Άποψη

Κωδικός: «Θετική ατζέντα»

Κωδικός: «Θετική ατζέντα»
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr για τις καλές οικονομικές ειδήσεις που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας

Η καλή πορεία των δεικτών της Οικονομίας οδηγεί στην παραγωγή «καλών ειδήσεων» πάνω στις οποίες θέλει να επενδύσει η Κυβέρνηση και για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της πανδημίας, αλλά και για να βελτιώσει τη δημοσκοπική της εικόνα.

«Μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας» είπε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και, εννοείται ότι πολλοί έσπευσαν, όχι να αποκωδικοποιήσουν, αλλά να αποδομήσουν την πρωθυπουργική ρήση, να τη χαρακτηρίσουν ως άλλη μια «ένεση ηθικού» και «υπεραισιόδοξη εκτίμηση» και να την προσθέσουν δίπλα από την περίφημη, πλέον φράση… «τελευταίο μίλι».

Αν και σε χρόνους και περιόδους τόσης και τέτοιας καταχνιάς και μιζέριας, δεν θα έβλαπτε ένα αισιόδοξο μήνυμα και μια αισιόδοξη ματιά, ιδίως από εκείνον που ηγείται μιας χώρας, εντούτοις οφείλουμε να αναρωτηθούμε: «ήταν όντως ένεση ηθικού; Ή το άρωμα αισιοδοξίας προέρχεται από κάποια αντικειμενικά δεδομένα;».

Όπως έχουμε πολλές φορές πει, αλλά πρέπει να το θυμίζουμε: δυο είναι οι κεντρικοί άξονες από όπου θα έρθουν τα «καλά» ή τα «κακά» νέα (κι άρα οι αντίστοιχες εκτιμήσεις και προβλέψεις). Η πανδημία και η Οικονομία.

Τα «σήμερα» της πανδημίας δεν μπορεί να αφήνει σε κανέναν, πολλώ δε μάλλον στην Κυβέρνηση, περιθώρια αισιοδοξίας. Η κατάσταση δεν είναι καλή. Όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν δυο αχτίδες αισιοδοξίας:

  • το απολύτως αντικειμενικό στοιχείο ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση των χωρών της Ε.Ε στη διενέργεια διαγνωστικών τεστ. «Χάρις στο συστηματικό testing που πραγματοποιείται στη χώρα μας υπάρχει έλεγχος της διασποράς στην κοινότητα» είναι η διαπίστωση συνεργατών του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την Κυβέρνηση: «Στη χώρα μας πραγματοποιούνται καθημερινά, απολύτως δωρεάν -και επομένως χωρίς να χρειάζεται συνταγογράφηση- rapid test και PCR test από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, καθώς και στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Νοσοκομεία και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).  Παράλληλα διατίθενται δωρεάν self test. Για το σκοπό αυτό,  για την διενέργεια δωρεάν τεστ (self, rapid, PCR) έχει διατεθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ».
  • Τις προβλέψεις των ειδικών ότι αναμένεται (μετά τον Ιανουάριο) εκτόνωση της κατάστασης.

Με βάση τα παραπάνω η Κυβέρνηση πορεύεται και θα παρεμβαίνει όπως και όταν χρειαστεί ανά περίπτωση, ιδίως με επικαιροποίηση των μέτρων. Εδώ και αρκετές ημέρες οι αναγνώστες του pagenews.gr έχουν ενημερωθεί για τα «σχέδια επέκτασης της υποχρεωτικότητας»: δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτά. Κάθε σχέδιο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ανά πάσα στιγμή.

Σημειώστε ως ημερομηνία-ορόσημο της 16η Ιανουαρίου που λήγει η διορία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60plus. Οι αποφάσεις που ληφθούν από την Κυβέρνηση τότε, θα είναι απολύτως ενδεικτικές…

Ο δείκτης Οικονομία

Ο δεύτερος «πυλώνας» είναι η Οικονομία. Από εκεί μπορεί ο Πρωθυπουργός να αντλεί και αισιοδοξία, αλλά και…χρήματα για να διοχετευθούν στην κάλυψη των πληγών που έχει ανοίξει η πανδημία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Hδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε σειρά παρεμβάσεων για ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέα καταβολή. Η θετική εικόνα της Οικονομίας, εκτιμά το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, ότι δίνει τη δυνατότητα για ad hoc παρεμβάσεις και ανάσες σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Από τη μια υπάρχει αυτή η καλή εικόνα της Οικονομίας και οι προβλέψεις για ακόμη καλύτερη πορεία των σκληρών δεικτών της.

Από την άλλη  είναι η –αναμενόμενη-  «φθορά»  που υφίσταται η Κυβέρνηση από την πανδημία  και η οποία καταγράφεται και σε δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Γι’αυτό και η απόφαση και ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ανοίξουν πλέον τη «θετική ατζέντα» με ειδήσεις-ανακοινώσεις-θέματα και πρωτοβουλίες που θα προέρχονται κυρίως από τον τομέα της Οικονομίας, των μεταρρυθμίσεων αλλά και των αναπτυξιακών έργων.

Το πρώτο βήμα έγινε χθες: το μήνυμα του Πρωθυπουργού έδωσε το πολιτικό πλαίσιο, ενώ οι ανακοινώσεις Σκρέκα προχώρησαν στην εξειδίκευση των μέτρων των 400 εκατομμυρίων. Για «ένα γενναίο αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων, που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον» μιλά η Κυβέρνηση και επισημαίνει ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν διατεθεί περισσότερα από 1,3 δις στήριξης από τα δεινά της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Εντός του επόμενου διαστήματος θα γίνει το δεύτερο βήμα που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς θα ανακοινωθεί ένα ευρύ επιδοτούμενο πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών.

Τρίτο βήμα: η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη ενταχθεί 48 έργα, ύψους 2,76 δις. Θα ενταχθούν άλλα 55 έργα προϋπολογισμού 3,35 δις, διαμορφώνοντας ένα πακέτο άνω των 6 δις.

Μια ακόμη πηγή εσόδων –κι άρα θετικών μηνυμάτων- είναι οι Περιφερειακές ενισχύσεις περιόδου 2022-2027. Οι κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα είναι αυξημένες 5-25% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ενισχύσεις με τα νέα ποσοστά φθάνουν–δυνητικά, όπως λένε οι αρμόδιοι- έως 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές επιχειρήσεις. Η διασπορά θα είναι σε Περιφέρειες όλης της χώρας.

Τα πιο πάνω είναι κάποια από τα «βαριά» χαρτιά που έχει η Κυβέρνηση στα χέρια της και αισιοδοξεί ότι θα θέσουν σε κίνηση την Οικονομία, δίδοντας τη δυνατότητα, όχι μόνο να επιτευχθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που έχουν ήδη προεξοφληθεί, αλλά –ΚΥΡΙΩΣ- να μπορέσουν να δοθούν ακόμη μεγαλύτερες ενισχύσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments