Ελλάδα

Λέκκας: Το ρήγμα του Χορτιάτη μπορεί να δώσει σε ακραία περίπτωση σεισμό έως 6 Ρίχτερ

Λέκκας: Το ρήγμα του Χορτιάτη μπορεί να δώσει σε ακραία περίπτωση σεισμό έως 6 Ρίχτερ
Γι’ αυτή την ακραία περίπτωση οφείλουμε να σχεδιάζουμε τις κατασκευές, τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας

Σεισμό μεγέθους μέχρι και 6 ρίχτερ μπορεί να δώσει το ρήγμα του Χορτιάτη, που πρόσφατα έδωσε τα  3,4 ρίχτερ που ταρακούνησαν τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα.

Ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως το ρήγμα του Χορτιάτη είναι μικρότερο από το ρήγμα της Βόλβης που ευθύνεται για τον ισχυρό σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη και μπορεί να “δώσει σεισμούς μεγέθους 5 έως 5,5 Ρίχτερ και ενδεχομένως και 6 Ρίχτερ σε ακραία περίπτωση, καθώς κάθε ρήγμα αποτελείται από μικρότερα”.

Μιλώντας στον Real Fm εξήγησε ότι «στην ακραία παραδοχή σχεδιασμού το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει μέχρι 6 Ρίχτερ, αλλά γι’ αυτή την ακραία περίπτωση οφείλουμε να σχεδιάζουμε τις κατασκευές». Συνήθως, πρόσθεσε ο ίδιος, τα ρήγματα δεν ενεργοποιούνται σε όλο το μήκος τους, αλλά κατά τμήματα δίνοντας έτσι μικρότερους σεισμούς σε σχέση με τα ακραία σενάρια που εξετάζονται.

Και άλλα ρήγματα γύρω από τη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, στη γύρω περιοχή έχουν καταγραφεί έξι με επτά αξιόλογα ρήγματα.

Τα ρήγματα αυτά βρίσκονται «σε απόσταση 50 χλμ γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης», ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη σεισμική δόνηση ο κ. Λέκκας είπε πως με τέτοιες δονήσεις «πιο πολύ ανακουφιζόμαστε παρά προβληματιζόμαστε».

Η Κρήτη ανοιχτό μουσείο Σεισμολογίας

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στον πρόσφατο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης νοτίως του Ηρακλείου, αλλά και στις τελευταίες σεισμικές δονήσεις που ταρακούνησαν το Αρκαλοχώρι.

«Η Κρήτη είναι ανοιχτό μουσείο Σεισμολογίας, Γεωλογίας και Γεωδυναμικής δεδομένου ότι είναι στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και η προμετωπίδα του ελληνικού τόξου, εκεί όπου η πλάκα της Ευρώπης συγκρούεται με την Αφρική», τόνισε ο κ. Λέκκας προσθέτοντας πως η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή εξελίσσεται διαχρονικά και υπενθυμίζοντας ότι στην Κρήτη έχουν καταγραφεί ιστορικά -εδώ και αιώνες- οι ισχυρότεροι σεισμοί οι οποίοι άλλαξαν το τοπίο του νησιού. «Η Κρήτη ουσιαστικά είναι μια περιοχή που έχει δομηθεί από τους σεισμούς και τη διάβρωση των πετρωμάτων», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο Αρκαλοχώρι παρατήρησε πως η περιοχή «επανέρχεται σε κατάσταση ηρεμίας», ενώ τόνισε πως είναι ανεξάρτητες από το συγκεκριμένο επίκεντρο οι δονήσεις που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη θαλάσσια περιοχή βορείως και νοτίως της Κρήτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments