Οικονομία Άποψη

Κυβέρνηση θέσεις εργασίας: Οι εννιά δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης

Κυβέρνηση θέσεις εργασίας: Οι εννιά δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης
Κυβέρνηση θέσεις εργασίας: Συνολικά εννιά δράσεις έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει τους νέους και γενικότερα την απαχόληση και τις θέσεις εργασίας.

Συνολικά εννιά δράσεις έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει τους νέους και γενικότερα την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν το πρόγραμμα “Πρώτο Ένσημο” του υπουργείου Εργασίας, η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση με ιδιαίτερη έμφαση στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Επιπλέον εντός του 2022 θα δημιουργηθούν 86.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Εκτός των παραπάνω με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ενισχύεται για πρώτη φορά τόσο πολύ ο εργαζόμενος αλλά και οι εργαζόμενοι γονείς. Γονικές άδειες, ψηφιακή κάρτα εργασίας,  λήψη μέτρων, προληπτικών και κατασταλτικών, για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, η διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων από άκυρες απολύσεις και η θέσπιση δυνατότητας επιπλέον αποζημίωσης, αντί επαναπρόσληψης, στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Παράλληλα, τέθηκε σε λειτουργία και το myergani.gov.gr που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν για την απασχόληση τους οι εργοδότες/επιχειρήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Ποιες δράσεις έχουν αναπτυχθεί

Τα τελευταία δύο χρόνια:

  • Έχουν διατεθεί περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη 3 εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων, από τις συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού. Είναι το μεγαλύτερο πακέτο κοινωνικής στήριξης που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα.
  • Μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, στην περίοδο της πανδημίας και για μόνο 18 μήνες δημιουργήθηκαν 50.000 θέσεις εργασίας για ανέργους, ενώ  με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  σε τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκαν μόνο 40.000 θέσεις.
  • Για το 2022, ο ΟΑΕΔ προωθεί -με κάλυψη από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ- προγράμματα για απασχόληση ανέργων που φτάνουν στις 86.000, με έμφαση στους νέους, τις γυναίκες και τους μακροχρόνια ανέργους.

Ξεκίνησαν τα προγράμματα ΟΑΕΔ που θα δημιουργήσουν 86.000 νέες θέσεις

Από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρώτο από τα 11 νέα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που θα «τρέξουν» φέτος και αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω με έμφαση στις γυναίκες, στις Περισσότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας (με βάση τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και πιο συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες του Δυτικού Τομέα Αθηνών, της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Όλα τα προγράμματα που θα τεθούν σε εφαρμογή

  • Πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 111 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 νέους ανέργους 18-29 ετών, διάρκειας 7 μηνών, στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ
  • Πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 ανέργων 30 ετών και άνω, με έμφαση στις γυναίκες, στις Περιφέρειες Αττικής και Ν. Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ
  • Πρόγραμμα Απασχόλησης 5.000 Ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 15 μήνες το μηνιαίο επίδομα ανέρχεται σε 700 € και το κόστος ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.
  •  Απόκτηση Εργασιακής Εμπειρίας 10.000 Ανέργων 18-29 ετών (Αττική & Μακεδονία) διάρκειας 7 μηνών και επιδότηση 100%. Το κόστος ανέρχεται σε 65.000.000 €
  • Πρόγραμμα Νέα Επιχειρηματικότητα 4.000 Ανέργων στην Ψηφιακή Οικονομία. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες και η συνολική επιδότηση ανέρχεται σε 14.800 €. Το συνολικό κόστος είναι 60.000.000 €
  • Συμβουλευτική, Κατάρτιση και Απασχόληση στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Το πρόγραμμα αφορά 3.400 ανέργους έχει διάρκεια 8 μηνών και η επιδότηση φτάνει έως 933 €. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 22.800.000 €
  • Απασχόληση Ανέργων στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Το πρόγραμμα αφορά 3.400 άτομα, η διάρκεια είναι 12-18 μήνες και η επιδότηση φτάνει έως 933 €. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 48.000.000 €
  • Απόκτηση Επαγγελματικής Εμπειρίας Ανέργων 18-29 ετών στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης (Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 2.000 άτομα έχει διάρκεια 7 μηνών, η μηνιαία επιδότηση είναι 100% και το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 14.000.000 €.
  • Εργασιακή Μετεγκατάσταση στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης (Δήμοι Μεγαλόπολης, Κοζάνης και Φλώρινας). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 200 άτομα έχει διάρκεια 7μήνες η επιδότησης είναι έως 933 ευρώ και το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 2 εκατ. 300 χιλιάδες ευρώ.

Παράλληλα, μπήκε ήδη σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για νέους 18 έως 29 ετών, με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας που θα καλύψει μέχρι 35.000 περιπτώσεις νέων που αναζητούν δουλειά.

Πρώτο ένσημο

Κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται και εντάσσεται στο παρόν πρόγραμμα, επιδοτείται για χρονικό διάστημα έξι μηνών ως εξής:

  • α) Νέα θέση με σύμβαση πλήρους απασχόλησης επιδοτείται με ποσό 1.200 ευρώ, που επιμερίζεται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Καταβάλλονται δηλαδή από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 600 ευρώ απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μισθού του και ανεξάρτητα από το ύψος του. Ποσό ύψους 600 ευρώ καταβάλλεται στον εργοδότη για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
  • β) Το «Πρώτο Ένσημο» αφορά και σε θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ενώ σπουδάζουν. Η νέα θέση με σύμβαση μερικής απασχόλησης -που δεν μπορεί να υπολείπεται των 20 ωρών εβδομαδιαίως- επιδοτείται με 600 ευρώ. Τα 300 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις και τα υπόλοιπα 300 καταβάλλονται στον εργοδότη με την ολοκλήρωση του προγράμματος..
  • γ)Εάν η σύμβαση εργασίας είναι ορισμένου χρόνου διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών, η νέα θέση επιδοτείται αναλογικά με τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας και σύμφωνα με το είδος της σύμβασης (η μερικής απασχόλησης επιδοτείται με το ήμισυ του ποσού). Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός μήνα.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών που μέσα στο 2022 θα καλύψει 50.000 προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, Σχεδιάζεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης και επανακατάρτισης για εργαζόμενους και ανέργους που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, με προτεραιότητα στις ψηφιακές δεξιότητες.

Έχει τεθεί σε εφαρμογή το νόμο για την Προστασία της Εργασίας που προβλέπει την αύξηση των υπερωριών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, την αύξηση των γονικών αδειών και τη θέσπιση του «δικαιώματος αποσύνδεσης» στην τηλεργασία.  Μετατρέπει την Επιθεώρηση Εργασίας σε ανεξάρτητη διοικητική Αρχή. Προωθεί την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που θα είναι βασικό εργαλείο ελέγχου και σεβασμού του ωραρίου του εργαζομένου, καταπολέμησης της μαύρης και της υποδηλωμένης εργασίας.

Έχει τεθεί σε εφαρμογή την  Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά που εισάγει τους «ατομικούς κουμπαράδες» για τους νέους, τους επιτρέπει να ελέγχουν το ύψος της επικουρικής τους σύνταξης και οδηγεί σε σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους ίδιους.

Νέο ασφαλιστικό : Σε ισχύ από 1 Ιανουαρίου η επικουρική ασφάλιση

Από 1 Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ το σύστημα για το νέο ασφαλιστικό 2021 με κύριο χαρακτηριστικό τη μετατροπή του από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Οι νέοι πλέον με τη δημιουργία «ατομικού κουμπαρά» μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο της επικουρικής τους σύνταξης, αλλά και να πάρουν τελικά υψηλότερη σύνταξη.

Τι αλλάζει για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας

Για κάθε νέο ασφαλισμένο δημιουργείται ατομικός λογαριασμός («κουμπαράς») στον οποίο θα καταγράφονται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό ή από τον ίδιο, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του. Έτσι, λοιπόν, αντί οι εισφορές των νέων εργαζομένων να χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται για τις συντάξεις των ίδιων των ασφαλισμένων.

Επιπλέον -σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις- οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν ισχυροί τόσο το 2022 όσο και το 2023. Και αυτό θα έχει θετική αντανάκλαση τόσο τους εργαζόμενους όσο και στους ανέργους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ένα μέρος της γενιάς του brain drain έχει ξεκινήσει να επιστρέφει. Το 15% των εργαζομένων της νέας μονάδας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι αλλάζει

Τον Ιούνιο του 2022  θα τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Αρχικά θα ξεκινήσει η εφαρμογή της από τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες και τα σούπερ μάρκετ ενώ θα επεκταθεί στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία με επταήμερη λειτουργία και συνεχές ωράριο ενώ θα καλύψει και τους εργαζόμενους χωρίς σταθερό τόπο εργασίας.

myergani.gov.gr: Η νέα υπηρεσία που τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία

  • Πρώτον, η νέα εφαρμογή myergani.gov.gr, που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν για την απασχόληση τους οι εργοδότες/επιχειρήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
  • Δεύτερον, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας,  η οποία προχωρά. Τις προηγούμενες μέρες όλα τα στάδια του διαγωνισμού ολοκληρώθηκαν και ο ανάδοχος πιάνει άμεσα δουλειά, με στόχο η αξιοποίηση του εργαλείου αυτού να ξεκινήσει σε ορισμένους κλάδους μέσα στους ερχόμενους μήνες.

Μέσω της ψηφιακής κάρτας θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η καταγραφή της απασχόλησης των εργαζομένων (βασικό ωράριο, υπερωρίες κ.λπ.), κάτι που αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου. Πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση που θα αποτρέψει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, επιβάλλοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Τρίτον, η μετεξέλιξη του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ σε Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ με στόχο την απλοποίηση διαδικασιών και δηλώσεων, την ολιστική αντιμετώπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων και τη μείωση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments