Ελλάδα

Λύκος στον Διόνυσο: Κατασπάραξε δύο σκυλιά – Τι είναι ο μονόλυκος

Λύκος στον Διόνυσο: Κατασπάραξε δύο σκυλιά – Τι είναι ο μονόλυκος
Ο Μονόλυκος δεν ζει σε αγέλη, πηδάει έως 3 μέτρα ύψος και είναι από τα σπάνια και επιθετικά είδη λύκου

Σε συναγερμό βρίσκονται οι κάτοικοι στον Διόνυσο λόγω επίθεσης σπάνιου λύκου που έχει κατασπαράξει σκυλιά. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα επίθεση από λύκο δέχθηκε και μια οικογένεια στην Πάρνηθα, ο οποίος άρπαξε το σκυλάκι της.

Οι κάτοικοι έχουν ανησυχήσει και κάνουν περιπολίες, ενώ έχουν ξεκινήσει κι έκτακτες συσκέψεις στο Δασαρχείο.

Το κλιμάκιο του Δασονομείου Αγίου Στεφάνου που έκανε αυτοψία στον χώρο, επισημαίνει πως πρόκειται για Μονόλυκο. Ένα είδος μεγαλόσωμου λύκου που δεν θηρεύει με αγέλη, αλλά μόνο του, γιατί αισθάνεται πανίσχυρο. Έχει μεγάλο άλμα που φτάνει μέχρι και τα 3 μέτρα και γι’ αυτό άλλωστε πέρασε και την περίφραξη, η οποία είχε ύψος 1,20.

Σε ανάρτηση των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στο Facebook, απεικονίζονται τα πτώματα των σκύλων που φέρουν βαριά τραύματα στην κοιλιακή χώρα και γίνεται παράκληση οι κάτοικοι να είναι προσεχτικοί.

Η ανάρτηση των εθελοντών

«Σας εφιστούμε την προσοχή, καθώς εάν πρόκειται για λύκο, είναι επικίνδυνο να κάνουμε περιπάτους βραδινές ώρες, πόσο μάλλον έχοντας μαζί τον σκύλο μας.

Ο λύκος δύσκολα κάνει επίθεση στον άνθρωπο, εύκολα όμως θα κάνει επίθεση στον σκύλο!», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Από τα ίχνη στο χιόνι, οι άνθρωποι του Δασαρχείου, συμπεραίνουν ότι πρόκειται για υπερμέγεθες ζώο κι ότι προηγήθηκε πάλη με τα δύο σκυλιά.

Προσοχή: Τι να κάνετε αν βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με λύκο

Με αφορμή την πρόσφατη επίθεση λύκου στην Πάρνηθα η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ενώ πρότεινε  άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης και πρόληψης τέτοιου είδους φαινομένων.

Α. Παθητική Αντιμετώπιση:

  • Τοποθέτηση αυτόματων φωτογραφικών καταγραφικών διατάξεων στα σημεία εμφάνισης λύκων ώστε να εκτιμηθεί η συχνότητα εμφάνισης και προσέγγισής τους.
  • Ενημέρωση των επισκεπτών που κατευθύνονται προς τον κεντρικό τομέα του Εθνικού Δρυμού (ΕΔ) με χρήση εντύπου και σύντομου κειμένου που θα διανέμεται επιτόπου, για την αποφυγή εκούσιας ή ακούσιας παροχής τροφής προς την άγρια πανίδα, συμμόρφωση με τους κανονισμούς του Εθνικού Δρυμού που αφορούν την παρουσία σκύλων στις περιοχές εντός ΕΔ, καθώς η παρουσία σκύλων κινητοποιεί έντονα εξοικειωμένους -και όχι μόνο- λύκους στο να προσεγγίσουν ανθρώπους και να επιτεθούν συχνά στα σκυλιά τους. Επιπλέον, μικρής ηλικίας παιδιά δεν θα πρέπει να κινούνται ασυνόδευτα για προληπτικούς λόγους.
  • Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση τροφής για προσέλκυση των λύκων για φωτογράφησή τους και να γίνεται ανεκτή ως δραστηριότητα, καθώς αποτελεί ακόμα μία «επιβράβευση» της προσέγγισης των ζώων.
  • Οι συστάσεις για περιορισμό των κατοικίδιων -κτηνοτροφικά ζώα και σκύλοι σε ασφαλείς χώρους- εντός αποτελεσματικής περίφραξης κατά τη διάρκεια της νύκτας θα πρέπει να αφορούν και τους γειτονικούς οικισμούς περιμετρικά του Δρυμού.
  • Τοποθέτηση φωτιστικών συσκευών (π.χ. φανάρια οδοσήμανσης) στα σημεία προσέγγισης που θα πρέπει να μετακινούνται τακτικά. Οι λύκοι φοβούνται ή είναι επιφυλακτικοί σε οτιδήποτε νέο σε μία περιοχή (νεοφοβία) τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα.
  • Διερεύνηση στην ευρύτερη περιοχή -όχι μόνο στα σημεία των περιστατικών- προς εντοπισμό εστιών παροχής εν δυνάμει ανθρωπογενούς προσέλευσης τροφής, όπως σημεία όπου πετώνται πτώματα κτηνοτροφικών ζώων ή άλλα ζωικά υπολείμματα, αποφάγια, ανοικτοί κάδοι απορριμμάτων.
  • Προσεκτική αποκομιδή αστικών απορριμμάτων στον τομέα προσέγγισης αλλά και στους οικισμούς περιμετρικά του ΕΔ, ώστε να μην υπάρχουν σκουπίδια εκτός κάδων ιδιαίτερα κατά της νυκτερινές ώρες.
  • Προγραμματισμένες επισκέψεις και περιπολίες δασικών υπαλλήλων και προσωπικού του φορέα διαχείρισης σε περιοχές προσέγγισης καθώς και απόκριση σε κλήσεις πολιτών σε περιπτώσεις προσεγγίσεων.

Β. Ενεργητική αντιμετώπιση:

Σύσταση και λειτουργία ομάδας άμεσης επέμβασης και απώθησης. Η ενεργητική αντιμετώπιση συνίσταται στην εφαρμογή δευτερογενούς απώθησης, δηλαδή επώδυνου ερεθίσματος σε συνδυασμό με τη μη επιθυμητή συμπεριφορά των λύκων. Σύμφωνα με την οργάνωση, θα πρέπει να παραχθεί έντονο και επώδυνο ερέθισμα προς τους λύκους κατά τη προσέγγισή τους -και μόνο στις περιοχές και τις περιπτώσεις που θέλουμε να απωθήσουμε τα ζώα- δηλαδή εντός κατοικημένων περιοχών (π.χ. κατά τη διάρκεια προσέγγισης λύκων στο καταφύγιο «Μπάφι») με τη χρήση εκτοξευτήρων φωτοβολίδων, κροτίδων με τροχιοδεικτικό, πλαστικών σφαιριδίων με καραμπίνα 12mm, κροτίδων με κέλυφος, εκτοξευτήρων τύπου paint ball, χρήση συσκευών παραγωγής δυνατού θορύβου κ.λπ.

Όπως υπογραμμίζει η Καλλιστώ, η εφαρμογή αυτών των αποτρεπτικών μέτρων θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα ασφάλειας από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στη χρήση του εξοπλισμού και πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενες, για ικανό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα δυνατότητα διαφυγής για τα ζώα. Δεν κάνουμε απώθηση σε φυσικές περιοχές όπου δεν ενοχλούν με την παρουσία τους οι λύκοι, αλλιώς η σύνδεση θα γίνει με το άτομο/α που κάνει την απώθηση και όχι με τον χώρο (αυτό που ενδιαφέρει).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments