Διεθνή

Αφρική: Μέχρι το 2050, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι Αφρικανοί

Αφρική: Μέχρι το 2050, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι Αφρικανοί
Αφρική: Οι δημογράφοι επιμένουν ότι η περιθωριοποιημένη από τη Δύση, ήπειρος θα μας εκπλήξει με τις γέννες και την αύξηση πληθυσμού.

Τεράστια αύξηση του πληθυσμού της Αφρικής θα επηρεάσει τη γεωπολιτική, το παγκόσμιο εμπόριο, τη μετανάστευση και σχεδόν κάθε πλευρά της ζωής του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνες και μελέτες που ήρθαν στην επιφάνεια. Το 2022 ο παγκόσμιος πληθυσμός της Αφρικής θα ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια. Μέσα σε μόλις δύο δεκαετίες ο πληθυσμός της ηπείρου, που πλήττεται περισσότερο από τις  κακουχίες αυξήθηκε κατά ένα τρίτο ενώ στη δύση οι εγκυμοσύνες και οι γέννες μειώνονται.  Μέχρι το 2050, θα είμαστε περίπου 9,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημογράφων. Αφρική

Τι συμβαίνει στην Ιταλία

Τα ποσοστά γονιμότητας στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ανατολική Ασία είναι σε γενικό ποσοστό κάτω από 2,1 γεννήσεις ανά γυναίκα. Ένα πολύ χαμηλό ποσοστό με πολλούς αυξημένους θανάτους. Η πορεία ωστόσο, σε ορισμένες χώρες κυρίως την Ευρώπης είναι πολύ ανησυχητική και προξενεί απορίες.

Το ποσοστό γεννήσεων στην Ιταλία είναι το χαμηλότερο που υπήρξε ποτέ στην ιστορία της χώρας. Το ποσοστό γονιμότητας της Νότιας Κορέας παραμένει κάτω από μία γέννηση ανά γυναίκα εδώ και δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι δαπανώνται περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αύξησή της υπογεννητικότητας.

Αφρική

Η Ιαπωνία ξεκίνησε τον αιώνα με 128 εκατομμύρια πολίτες, αλλά πρόκειται να έχει μόνο 106 εκατομμύρια μέχρι το 2050

Ο πληθυσμός της Κίνας, την ίδια ώρα, θα κορυφωθεί στα 1,45 δισεκατομμύρια το 2030, αλλά εάν αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να αυξήσει το ποσοστό γονιμότητάς της, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου θα μπορούσε να κλείσει τον αιώνα με λιγότερους από 600 εκατομμύρια κατοίκους. Οι πληθυσμοί περισσότερων από τα μισά από τα 54 έθνη της Αφρικής θα διπλασιαστούν- τουλάχιστον- έως το 2050. Η ήπειρος θα φιλοξενεί τότε τουλάχιστον το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, σε σύγκριση με λιγότερο από 10%, έναν αιώνα πριν, το 1950. Και ενώ ο πληθυσμός της Ασίας θα έχει πολλαπλασιαστεί επί τέσσερα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, στην Αφρική θα έχει δεκαπλασιαστεί.

Αιτία είναι η «χρόνια νεανικότητα», όπως την ονόμασε ο δημογράφος Richard Cincotta: το 40% όλων των Αφρικανών είναι παιδιά κάτω των 14 ετών και στις περισσότερες αφρικανικές χώρες ο μέσος όρος ηλικίας είναι κάτω των 20 ετών.

Οι Αφρικανές μητέρες θα έχουν περίπου 450 εκατομμύρια παιδιά τη δεκαετία που διανύουμε. Αυτό προβλέπεται να ανέλθει σε περισσότερα από 550 εκατομμύρια στη δεκαετία του 2040, δηλαδή, περίπου το 40% όλων των παιδιών που θα γεννηθούν παγκοσμίως εκείνη τη δεκαετία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments