Ειδήσεις

Η πόλη όπου παρατηρήθηκε δραστική μείωση των ανθρωποκτονιών το 2021

Η πόλη όπου παρατηρήθηκε δραστική μείωση των ανθρωποκτονιών το 2021
Ενώ το κύμα ένοπλης βίας στις ΗΠΑ εντείνεται

Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών διατηρήθηκε υψηλός και το 2021 στις ΗΠΑ , μετά από την απότομη αύξηση που σημειώθηκε πέρυσι κατά τα πρώτα κύματα της πανδημίας.

Η ετήσια αύξηση το 2021 δε θεωρείται τόσο μεγάλη όσο αυτή του 2020 σε σύγκριση με το 2019, όμως πολλές μεγάλες πόλεις έχουν καταγράψει ασύλληπτους αριθμούς: Από τις 29 Δεκεμβρίου, έχουν σημειωθεί πάνω από 550 ανθρωποκτονίες στη Φιλαδέλφεια φέτος, που έσπασε το ρεκόρ του 1990 των 503, στην Ινδιανάπολη, περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, περισσότεροι θάνατοι από τον υψηλότερο προηγούμενο απολογισμό των 215 που καταγράφηκε το 2020. Στην Ουάσιγκτον καταγράφηκαν πάνω από 200 δολοφονίες για πρώτη φορά από το 2003.

Μια πόλη ωστόσο κατέγραψε την αντίθετη τάση: Το Σεντ Λούις, το οποίο το 2020 είχε το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών τα τελευταία 50 χρόνια, έχει καταγράψει 190 ανθρωποκτονίες στις 29 Δεκεμβρίου, δηλαδή 73 λιγότερες από τις 263 του προηγούμενου έτους. Οι αριθμοί είναι χαμηλότεροι αν συγκριθούν και με την περίοδο πριν από την πανδημία. Το 2019 στην πόλη έγιναν 194 ανθρωποκτονίες και 205 το 2017, ενώ ο πληθυσμός παρέμεινε σταθερός όλα αυτά τα χρόνια.

«Η πτώση που είδαμε φέτος στο Σεντ Λούις είναι πραγματικά μεγάλη και πραγματικά δεν υπάρχει εξήγηση», είπε ο Ρίτσαρντ Ρόζενφελντ, εγκληματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι – St. Louis και μέλος της Ομάδας Εργασίας για το Βίαιο Έγκλημα του Συμβουλίου για την Ποινική Δικαιοσύνη, η οποία μελετά την απότομη αύξηση φέτος των ανθρωποκτονιών σε ολόκληρη τη χώρα, λέει στο TIME και επικαλείται έλλειψη άμεσα διαθέσιμων στοιχείων.

Κατά τον ίδιο, τόσο οι αρχές όσο και οι κάτοικοι αισθάνονται σαν να είχαν συμμετοχή στο πρόβλημα. Ο Dan Isom, διευθυντής δημόσιας ασφάλειας του St. Louis, λέει ότι μέρος της πτώσης είναι αποτέλεσμα του ότι η πόλη δεν αντιμετωπίζει πλέον τις προκλήσεις των lockdowns και των περιορισμών που ίσχυαν πέρυσι λόγω του COVID-19.

Η πανδημία επιδείνωσε το φαινόμενο

Η πανδημία και οι περιορισμοί που επέβαλε πιστεύεται ευρέως ότι επιδείνωσαν το φαινόμενο της ένοπλης βίας σε πολλές πόλεις. Όπως υποστηρίζει, το αστυνομικό τμήμα έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση φέτος. «Είμαστε πραγματικά επικεντρωμένοι σε μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ένοπλης βίας», λέει ο Isom στο TIME.

Αυτή η «ολιστική προσέγγιση», σύμφωνα με τον Isom, περιλαμβάνει ανάληψη πρωτοβουλιών που έχουν ως στόχο να σπάσουν τον κύκλο της βίας. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, όταν οι αρχές έρχονται σε επαφή με ένα θύμα βίαιου εγκλήματος, προσπαθούν να ζητήσουν από τον συνήγορο ή έναν κοινωνικό λειτουργό να τους βοηθήσει με το “τραύμα”, το φόβο ή το θυμό που μπορεί να νιώθουν.

Για το αστυνομικό τμήμα του Σεντ Λούις έχει αλλάξει από πέρυσι και ο τρόπος που επιχειρούν. Οι αξιωματικοί αποστέλλονται σε περιοχές όπου γνωρίζουν ότι είναι πιθανό να σημειωθεί κάποιο βίαιο περιστατικό, με βάση πληροφορίες, λέει ο Isom. «Προσπαθήσαμε να επικεντρωθούμε στους ανθρώπους που πραγματικά διαπράττουν βία και να μην πετάξουμε ένα δίχτυ σε ολόκληρη την κοινότητα». Εξάλλου, το τμήμα συνεχίζει να εργάζεται για την ανάπτυξη της σχέσης του με κατοίκους του Σεντ Λούις που επηρεάζονται άμεσα από την ένοπλη βία. «Νομίζω ότι κάνουμε πολλά από τα σωστά πράγματα, το πιο σημαντικό κομμάτι είναι πώς μπορούμε να εμπλέξουμε την κοινότητα περισσότερο σε αυτή τη διαδικασία», λέει ο Isom.

Οι ακτιβιστές έχουν να αφηγηθούν μια ελαφρώς διαφορετική ιστορία. Κατά την άποψή τους, η μείωση της βίας είναι αποτέλεσμα μιας διαφορετικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση του ζητήματος. Όπως πιστεύουν, αυτή η αλλαγή οφείλεται στους ανθρώπους που έχουν βαρεθεί να βασίζονται στην επιβολή του νόμου.

«Έχει λάβει χώρα μια σημαντική αλλαγή, οι άνθρωποι σε όλο το Σεντ Λούις λένε ότι πρέπει να εμπλακούμε περισσότερο σε ό,τι συμβαίνει στις γειτονιές μας», λέει ο Τζέιμς Κλαρκ, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Σεντ Λούις. “Υπάρχουν άτομα που γίνονται πιο ενεργά στα μπλοκ τους.” Όπως εξηγεί ο Clark, οι άνθρωποι κάνουν μια προσπάθεια να βρουν τρόπους να συνεισφέρουν.

Ευθύνη της γειτονιάς

«Οι εκκλησίες και άλλοι οργανισμοί κάνουν διανομή τροφίμων, φιλοξενούν εκθέσεις, λειτουργούν ως κλινικές εμβολίων. Αυτές οι προσπάθειες θεωρούνται ως βήματα που μπορούν να περιορίσουν τη βία με όπλα έμμεσα, επειδή ευνοούν ένα ισχυρότερο περιβάλλον σε κοινωνικοοικονομικά κατεστραμμένες γειτονιές. Βλέπουμε μια αλλαγή στη στάση», συνεχίζει ο Clark. «Χρειαζόμαστε την ευθύνη της οικογένειας, χρειαζόμαστε την ευθύνη της γειτονιάς. Δεν μπορούμε να σωρεύουμε την ευθύνη της αντιμετώπισης της βίας αποκλειστικά στην αστυνομία».

Επιπλέον, υπάρχει η αντίληψη ότι η αστυνομία έκανε ένα βήμα πίσω φέτος. Ο LaDon Merriweather, ακτιβιστής στο Serving Our Streets, ένα πρόγραμμα αποκλιμάκωσης της ένοπλης βίας στην πόλη, περιγράφει μια «αποσύνδεση» μεταξύ της αστυνομίας και πολλών κατοίκων του Σεντ Λούις, η οποία, όπως λέει, «μεγάλωσε ακόμη περισσότερο» το 2021. Ο Isom υποστηρίζει ότι ο τελικός στόχος πρέπει να είναι να υπάρχουν λιγότεροι αξιωματικοί ορατοί στους δρόμους – και υποστηρίζει ότι η μείωση τόσο της αστυνομικής παρουσίας όσο και της βίας με όπλα είναι το ιδανικότερο σενάριο.

«Κάντε τους ανθρώπους που βιώνουν το πρόβλημα καθημερινά να εμπλακούν, σταματώντας αυτό που συμβαίνει στην κοινότητα», λέει ο Reginald Slaughter, συντονιστής στο Κέντρο Υποστήριξης Οικογενειών. «Πρέπει να κάνουμε την κοινότητα να συμμετέχει στις λύσεις. Έτσι θα συνεχίσουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments