Κόσμος

Frontex: Ζητά σαφέστερους κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα σύνορα

Frontex: Ζητά σαφέστερους κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα σύνορα
Frontex: Χρειάζεται νομική αποσαφήνιση για να γνωρίζουμε τι είναι δυνατό και τι όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την ανάγκη να καθοριστούν σαφέστεροι κανόνες για την εξισορρόπηση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα με την ανάγκη για προστασία των συνόρων, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργανισμού συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής Frontex.

Ο Frontex αποτελεί αντικείμενο έρευνας μετά από καταγγελίες πως παραβίασε τα δικαιώματα ανθρώπων που ζητούσαν άσυλο και πως ανάγκασε δια της βίας μετανάστες να επιστρέψουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Ο Ευρωπαίος συνήγορος του πολίτη δήλωσε επίσης πως ο οργανισμός δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις για διαφάνεια.

Παράνομες διελεύσεις

Ο εκτελεστικής διευθυντής του Frontex Φαμπρίς Λεζερί δήλωσε στους δημοσιογράφους πως χρειάζεται νομική αποσαφήνιση «για να γνωρίζουμε τι είναι δυνατό και τι όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χρειάζεται αποσαφήνιση σχετικά με το πώς να εξισορροπούμε την απαγόρευση των παράνομων διελεύσεων συνόρων διατηρώντας παράλληλα την πρόσβαση στη διεθνή προστασία γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτές είναι οι κύριες αρχές που πρέπει να συνδυάσουμε», δήλωσε ο Λεζερί.

Τουλάχιστον 20 παραβιάσεις

Ο επικεφαλής του Frontex έκανε αυτές τις δηλώσεις στον ύψους τριών μέτρων φράκτη από συρματόπλεγμα που κατασκευάστηκε από τη Λιθουανία στα σύνορά της με τη Λευκορωσία. Ο Frontex βοηθάει τη Λιθουανία να διαχειριστεί τη μετανάστευση από τη Λευκορωσία και ο αξιωματούχος του οργανισμού που είναι αρμόδιος για τα θεμελιώδη δικαιώματα είχε καταγράψει μέχρι τον Οκτώβριο τουλάχιστον 20 παραβιάσεις δικαιωμάτων των μεταναστών από Λιθουανούς συνοριοφύλακες, σύμφωνα με αναφορά του EUObserver.

«Εκπαιδευόμαστε για να συμμορφωνόμαστε με τα θεμελιώδη δικαιώματα, γνωρίζουμε ότι υπάρχει το δικαίωμα σε διεθνή προστασία, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν παράνομες συμπεριφορές και παράνομες διελεύσεις συνόρων που δεν ευθυγραμμίζονται με τους κανονισμούς της ΕΕ», δήλωσε ο Λεζερί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments