Διεθνή

Πάπας Βενέδικτος: Γνώριζε για τους παιδεραστές ιερείς

Πάπας Βενέδικτος: Γνώριζε για τους παιδεραστές ιερείς
Ο πρώην Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ γνώριζε για τη δράση ιερέων που κακοποιούσαν παιδιά, παρά τους ισχυρισμούς του, σύμφωνα με έρευνα

Ο πρώην Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ γνώριζε για τη δράση ιερέων που κακοποιούσαν παιδιά όσο ήταν αρχιεπίσκοπος Μονάχου, σύμφωνα με έρευνα της αρχιεπισκοπής. Η έρευνα απορρίπτει τις αρνήσεις του Πάπα Βενέδικτου, αναφέροντας πως ο ίδιος γνώριζε για κληρικούς που κακοποιούσαν παιδιά όσο εκείνος ήταν καρδινάλιος στο Μόναχο από το 1977 μέχρι το 1981.

«Είχε ενημερωθεί για τα γεγονότα», είπε ο δικηγόρος Μάρτιν Πους, μέλος της επιτροπής που ανακοίνωσε τα ευρήματα της έρευνας. «Πιστεύουμε ότι μπορεί να κατηγορηθεί για ανάρμοστη συμπεριφορά σε τέσσερις περιπτώσεις», είπε ο Πους.«Δύο από αυτές τις υποθέσεις αφορούν καταχρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του Πάπα Βενέδικτου. Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες παρέμειναν ενεργοί στην ποιμαντική».

Ο Βενέδικτος συνεχίζει να αρνείται τους ισχυρισμούς, είπαν οι δικηγόροι της δικηγορικής εταιρείας Westpfahl Spilker Wastl, καθώς αποκάλυψαν τα ευρήματα της έρευνάς τους για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που καταγράφηκαν στην Αρχιεπισκοπή του Μονάχου, γνωστά εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα ευρήματα της έρευνας είναι, ωστόσο, καταδικαστικά για τον πρώην Πάπα, τότε γνωστό ως καρδινάλιο Γιόζεφ Ράτζινγκερ, ο οποίος ισχυριζόταν ότι έμαθε εκ των υστέρων το τι συνέβαινε.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξαν υποθέσεις κακοποίησης», είπε ο Πους, αναφερόμενος στον Βενέδικτο. «Σε εκείνες τις περιπτώσεις οι εμπλεκόμενοι ιερείς συνέχισαν το έργο τους χωρίς κυρώσεις. Η εκκλησία δεν έκανε τίποτα». «Ο Βενέδικτος ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε για ορισμένα γεγονότα, αν και πιστεύουμε ότι δεν είναι έτσι, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε», είπε ο Πους.

Ο Βενέδικτος, 94 ετών σήμερα, έγινε ο πρώτος Πάπας εδώ και αιώνες που παραιτείται από την θητεία του, όταν παραιτήθηκε το 2013. Η θητεία του επισκιάστηκε από ένα παγκόσμιο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία και τα ευρήματα των ερευνητών, που τώρα τον κατηγορούν άμεσα για αποτυχία να αποτρέψει και να τιμωρήσει την κακοποίηση, απειλούν να καταστρέψουν τη φήμη του πρώην ποντίφικα.

Ο δικηγόρος Ulrich Wastl παρουσίασε ένα αντίγραφο των πρακτικών μιας συνάντησης των ηγετών της εκκλησίας του Μονάχου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1980 και στην οποία εξετάστηκε η περίπτωση ενός ιερέα- κακοποιητή, ο οποίος στην αναφορά κατονομάζεται ως «Ιερέας Χ».

Ο δικηγόρος είπε ότι ήταν «έκπληκτος» που ο Βενέδικτος αρνήθηκε ότι ήταν στη συνάντηση, παρά τα πρακτικά που έδειχναν ότι ήταν. «Αυτό είναι κάτι που είναι γραμμένο», είπε ο Wastl, απορρίπτοντας αργότερα την άρνηση του Βενέδικτου ως «δύσκολα αξιόπιστη». Ο Wastl είπε ότι ο Βενέδικτος είχε υποβάλει δήλωση στους δικηγόρους, στα πλαίσια της έρευνάς τους και συνόψισε την θέση του πρώην Πάπα ως εξής: «Έχετε την απόδειξη ότι υποβλήθηκε ένα συγκεκριμένο έγγραφο, αλλά δεν έχετε την απόδειξη ότι το διάβασα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments