Άποψη

Μάθημα πρώτο: Self test!

Μάθημα πρώτο: Self test!
Ανοίγουν τα σχολεία και μαζί η αυλαία ενός εξαιρετικά κρίσιμου διαστήματος για την κοινωνία, το Σύστημα Υγείας και την Κυβέρνηση.

To σημερινό κουδούνι στα σχολεία δεν σήμανε μόνο την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και την αντίστροφη μέτρηση για ένα..δεκαήμερο της φωτιάς! Από σήμερα και –τουλάχιστον- μέχρι τις 20 Ιανουαρίου (αν όχι μέχρι τα τέλη του μήνα) αναμένονται πολύ δύσκολες ημέρες στην αναμέτρηση της κοινωνίας με τον κορωνοιό.

Σκληρά θα δοκιμαστεί το Σύστημα Υγείας, καθώς οι ειδικοί προβλέπουν περαιτέρω πίεσή του, ενώ η επιστροφή στην κανονικότητα θα θέσει σε δοκιμασία τις αντοχές των δομών του κράτους (Δημόσιο, Αστυνομία, ΜΜΜ). Πρώτο πεδίο: τα σχολεία, τα οποία ανοίγουν με επικαιροποιημένο πρωτόκολλο μέτρων.

Η Κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της.

Πολλά στελέχη της αναγνωρίζουν το ρίσκο και ήδη προειδοποιούν ότι αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά: «Θα ανιχνευθούν πολλά περισσότερα γιατί θα ελεγχθεί όλος ο μαθητικός πληθυσμός» λένε, αλλά διευκρινίζουν ότι πρόκειται για «άλλη μία απόδειξη της σημασίας που έχει να λειτουργούν τα σχολεία με αυξημένους ελέγχους, γιατί με τον τρόπο αυτό ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού ελέγχεται συστηματικά, τυχόν κρούσματα εντοπίζονται έγκαιρα και απομονώνονται, ενώ την περίοδο των διακοπών δεν λαμβάνουν χώρα οι έλεγχοι αυτοί».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κλιμακώσει τις επιθέσεις του στην κυβέρνηση, με αφορμή τους χειρισμούς που έγιναν και γίνονται στο θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ΚΑΙ προνομιακό πεδίο έχουν στη νεολαία, αλλά ΚΑΙ οι επιλογές της Κυβέρνησης τους δίνουν τη δυνατότητα να είναι επικριτικοί. Τόσο το Υπουργείο Παιδείας, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου θα αποκρούσουν τις επικρίσεις με την παράθεση των στοιχείων που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ακολουθούσε παρελκυστική, «δημαγωγική και διχαστική» τακτική καταψηφίζοντας όλες τις κυβερνητικές προτάσεις, χωρίς να καταθέτει εναλλακτικό και εφαρμόσιμο σχέδιο.

Πέρα από τις πολιτικές κόντρες, στο σημερινό άνοιγμα των σχολείων φθάσαμε και μετά από σύγχυση δυο ημερών για την επάρκεια ή μη των δωρεάν self-test., ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητες και στιγμές ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμοδίων…

Εν αναμονή προβλημάτων-stand by η τηλεκπαίδευση.

Είτε για να «ξορκίσει» το κακό, είτε για να φτιάξει από πριν «ζώνες άμυνας», είτε διότι όντως έχουν εκπονηθεί σχέδια αντίδρασης, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι «όπως κάθε εργασιακή

δραστηριότητα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στην Ελλάδα και διεθνώς παρατηρούνται αρρυθμίες, το ίδιο αναμένεται και από σήμερα στα σχολεία».

Ήδη όμως έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, είτε εκ των έσω (με αναμόρφωση ωραρίων), είτε με διάθεση επιπλέον προσωπικού για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε καραντίνα.

Παράλληλα, η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης είναι έτοιμη και διαθέσιμη: είτε για την εκπαιδευτική κοινότητα για τις περιπτώσεις που θα αναστέλλεται η λειτουργία κάποιου τμήματος, είτε για συνεργασίες εκτός σχολικού ωραρίου, συνεδριάσεις συλλόγων. Από την Κυβέρνηση παρέχεται η διαβεβαίωση ότι η πλατφόρμα «CiscoWebex» μπορεί να υποδεχθεί την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είτε λόγω κορωνοιού, είτε λόγω φυσικών καταστροφών (χιόνι, σεισμός κλπ).

Γιατί ανοίγουν τα σχολεία

Στην Κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι «δεν είναι δυνατόν να τιμωρούνται τα παιδιά επειδή μία μειοψηφία του πληθυσμού επιμένει να μην εμβολιάζεται».

Όμως δεν είιναι προφανώς αυτός ο λόγος που ελήφθη η απόφαση για να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς η επαναλειτουργία τους βασίστηκε σε πέντε πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους:

1. Το εκπαιδευτικό έργο και η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατα.

2. Θεωρείται κρίσιμο για τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών να βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο, το σχολείο.

3. Διασφαλίζεται η μεγαλύτερη προστασία των παιδιών, εφόσον στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη διενέργεια συστηματικών τεστ κάθε εβδομάδα για την προσέλευση στο σχολείο, με την απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας. Και με τους εκτεταμένους καθημερινούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, μεταξύ και των άλλων μέτρων που ήδη ισχύουν.

4. Η διεθνής λογική είναι ανοίγουν τα σχολεία με αυξημένους ελέγχους.

5. Εφόσον τα σχολεία λειτούργησαν επιτυχώς με τη μετάλλαξη «Δέλτα» και χωρίς το εμβόλιο, δεν είναι λογικό με την πιο ήπια «O», σε συνδυασμό με το εμβόλιο (και τις έστω με περιορισμούς κοινωνικές δραστηριότητες) , να υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι το πρώτο και πολύ δύσκολο «τέστ» που καλείται να περάσει η Κυβέρνηση, στο… «δεκαήμερο της φωτιάς» που ξεκινάει από σήμερα…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments