Ελλάδα

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Αλλάζει το πλαίσιο από 1η Φεβρουαρίου

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Αλλάζει το πλαίσιο από 1η Φεβρουαρίου
Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Από την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο σε ότι αφορά την ημερομηνία λήξης της ισχύος τους.

Μετά από τις ανακοινώσεις του Θάνου Πλεύρη, το πλαίσιο που ισχύει σήμερα για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρόκειται να τροποποιηθεί από την 1η Φεβρουαρίου. Τον Φλεβάρη, λοιπόν εμβολιασμένοι θα θεωρούνται οι πολίτες που έχουν κάνει και την ενισχυτική – τρίτη δόση του εμβολίου, το μέγιστο επτά μήνες μετά την προηγούμενη. Ακόμη, το Υπουργείο άνοιξε μία νέα πλατφόρμα για όσους εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως όσοι δεν κάνουν την τρίτη δόση εντός των επτά μηνών, θα «κόβονται» από το πιστοποιητικό εμβολιασμού και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να χάνουν τα προνόμια που έχουν για τους κλειστούς χώρους, όπως αυτούς της εστίασης και της ψυχαγωγίας (λ.χ. κινηματογράφοι). Κατερίνη

Τι ισχύει βάσει της νέας ΚΥΑ

Σύμφωνα με το σημείο της νέας ΚΥΑ που αναφέρεται στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και β) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Στο επίμαχο εδάφιο της ΚΥΑ για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τονίζεται:

  • Ειδικώς ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.
  • Από την 1η.2.2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση

500.000 πολίτες δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, μέχρι στιγμής 500.000 πολίτες δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση, παρότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού για εμβολιασμού για εκείνους. Μετά την πάροδο του 7μηνου, το πιστοποιητικό θα ισχύει μόνο σε ό,τι αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό -όπου η ισχύς του γι’ αυτή την περίπτωση είναι στους 9 μήνες. Παρά ταύτα, υπενθυμίζεται, θα χάνουν τα προνόμιά τους για το εσωτερικό της χώρας.

O υπ. Υγείας, μεταξύ άλλων, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για απολύσεις υγειονομικών που επιμένουν να μην εμβολιάζονται από το ΕΣΥ.

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχει κόσμος σε αναστολή που δεν έχει εμβολιαστεί. Έχουμε δώσει περιθώριο ότι μέχρι 31 Μαρτίου θα παραμένουν σε αναστολή. Υπάρχει περίπτωση, και το εξετάζουμε σοβαρά, ο εμβολιασμός για την Covid να είναι πλέον υποχρεωτικός, προκειμένου οι εργαζόμενοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.Υποχρεωτικός εμβολιασμός, όχι απλώς για την πρόσληψη, αλλά και για την παραμονή. Δεν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί, δεν έχει κλείσει. Αν όμως το αποφασίσουμε, είναι βέβαιο ότι όποιος δεν θα εμβολιάζεται, δεν θα παραμένει μετά στο ΕΣΥ», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments