Πολιτική

Το κρίσιμο δίλημμα του 2022

Το κρίσιμο δίλημμα του 2022
Ο Γιώργος Σιαδήμας γράφει στο pagenews.gr για το δίλημμα της κυβέρνησης εντός του 2022: πρόωρες εκλογικές ή εκλογικός ανασχηματισμός;

Ο ερχομός της νεας χρονιάς επαναφέρει και τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2023 αλλά κάποιοι επιμένουν πως την άνοιξη ή ακόμα και το φθινόπωρο θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη στιγμή για να στηθούν κάλπες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κυβέρνηση και η ΝΔ έχει σταθερή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε κάποιες μάλιστα μετρήσεις την διευρύνει, ενώ φαίνεται πως η Κουμουνδούρου δεν μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανατροπής, τουλάχιστον για την ώρα. Μπορεί η μάχη με την πανδημία που κρατάει πάνω από 21 μήνες και οι αυξήσεις στην ενέργεια να μην δημιουργούν ακόμα πρόβλημα στην κυβέρνηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δυσαρέσκεια για χειρισμούς της σε κάποιους τομείς .

Σε αυτό το πλαίσιο, αν και στο επόμενο διάστημα με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα έρθει η πτώση της Όμικρον, η ΝΔ εμφανίζεται να διατηρεί την πολιτική της κυριαρχία τότε όλα είναι ανοιχτά.

Άλλωστε οι υποστηρικτές αυτής της εισήγησης επιμένουν πως η άσκηση είναι απλή. Θα περιμένουν στην κυβέρνηση να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Ανδρουλάκης να ξαναστήσει τους μηχανισμούς του παλιού ΠΑΣΟΚ ή να πάνε σε κάλπες και να κερδίσουν τις εκλογές διαμορφώνοντας συνθήκες μόνιμης πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ για μία οκταετία;

Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Στον αντίποδα κάποιοι άλλοι επιμένουν πως το Μέγαρο Μαξίμου θα παραμείνει στην γραμμή της εξάντλησης της τετραετίας αλλά προχωρώντας παράλληλα σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Αλλαγές που μπορεί να φέρουν ένα εκλογικό ανασχηματισμό, δηλαδή μεγαλύτερη αξιοποίηση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας και την κατάλληλη στιγμή να στηθούν κάλπες.

Να σημειωθεί πως οι εκλογές, όποτε και αν πραγματοποιηθούν, θα είναι με απλή αναλογική κάτι που αυξάνει το βαθμό δυσκολίας. Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να αποφύγει την παγίδα της χαλαρής ψήφου και για αυτό ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία από την πρώτη κιολας κάλπη επιδιώκοντας να πάει με το πιο υψηλό ποσοστό στην δεύτερη εκλογική διαδικασία εφόσον δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση την απάντηση στο κρίσιμο δίλημμα εκλογές ή εκλογικός ανασχηματισμός θα την δώσει φυσικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Μέχρι τότε μπορεί να επιβεβαιωθεί και η στρατηγική του κινέζου στρατηγού Σουν Τζου πως «η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα» όπως είχε καταγράψει πριν 2.500 χρόνια στο βιβλίο του η Τέχνη του Πολέμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments