προεδρία το 2017, ελπίζει ότι θα τον εξυπηρετήσει ξανά στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 και 24 Απριλίου.

«Η προεδρία της ΕΕ του δίνει μια ευπρόσδεκτη πλατφόρμα για να βάλει στο προσκήνιο το ευρωπαϊκό του ρεκόρ, να διαφοροποιηθεί από τους αντιπάλους του και να φέρει νέες προτάσεις, νέες ιδέες στο τραπέζι», δήλωσε στο France 24  η Claire Demesmay, αναλύτρια στο think-tank Marc-Bloch στο Βερολίνο.

Το να πας στη διεθνή σκηνή είναι δημοφιλής κίνηση για κάθε Γάλλο πρόεδρο.

«Στους Γάλλους δεν αρέσει τίποτα περισσότερο από την εικόνα ή την εντύπωση ότι η Γαλλία βρίσκεται «στον έλεγχο», δήλωσε ο Πιερ Σελάλ, πρώην διπλωμάτης. 

Για να σηματοδοτήσει την έναρξη της εξάμηνης Προεδρίας, η Γαλλία φωταγώγησε ιστορικά κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Πύργου του Άιφελ και της Αψίδας του Θριάμβου με το μπλε της σημαίας της ΕΕ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Γερμανική υποστήριξη;

Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει την ευκαιρία να ασκήσει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου, η οποία δίνει στο κράτος μέλος την ευκαιρία να καθορίσει την επίσημη ατζέντα για το μπλοκ – εντός φυσικά ενός πλαισίου – και να οργανώσει συναντήσεις υπουργών.

Όμως, παρόλο που η πρώτη γαλλική προεδρία από το 2008 προσφέρει ευκαιρίες στον Μακρόν, θεωρείται επίσης από τους παρατηρητές ότι εγκυμονεί κινδύνους.

Η ατζέντα του να κάνει την Ευρώπη «ισχυρή» – στην άμυνα, την τεχνολογία ή την ασφάλεια των συνόρων της – κινδυνεύει να επισκιαστεί από την επιταχυνόμενη κρίση υγείας του Covid-19.

Ο Sebastien Maillard, διευθυντής του Ινστιτούτου Jacques Delors, ενός think tank υπέρ της ΕΕ που εδρεύει στο Παρίσι, λέει ότι ο Μακρόν θα αντιμετωπίσει πιέσεις να επιτύχει, αφού έχει αυξήσει τις προσδοκίες.

«Δεν μπορεί να φτάσει στον πρώτο γύρο (των προεδρικών εκλογών) στις 10 Απριλίου χωρίς να έχει λάβει κάποια αποτελέσματα από την ευρωπαϊκή προεδρία», είπε ο Maillard. «Αυτή είναι η πρόκληση για αυτόν, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια πραγματική ευκαιρία».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν στο Παρίσι στις 10-11 Μαρτίου, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για να συμφωνήσουν σε μια σημαντική μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, του οποίου η κυβέρνηση συνασπισμού θεωρείται επιφυλακτική απέναντι στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά υποστηρίζει την ατζέντα του Μακρόν. 

Η γαλλική προεδρία είναι «μια σημαντική ευκαιρία που θέλουμε να εκμεταλλευτούμε μαζί για να ενισχύσουμε την Ευρώπη και να την κάνουμε κατάλληλη να ανταποκριθεί στις αυριανές προκλήσεις», δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, τον οποίο ο Μακρόν χαρακτήρισε «πολιτικό αντίπαλο» τον Δεκέμβριο, μπορεί να μην έχουν καμία διάθεση να ενισχύσουν τις πιθανότητες επανεκλογής του Γάλλου ηγέτη.  

Εσωτερικές ανησυχίες

Ως συμβολικός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Μακρόν θα πρέπει να ακολουθήσει μια λεπτή γραμμή καθώς ξεκινά και την εκστρατεία του για επανεκλογή, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το αργότερο τον Φεβρουάριο.

Στο εσωτερικό, οι αντίπαλοι έχουν ήδη κατηγορήσει τον Μακρόν για προεκλογική δράση και λένε ότι θα έπρεπε να είχε καθυστερήσει τη σειρά της Γαλλίας στο τιμόνι μέχρι μετά τις εκλογές.

“Είναι λάθος. Το κάνει για τα δικά του συμφέροντα, όχι για τα συμφέροντα της Γαλλίας”, δήλωσε η δεξιά αντίπαλός του Valerie Pecresse από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών τον περασμένο μήνα. 

Οι ευρωσκεπτικιστές αντίπαλοι, όπως οι ακροδεξιοί Μαρίν Λεπέν και Έρικ Ζεμούρ, δεν θα χάσουν επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσουν την όλη “άσκηση” ως ανούσια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments