Οικονομία

Ελλάδα startups: Στην 3η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ρεκόρ κρατικής χρηματοδότησης [Infographic]

Ελλάδα startups: Στην 3η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ρεκόρ κρατικής χρηματοδότησης [Infographic]
Ελλάδα startups: Την 3η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέλαβε η Ελλάδα με ρεκόρ χρηματοδότησης στην έρευνα και τεχνολογία.

Στο χάρτη των επενδύσεων σε data centers, startups και hubs έχει μπει πλέον δυναμικά η Ελλάδα. Σύμφωνα, με τα στοιχεία η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, με ρεκόρ κρατικής χρηματοδότησης για έρευνα και ανάπτυξη.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία και δεδομένα, όπως, καταγράφονται στον ευρωπαϊκό χάρτη επενδύσεων, η χώρα μας, βρίσκεται στην 3η θέση ανάμεσα στις χώρες των 27. Συγκεκριμένα και με βάση την απόφαση για μεγάλη ενίσχυση στους συγκεκριμένους τομείς, οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα αποτελούν το 0,89% του ΑΕΠ και την κατατάσσουν πλέον στην 3η θέση στην Ε.Ε. των 27, πάνω από τον Μ.Ο. της Ευρώπης των 27 (0,67%) αλλά και της Ευρωζώνης (0,69%).

Αντίστοιχα, αποτελούν το 1,48 % του συνόλου των δημοσίων δαπανών και φέρνουν την Ελλάδα στην 3η θέση στην Ευρώπη των 27, πάνω από το σχετικό Μ.Ο. της Ένωσης (1,42%) καθώς και της Ευρωζώνης (1,46%).

Ελλάδα startups: Έτος ρεκόρ το 2021 για τις ελληνικές startups

Το 2021 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και για την επιχειρηματικότητα. Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις παρουσίασαν συνολικά ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις, με τις χρηματοδοτήσεις να σημειώνουν ρεκόρ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Marathon VC, οι νεοφυείς επιχειρήσεις με Έλληνες founders «έσπασαν» όλα τα ρεκόρ, με το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που άντλησαν την περσινή χρονιά να φτάνει τα 4,5 δισ. δολάρια, ενώ ο αριθμός των εξαγορών και των δημοσίων εγγραφών διπλασιάστηκε, φτάνοντας συνολικά τις 28.

Η Ελλάδα πέτυχε το 2020 τη μεγαλύτερη αύξηση στον δείκτη έντασης Έρευνας και Ανάπτυξης

Την μεγαλύτερη αύξηση στο δείκτη έντασης έρευνας και ανάπτυξης πέτυχε η Ελλάδα το 2020, όπου αποτελεί και τη μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν το 2020 σε 1.50%, έναντι του 1.28% του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ως η αρμόδια Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος για τις ευρωπαϊκές στατιστικές Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Παρά το γεγονός πως το 2020 χαρακτηρίστηκε από την πανδημία COVID-19 και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, αυξήθηκε σημαντικά το πραγματικό μέγεθος των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης κατά 5,8% σε σχέση με το 2019. Πιο συγκεκριμένα οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για Ε&Α στην Ελλάδα ήταν 2.473,45 εκατ. ευρώ, αυξημένες δηλαδή κατά 135,8 εκατ. Ευρώ. Το 2020, στις επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν δαπάνες Ε&Α ύψους 1.147,52 εκατ. Ευρώ (0,69% του ΑΕΠ από 0,59%), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,5% σε σχέση με το 2019, και συνεχίζουν να έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον δείκτη δαπανών Ε&Α.

Όπως φαίνεται στο infographic του Pagenews.gr το 2020 η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση στο δείκτη έντασης στην έρευνα και ανάπτυξη ενώ την ίδια χρονιά οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν σε σχέση με το 2019.

  • Η Ελλάδα στην 3η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην κρατική χρηματοδότηση ανάμεσα σε 27 χώρες
  • Το 2020 πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση στο δείκτη έντασης
  • Το 2020 οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν σε 1.50%, έναντι 1.28% το 2019
  • Το 2020 στις επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν δαπάνες1.147,52 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,5% σε σχέση με το 2019
  • Μέσω του Elevate Greece του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν χαρτογραφηθεί πάνω από 500 νεοφυείς επιχειρήσεις
  • Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ στην αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων της χώρας
  • Έτος-ρεκόρ το 2021 για τις ελληνικές Startups
  • Οι νεοφυείς επιχειρήσεις με Έλληνες founders σε όλο τον κόσμο άντλησαν κεφάλαια ύψους 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Δείτε το infographic του pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments