Κόσμος

Pfizer-Biontech: Ετοιμάζουν mRNA εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα

Pfizer-Biontech: Ετοιμάζουν mRNA εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα
Pfizer-Biontech: Ετοιμάζουν mRNA εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα

Διεύρυνση της συνεργασίας τους μετά την επιτυχία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού αποφάσισαν, η εταιρεία βιοτεχνολογίας  Biontech και ο Αμερικανός εταίρος της, η Pfizer. Αυτή τη φορά το ερευνητικό τους έργο αφορά στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα βασισμένο στο mRNA. Οι πρώτες κλινικές μελέτες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αυτή η συνεργασία στον τομέα των εμβολίων, είναι η τρίτη κατά σειρά, καθώς έχουν προηγηθεί τα εμβόλια της Covid, και η ανάπτυξη του εμβολίου της γρίπης. Σύμφωνα με την Handelsblatt οι πρώτες κλινικές δοκιμές για το νέο εμβόλιο της γρίπης ξεκίνησαν στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι εταιρείες συνεργάζονται επίσης πάνω στη δημιουργία μιας «αναβαθμισμένης» εκδοχής του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ώστε αυτό να παρέχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία κατά της παραλλαγής Όμικρον.

Συνολικά, η παραγωγή τεσσάρων δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων Covid έχει προγραμματιστεί για το τρέχον έτος. Επιπλέον, η Biontech εργάζεται μόνη της και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για εμβόλια κατά του HIV, της ελονοσίας, της φυματίωσης και άλλων ασθενειών.

Στο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, οι δύο εταιρείες θέλουν επίσης να χρησιμοποιήσουν την υψηλή ευελιξία της τεχνολογίας mRNA της Biontech και να την συνδυάσουν με την τεχνογνωσία της Pfizer στον εντοπισμό αντιγόνων. Τα αντιγόνα είναι μοριακές δομές που ελέγχονται από αντισώματα και κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και επομένως χρησιμεύουν ως σημαντικά σημεία εκκίνησης για την ανάπτυξη εμβολίων.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο mRNA με ευνοϊκό προφίλ κινδύνου και υψηλή αποτελεσματικότητα, το οποίο ταυτόχρονα είναι ευκολότερο να παρασκευαστεί προκειμένου να επιτραπεί η παγκόσμια πρόσβαση σε αυτό», εξήγησε ο επικεφαλής της Biontech, Ugur Sahin.

Ο επικεφαλής έρευνας της Pfizer, Mikael Dolsten, περιγράφει τη νέα συμφωνία ως τη συνέχεια του κοινού ταξιδιού στην ανάπτυξη εμβολίων. «Αναπτύσσουμε συνεχώς την τεχνολογία mRNA και έτσι αντιμετωπίζουμε μια άλλη πρόκληση για την υγεία που είναι ώριμη για επιστημονικές καινοτομίες. Αυτό υποστηρίζεται από το πρωτοκλασάτο δίκτυο παραγωγής μας», λέει ο Dolsten.

Με το νέο τους έργο, οι δύο εταιρείες στοχεύουν σε μια αγορά  που εκτιμάται επί του παρόντος στα περίπου τρία δισεκατομμύρια δολάρια. Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια επώδυνη μολυσματική ασθένεια που  προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Οι αρχικές λοιμώξεις από τον ιό αυτό εκδηλώνονται ως ανεμοβλογιά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments