Κόσμος

Περού: Νεκρά ψάρια και πτηνά συνεχίζουν να ξεβράζονται, πίσσα θάλασσες και ακτές

Περού: Νεκρά ψάρια και πτηνά συνεχίζουν να ξεβράζονται, πίσσα θάλασσες και ακτές
Περού: Σε κατάσταση περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η χώρα λόγω της πετρελαιοκηλίδας.

Στο Περού η κυβέρνηση έχει κηρύξει σε «κατάσταση περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης» για 90 ημέρες την παραθαλάσσια περιοχή που πληγώνεται από τη διαρροή 6.000 βαρελιών αργού πετρελαίου. Με το μέτρο αυτό, οι αρχές επιθυμούν να εξασφαλίσουν «βιώσιμη διαχείριση» των κατεστραμμένων περιοχών, προχωρώντας σε «εργασίες αποκατάστασης και καθαρισμού», ώστε να βρεθεί λύση στο έκτακτο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Περού

Οι περουβιανές ακτές βόρεια της Λίμας έχουν μολυνθεί από το πετρέλαιο που έχει ξεβράσει στη θάλασσα κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης αργού από δεξαμενόπλοιο στο διυλιστήριο Λα Παμπίγια, που ανήκει στην ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το διυλιστήριο, το ατύχημα, την 15η Ιανουαρίου, δημιουργήθηκε  από τα ξαφνικά και σφοδρά κύματα, το τσουνάμι που οφειλόταν στην ηφαιστειακή έκρηξη στα νησιά Τόνγκα. Το δεξαμενόπλοιο, το Mare Doricum, υπό ιταλική σημαία, μετέφερε 965.000 βαρέλια αργού.

Για το περουβιανό υπουργείο Περιβάλλοντος, η κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης δικαιολογείται από το γεγονός ότι η πετρελαιοκηλίδα «αποτελεί ξαφνικό συμβάν που έχει μεγάλο αντίκτυπο στο θαλάσσιο οικοσύστημα υψηλής βιοποικιλότητας» και εγείρει «μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία».

Στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η Repsol είναι βραχυπρόθεσμα υπεύθυνη για την κατάρτιση σχεδίου δράσης

Από τη δική της πλευρά, η Repsol εκτιμά ότι δεν φέρει ευθύνη για την καταστροφή, εφιστώντας την προσοχή στο ότι οι περουβιανές αρχές δεν είχαν προχωρήσει στην έκδοση καμιάς προειδοποίησης για τις πιθανές συνέπειες της ηφαιστειακής έκρηξης στα Τόνγκα.

Η εταιρεία έχει πάντως αναπτύξει εξειδικευμένες ομάδες και εξοπλισμό για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση στο νερό και στη γη. Περού

Έχει πλέον μολύνει 21 παραλίες

Σύμφωνα με τις περουβιανές αρχές, η πετρελαιοκηλίδα κινείται, παρασυρόμενη από θαλάσσια ρεύματα, προς βορρά, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα σε δύο προστατευόμενες περιοχές.

Έχει πλέον μολύνει 21 παραλίες, προκάλεσε τον θάνατο θαλασσινών και πτηνών και έχει οικονομικές συνέπειες δυνητικά καταστροφικές – στερεί από τους αλιείς το βιός τους και εκμηδενίζει τις επισκέψεις τουριστών στην περιοχή.

Το Περού αξίωσε την Τετάρτη η Repsol να καταβάλει αποζημιώσεις στους πληγέντες. Της έδωσε διορία δέκα ημέρες για να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες απορρύπανσης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments