Πολιτική

Κεραμέως: “Αν υπάρχει κρούσμα τα παιδιά θα κάνουν test κάθε μέρα”

Κεραμέως: “Αν υπάρχει κρούσμα τα παιδιά θα κάνουν test κάθε μέρα”
Κεραμέως: Η υπουργός Παιδείας ανέφερε σε συνέντευξη της, πως αλλάζει το υγειονομικό πρωτόκολλο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την επιστροφή στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου. Το Υπουργείο ανακοίνωσε οδηγίες για τον τρόπο διάθεσης των πρώτων self test που θα χορηγηθούν για το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη της, «απάντησε» και στο αν τα rapid test που πρέπει να κάνουν οι μαθητές σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, θα είναι δωρεάν. Με βάση το αναθεωρημένο πρωτόκολλο για τα σχολεία, σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται αυξημένοι έλεγχοι σε όλο το τμήμα, και όχι μόνο στους μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

“Προτιμούμε να βάζουμε πολλά τεστ για να θωρακίσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα”

Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Αναφερόμενη στα rapid test που καλούνται να κάνουν οι μαθητές, η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (05.01.2022) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, είπε ότι θα γίνονται δωρεάν σε δημόσιες δομές με βεβαίωση του διευθυντή. «Προτιμούμε να βάζουμε πολλά τεστ για να θωρακίσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα», είπε.

Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, η Επιτροπή των ειδικών που συνεδρίασε χθες για τα σχολεία, δεν ζήτησε παράταση για το άνοιγμα, ενώ σε ό,τι αφορά στο 50%+1 (για όταν υπάρχει κρούσμα) υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των ειδικών δεν έθεσε θέμα γι’ αυτό.

Γιατί ανοίγουν τα σχολεία

«Τα σχολεία είναι τα πρώτα που ανοίγουν και τα τελευταία που κλείνουν», τόνισε η Νίκη Κεραμέως, εξηγώντας ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι παιδαγωγικοί, ψυχοσυναισθηματικοί και υγειονομικοί. Το άνοιγμα, πρόσθεσε, ότι επέβαλλε και η διεθνής τάση. «Εδώ ανοίξαμε τα σχολεία με τη Δέλτα και χωρίς εμβολιάστική κάλυψη και συζητάμε αν θα ανοίξουμε τον Ιανουάριο;», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.

Κατά την υπουργό Παιδείας, τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, επισημαίνοντας ότι όσο είναι ανοιχτά τα σχολεία γίνονται περισσότερα τεστ. Όπως ανέφερε το 84% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το περασμένο διάστημα είχε ανιχνευτεί από τα selt test, ποσοστό το οποίο μειώθηκε στο 40% όταν έκλεισαν.

Απευθυνόμενη στους γονείς που έχουν αποφασίσει να μην στείλουν τα παιδιά τους τη Δευτέρα στο σχολείο, διερωτήθηκε: «Εάν υπάρξει ένα κρούσμα στον περίγυρο, θα κάνουν πέντε τεστ;». Για τα πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η Εξεταστική θα γίνει κανονικά.

Πώς θα γίνει η διάθεση των self test

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργό Παιδείας ανακοίνωσε πως οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments