Αθλητισμός

Σφοδρές αντιδράσεις για τη συμμετοχή του Τζόκοβιτς στο Αυστραλιανό Όπεν

Σφοδρές αντιδράσεις για τη συμμετοχή του Τζόκοβιτς στο Αυστραλιανό Όπεν
Δόθηκε άδεια στον Τζόκοβιτς να αγωνιστεί χωρίς να είναι γνωστό αν έχει εμβολιαστεί

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αυστραλία η άδεια που δόθηκε από τις αρμόδιες αρχές στον Νόβακ Τζόκοβιτς να αγωνιστεί στο αυστραλιανό Open, χωρίς να είναι γνωστό αν είναι εμβολιασμένος.

Ο Σέρβος τενίστας έχει εκφράσει την αντίθεσή του στον εμβολιασμό κατά της Covid.

«Θα είναι στο επόμενο αεροπλάνο για να επιστρέψει στην πατρίδα του, εάν δεν αποδείξει τους λόγους για τους οποίους εξαιρέθηκε από τους κανόνες της αθλητικής ομοσπονδίας», δήλωσε ενοχλημένος ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Ο διευθυντής του Australian Open, Κρεγκ Τάιλι, προέτρεψε σήμερα τον Νόβακ Τζόκοβιτς να αποκαλύψει τον λόγο της «ιατρικής εξαίρεσης» που θα του επιτρέψει να συμμετάσχει στο πρώτο Grand Slam της χρονιάς, χωρίς ποτέ ο Σέρβος να έχει πει εάν εμβολιάστηκε ή όχι κατά της Covid-19.

«Θα ήταν σίγουρα χρήσιμο αν ο Νόβακ εξηγούσε τους όρους υπό τους οποίους έκανε αίτηση και έλαβε εξαίρεση», είπε ο Τάιλι, πρόεδρος της ομοσπονδίας τένις της Αυστραλίας (TA), μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Τον ενθαρρύνω να μιλήσει στην κοινότητα γι αυτό. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο τα τελευταία δύο χρόνια και θα εκτιμούσα κάποιες απαντήσεις σε αυτό», πρόσθεσε.

Πάντως ο Τάιλι είπε, ωστόσο, ότι το νούμερο 1 στον κόσμο δεν είχε λάβει προνομιακή μεταχείριση για να πάρει αυτήν την εξαίρεση, κατά τη διαδικασία που εποπτεύεται από τις αυστραλιανές αρχές και αυτές της Πολιτείας της Βικτώριας.

Συνολικά 26 παίκτες ή μέλη του επιτελείου τους, από τους 3.000 περίπου που έκαναν το ταξίδι στην Αυστραλία, ζήτησαν εξαίρεση και μόνο λίγοι από αυτούς έμειναν ικανοποιημένοι, είπε. «Όποιος πληρούσε τις προϋποθέσεις επιτρεπόταν να μπει. Δεν υπήρχε ιδιαίτερη εύνοια. Δεν υπήρχε ειδική μεταχείριση στον Νόβακ», τόνισε ο Τάιλι.

Ήδη νικητής 20 Grand Slam, όπως ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ράφαελ Ναδάλ, ο Σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς στοχεύει στον 21ο τίτλο ρεκόρ στη Μελβούρνη. Το Australian Open, που ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου, είναι το αγαπημένο του τουρνουά. Στη Μελβούρνη ο Σέρβος κέρδισε το πρώτο του Grand Slam (2008) και κανείς δεν έχει κερδίσει εκεί όσο αυτός (εννέα νίκες ).

Απειλούν με μποϊκοτάζ

Η ανακοίνωση του  εννέα φορές παγκόσμιου πρωταθλητή στα social media ότι έχει λάβει ιατρική άδεια που του επιτρέπει να αγωνιστεί ανεμβολίαστος στη Μελβούρνη, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τους Αυστραλούς να απειλούν να μποϊκοτάρουν το Grand Slam.

Αναμένουμε αποδείξεις

«Ο Νόβακ έκανε αίτηση για ιατρική εξαίρεση, που του δόθηκε μετά από διαδικασία ενδελεχούς ελέγχου από δύο ανεξάρτητες ομάδες ειδικών. Η μία από αυτές ήταν η Ανεξάρτητη Ομάδα Ελέγχου Ιατρικής Εξαίρεσης που ορίστηκε από τo Τμήμα Υγείας της Βικτώρια. Αξιολόγησαν όλες τις αιτήσεις για να δουν αν πληρούν τις οδηγίες της Australian Technical Advisory Group on Immunisation (ATAGI)», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η διοργανώτρια Αρχή του «Tennis Australia».

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, o Τζόκοβιτς φθάνει σε λίγες ώρες στη Μελβούρνη για να υπερασπιστεί τον τίτλο του Grand Slam με τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον να τον προειδοποιεί ότι «δεν θα έχει ειδική μεταχείριση κι ότι θα του απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα εάν κριθούν «ανεπαρκείς» οι αποδείξεις που του επιτρέπουν να εξαιρεθεί.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Αναμένουμε τα στοιχεία που θα μας παρέχει για να υποστηρίξει το αίτημά του», δήλωσε ο Σκοτ Μόρισον σε συνέντευξη Τύπου. Όπως ανακοίνωσε η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώρια, ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν ένας από του 26 αθλητές που ζήτησαν να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι στην Αυστραλία πάνω από το 90% των ατόμων άνω των 16 ετών να έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments