Ελλάδα

Σχολεία: Πότε γίνεται το πρώτο self test – Πώς το δηλώνετε – Αναλυτικές οδηγίες

Σχολεία: Πότε γίνεται το πρώτο self test – Πώς το δηλώνετε – Αναλυτικές οδηγίες
Πλήρης οδηγός προς εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για τα νέα δεδομένα επιστροφής τους στα σχολεία

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες την προσεχή Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Από σήμερα εξάλλου ξεκίνησε και η δωρεάν διάθεση των self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ωστόσο θα αντιμετωπίσουν μία νέα πραγματικότητα μετά τις ανακοινώσεις των υπουργών Παιδείας και Υγείας για την αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε η επιστροφή τους να γίνει με ασφάλεια.

Διάθεση δωρεάν self test 5 έως 8 Ιανουαρίου 2022

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας οι μαθητές όλων των βαθμίδων – εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από σήμερα, Τετάρτη, ως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά self τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022. Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία θα γίνεται και κατά την αργία των Θεοφανίων, την Πέμπτη 6/1, από εφημερεύοντα φαρμακεία

Τι ισχύει για τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

Αυτό σημαίνει ότι ένα self test πρέπει να γίνει την Κυριακή, ένα ακόμη τη Δευτέρα και το τρίτο την Πέμπτη.

Ο έλεγχος με self test είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

Μόνο στο edupass οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο ράπιντ τεστ και ένα self test – όλα με δική τους επιβάρυνση – την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα το ραπιντ τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και σελφ τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1).

Σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα.

Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Η λειτουργία τμήματος της σχολικής μονάδας αναστέλλεται όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο 50% συν ένα του συνόλου των μαθητών που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολικής μονάδας.

Τι θα γίνει με τη μάσκα

Διευκρινίσεις έδωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε τα σχολεία να ανοίξουν τη Δευτέρα 10/1 και τα παιδιά να φορούν απλή μάσκα.

Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά στο σχολικό περιβάλλον δεν νομίζω να υπάρχει άλλο περιβάλλον που να γίνεται τόσο εντατικό testing πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Η διασπορά ελέγχεται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα» και πρόσθεσε πως είναι βασικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι η σχολική τάξη αποτελεί μια φούσκα, δεν έχει σχέση με άλλα περιβάλλοντα που αναμειγνύονται διαφορετικοί άνθρωποι ξανά και ξανά.

«Επομένως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασφαλές περιβάλλον, ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο αυτήν τη στιγμή στο χώρο. Να έχουμε επίσης υπόψη μας ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δεν αντικαθίσταται με κάτι άλλο», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, υπενθυμίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο ΠΟΥ πάντα συστήνει τα σχολεία να είναι τα τελευταία που κλείνουν και τα πρώτα που ανοίγουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments