Διεθνή

Σκάνδαλο Theranos: Ένοχη η Ελίζαμπεθ Χολμς για την απάτη του αίματος

Σκάνδαλο Theranos: Ένοχη η Ελίζαμπεθ Χολμς για την απάτη του αίματος
Theranos: Πώς το πάλαι ποτέ λαμπερό αστέρι της Silicon Valley βρέθηκε στο εδώλιο για το σκάνδαλο του αίματος

Αντιμέτωπη με τη μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών, βρίσκεται η  37χρονη Ελίζαμπεθ Χολμς, αν και πιθανότατα θα της επιβληθεί ποινή πολύ μικρότερη.  Η Χολμς, η οποία δεν τέθηκε υπό κράτηση, πιθανότατα θα ασκήσει έφεση για την καταδίκη της και για οποιαδήποτε ποινή της. Κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για την μεγάλη απάτη τoυ αίματος κρίθηκε η 37χρονη πρωταγωνίστρια του «σκανδάλου Theranos» με την ομώνυμη εταιρεία, ενώ οι ένορκοι την απάλλαξαν από άλλες κατηγορίες.  Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών η καθεμία.

Επίσης δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η ημερομηνία για την καταδίκη,  ενώ είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα νέα ακρόαση.

Συγκεκριμένα καταδικάστηκε για τέσσερις από τις έντεκα κατηγορίες που αντιμετώπιζε για συνωμοσία και απάτη και αθωώθηκε για τέσσερις κατηγορίες, ανώ η  επιτροπή δεν κατέληξε σε ετυμηγορία για τρεις από τις κατηγορίες. Η Χολμς κρίθηκε αθώα για όλες τις κατηγορίες που αφορούσαν σε εξαπάτηση ασθενών.

Η διχασμένη απόφαση ήρθε αφότου η επιτροπή, έχοντας συζητήσει για επτά ημέρες, μπορούσε να εκδώσει μια μερική ετυμηγορία καθώς δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συναίνεση για τις άλλες τρεις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η ιδρύτρια της εταιρείας με τις εξετάσεις αίματος, είπε εν γνώσει της ψέματα για την τεχνολογία που η ίδια υποστήριζε ότι μπορούσε να ανιχνεύσει ασθένειες με μερικές σταγόνες αίμα.

Η Χολμς έμεινε απόλυτα ακίνητη και όρθια όσο διαβάζονταν η ετυμηγορία.

Πώς το λαμπερό αστέρι της Silicon Valley βρέθηκε στο «σκαμνί»

Η Ελίζαμπεθ Χολμς, άλλοτε λαμπερό αστέρι της Silicon Valley που υποσχόταν επανάσταση στις εξετάσεις αίματος με τη start-up που ίδρυσε, τη Theranos, κρίθηκε ένοχη για απάτη σε βάρος επενδυτών χθες Δευτέρα από το σώμα ενόρκων στο δικαστήριο της Καλιφόρνιας όπου δικαζόταν.

Έπειτα από διαδικασία που διήρκεσε πάνω από τρεις μήνες και κάπου 50 ώρες διαβουλεύσεων, οι ένορκοι αποφάνθηκαν –ομόφωνα– πως είναι ένοχη για απάτη σε βάρος επενδυτών, ωστόσο την απάλλαξαν από ορισμένες κατηγορίες, ενώ δεν συμφώνησαν για άλλες που της προσάπτονταν

Η καταδίκη της 37χρονης –που ίδρυσε τη Theranos το 2003, στα 19 της χρόνια, και υποσχόταν διαγνωστικό μηχάνημα ταχύτερο και φθηνότερο από αυτά των παραδοσιακών εταιρειών του κλάδου– σημαίνει πως αντιμετωπίζει την προοπτική να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης πολλών δεκαετιών. Η ποινή της θα ανακοινωθεί αργότερα από το ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Η Χολμς και η απάτη του αίματος

Η Χολμς είναι η ιδρύτρια της Theranos, της εταιρείας που υποστήριζε ότι έχει εφεύρει μία νέα καινοτόμα ιατρική συσκευή, η οποία μπορούσε να πραγματοποιήσει δεκάδες πολύπλοκες εξετάσεις αίματος με λίγες μόνο σταγόνες αίμα, χωρίς κανονική αιμοληψεία.

Οι υποσχέσεις της, απέσπασαν πολύ γρήγορα την προσοχή της Σίλικον Βάλει, της Wall Street, της ιατρικής κοινότητας και των μέσων ενημέρωσης. Θεωρούσαν πως φέρνει κάτι το επαναστατικό. Αποδείχθηκε ότι είχε απλώς εξαπατήσει επενδυτές, αλλά και ασθενείς, αφού τα αποτελέσματα των εξετάσεων με την ιατρική συσκευή της ήταν εντελώς αναξιόπιστα.

Η ίδια σπούδασε στο Στάνφορντ χημικός μηχανικός. Και παρά το γεγονός ότι στο πρώτο έτος αρίστευσε και κέρδισε υποτροφία 3.000 δολαρίων, δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές της. Παράτησε το Στάνφορντ για να ιδρύσει την δική της start up.

Παρά τις αρχικές δυσκολίες που συνάντησε, έχοντας την ικανότητα της πειθούς και υιοθετώντας τον κώδικα ντυσίματος του Τζομπς (χαρακτηριστικό είναι, πως πολύ συχνά εμφανιζόταν με μαύρο ζιβάγκο) κατάφερε να γοητεύσει τους επενδυτές. Έως τα τέλη του 2010 είχε ήδη αντλήσει κεφάλαια 92 εκατ. δολαρίων και ήταν γνωστό όνομα στους κύκλους της Σίλικον Βάλεϊ. Έως το 2014 εκείνη ήταν στα εξώφυλλα των Fortune, Forbes, Times και στη λίστα των επενδυτών και μελών του Δ.Σ. της Theranos συναντούσε κανείς ονόματα όπως Χένρι Κίσινγκερ, Ρούπερτ Μέρντοχ, Κάρλος Σλιμ, Λάρι Έλισον.

Χάρη στις υποσχέσεις της, την πειθώ και το δυναμικό προφίλ της, η νεαρή επιχειρηματίας κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να κερδίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών τεράστιου κύρους, κάτι σπάνιο στον ανδροκρατικό κόσμο των καλιφορνέζων μηχανικών που παρεπιδημούν στην «Κοιλάδα του Πυριτίου». Την υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσιντζερ, ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, καθώς και ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ, που επένδυσε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια στη Theranos.

Ασύληπτα κέρδη με… λίγες σταγόνες αίμα

Στην κορύφωση της, η αξία της εταιρείας είχε φθάσει σχεδόν τα 10 δισεκ. δολάρια και η κυρία Χολμς, η μεγαλομέτοχός της, είχε περιουσία 3,6 δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Αλλά το 2015, η εφημερίδα Wall Street Journal έκανε την εκρηκτική αποκάλυψη πως το περίφημο διαγνωστικό μηχάνημα που υποσχόταν η Theranos ουδέποτε λειτούργησε.

Η τεράστια φούσκα που είχε δημιουργήσει έσπασε με μία σειρά από ρεπορτάζ της Wall Street Journal το 2015 και ενώ η Theranos είχε ήδη αξία 9 δις. δολαρίων. Η αμερικανική εφημερίδα αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα η «θαυματουργή» συσκευή της Theranos δεν μπορούσε παρά ελάχιστες εξετάσεις αίματος να πραγματοποιήσει και αυτές όχι πάντα με επιτυχία. Για τις υπόλοιπες η εταιρεία χρησιμοποιούσε παραδοσιακά μηχανήματα, ορισμένα από τα οποία είχε τροποποιήσει ώστε να είναι «συμβατά» με τη δική της τεχνολογία. Τα ρεπορτάζ την έβαλαν στο στόχαστρο των αρχών και το 2018 ακολούθησε η ποινικη δίωξη για απάτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments