Πολιτική

Μακρή: Δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία το άνοιγμα των σχολείων

Μακρή: Δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία το άνοιγμα των σχολείων
Μακρή: «Δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία το άνοιγμα των σχολείων, είναι οδηγία που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και είναι απόλυτα ασφαλής».

Στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία κάνουν πρεμιέρα τη Δευτέρα τα σχολεία μίλησε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή. Η υφυπουργός παραχώρησε συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

«Δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία το άνοιγμα των σχολείων. Είναι οδηγία που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», επισήμανε η υφυπουργός Παιδείας απαντώντας στον προβληματισμό που διατυπώνεται από επιστήμονες, γονείς και εκπαιδευτικούς για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία εν μέσω ρεκόρ αύξησης των κρουσμάτων και της επικράτησης του νέου μολυσματικού στελέχους Όμικρον που δεν έχει συμπτώματα. Μακρή

«Παντού ανοίγουν τα σχολεία κανονικά» και μάλιστα χωρίς το αυξημένο testing που προβλέπεται στη χώρα μας, κατέληξε η Ζ. Μακρή. Η υφυπουργός εξήγησε τι θα ισχύσει με τα τεστ και πώς θα αντιμετωπίζονται τα κρούσματα από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Ακούστε όσα είπε η Ζέττα Μακρή:

Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λειτουργία τους

Ξεκινά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Από χθες Τετάρτη ξεκίνησε και η δωρεάν διάθεση των self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ωστόσο θα αντιμετωπίσουν μία νέα πραγματικότητα μετά τις ανακοινώσεις των υπουργών Παιδείας και Υγείας για την αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε η επιστροφή τους να γίνει με ασφάλεια. Το υπουργείο Παιδείας απάντησε σε δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, δια ζώσης, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας:

  • Πρώτα από όλα για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο – τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.
  • Για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, τα οποία είναι πολύ σημαντικό να λειτουργούν στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.
  • Η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας, καθώς στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη διενέργεια συστηματικών τεστ κάθε εβδομάδα για την προσέλευση στο σχολείο, με την απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας, με τους εκτεταμένους καθημερινούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, μεταξύ και των άλλων μέτρων που ήδη ισχύουν. Τα περισσότερα από τα παραπάνω ΔΕΝ ισχύουν όταν τα σχολεία είναι κλειστά.
  • Η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων συνάδει πλήρως και με τη διεθνή τάση για άνοιγμα σχολείων με αυξημένους ελέγχους. Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά δια ζώσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ενδεικτικά σε: Γερμανία (3/1), Γαλλία (3/1), Ουγγαρία (3/1), Βουλγαρία (4/1), Λετονία (5/1), Ιρλανδία (6/1), Λουξεμβούργο (9/1), Εσθονία (10/1), Ιταλία (10/1), Ολλανδία (10/1) Φινλανδία (10/1), Βέλγιο (10/1), Σλοβακία (10/1), Πολωνία (10/1), Μάλτα (10/1), Κύπρο (10/1), Κροατία, Λιθουανία, Σουηδία, Τσεχία, Ρουμανία.
  • Τα σχολεία μας λειτούργησαν δια ζώσης από τον Σεπτέμβριο α) όταν κυριαρχούσε η μετάλλαξη Δέλτα με τη μεγαλύτερη πολυπλοκότητά της και β) όταν δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου εμβολιαστική κάλυψη στους μαθητές. Δεν είναι λογικό με την πιο ήπια Όμικρον και με όλες τις άλλες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες εν λειτουργία, έστω και με περιορισμούς, να υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για αναστολή λειτουργίας των σχολείων.
  • Δεν μπορεί να «τιμωρούνται» τα παιδιά επειδή μία μειοψηφία του πληθυσμού δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments