Πολιτική

Και μετά την πρόταση δυσπιστίας, τι;

Και μετά την πρόταση δυσπιστίας, τι;
Μια ημέρα μετά τη συζήτηση στη Βουλή, ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr για το πώς το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά όσα έγιναν και εκτιμά ότι η πρόταση δυσπιστίας θα έχει και τρίτο ημίχρονο

Ημέρα… πολιτικού ταμείου για τα κόμματα η σημερινή, μετά την τριήμερη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της Κυβέρνησης.

Αν κάποιος θέλει να επιχειρήσει να…αποστασιοποιηθεί λίγο από τα πράγματα και να αναλύσει όσα διημείφθησαν χωρίς παρωπίδες, τότε σίγουρα θα πρέπει να ξεκινήσει αποδεχόμενος το ότι η αναζήτηση «κερδισμένου-χαμένου» είναι μια απολύτως σχετική διαδικασία. Δεν μπορεί να έχει αντικειμενικό αποτέλεσμα, καθώς έγκειται στις επιδιώξεις, και τη στρατηγική που είχε η κάθε παράταξη «μπαίνοντας» στη συζήτηση. Αν οι εμφανίσεις στη Βουλή υπηρέτησαν αυτήν τη στρατηγική, ανεξαρτήτως της υποδοχής που είχε από τα ΜΜΕ ή τους αντιπάλους, τότε προφανώς ακολουθήθηκε το πλάνο. Και κατά συνέπεια τίθεται μετά η ερώτηση αν το πλάνο ήταν σωστό και αποδίδει.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Υπ’ αυτήν την έννοια λοιπόν, τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ κατήλθαν στη μάχη της πρότασης δυσπιστίας με στόχο να απευθυνθούν και να πείσουν τα κοινά που τους αφορούν. Δεν μπορεί κανένας να αιφνιδιαστεί από τη διαφορετική τακτική που επέλεξαν τα δυο κόμματα: έτσι κι αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει υιοθετήσει την άκρως επιθετική προσέγγιση με αρκετές δόσεις δημαγωγίας και ικανοποίησης του θυμικού των (θυμωμένων και πληγωμένων) πολιτών. Η Κυβέρνηση αποκαλεί αυτήν την τακτική «αντιπολίτευση της μιζέριας και της τοξικότητας», ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο υπηρετεί τη στρατηγική του «καταγγελτικού λόγου».

«Η Ελλάδα αλλάζει»

Από την άλλη πλευρά, μετά από αρκετές συζητήσεις στη Βουλή, κατά τις οποίες η Κυβέρνηση επέλεξε να ανταπαντά στον ΣΥΡΙΖΑ με ιδίας ποιότητας και ποσότητας επιχειρήματα, σ αυτή τη διαδικασία, η…δοσολογία άλλαξε. Γιατί; Όχι μόνο διότι η «κοκορομαχία» με ευφυολογήματα, τα πυροτεχνήματα δημαγωγίας και η επιχειρηματολογία βγαλμένη από τα «τρολς» των social media, δεν μπορεί να αποδώσει σε ψηφοφόρους της ΝΔ, αλλά και για ένα σημαντικότερο λόγο. Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κινηθεί σε δυο επίπεδα: μέχρι τις εκλογές να αναδείξει το έργο της και όσες επιτυχίες έχει καταγράψει κατά τη θητεία της από τον Ιούλιο του 2019. Στο δεύτερο επίπεδο, τόσο πλησιάζοντας στις εκλογές όσο και ως κύρια στρατηγική επιλογή της εκλογικής μάχης θα είναι η προβολή (και η σύγκριση) των δυο διαφορετικών μοντέλων διακυβέρνησης. Έτσι ώστε -σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΝΔ- να μπορέσει η Κυβέρνηση να αποδείξει ότι υπερέχει σε όσα έχει κάνει, αλλά και σε όσα μπορεί να κάνει.

Αυτή τη λογική υιοθέτησε και στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός χθες. Ελάχιστες ήταν οι αναφορές σε παρεμπίπτοντα ζητήματα (πχ Φουρθιώτης) που θα μπορούσαν να αποπροσανατολίσουν με τη συζήτηση από την «εικόνα διακυβέρνησης της ΝΔ». Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα περιοριστεί στη λεκτική διαφοροποίηση της στρατηγικής. Άμεσα ετοιμάζει είτε εξορμήσεις στην περιφέρεια, είτε δράσεις, είτε επισκέψεις, είτε ανακοινώσεις που θα «κεφαλαιοποιούν» την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και θα καταδεικνύεται ότι «Η Ελλάδα αλλάζει».

Περί υφους

«Ο Πρωθυπουργός μιλάει για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο και ο Τσίπρας για τον Φουρθιώτη» λένε σήμερα κυβερνητικά στελέχη σημειώνοντας ότι με την πρόταση δυσπιστίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την trash tv στη Βουλή! Την ίδια ώρα, από τα κυβερνητικά στελέχη δεν μένει σήμερα ασχολίαστος ο στενός πολιτικός δεσμός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Παύλο Πολάκη. «Το ύφος και το ήθος Τσίπρα» είναι κάτι που θα αποτελέσει σημείο κριτικής και επικρίσεων από τη ΝΔ, από την πλευρά της οποίας επισημαίνεται ότι «αυτό το ύφος ενοχλεί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ». Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι για μια ακόμη φορά σε μια -κατά τα άλλα- κορυφαία πολιτική κίνησή του, ο κ.Τσίπρας υποσκελίστηκε από τη συμπεριφορά και τις πρακτικές του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν με σημασία ότι η πρόταση δυσπιστίας γύρισε μπούμερανγκ στον Αλέξη Τσίπρα. Όχι μόνο για το ύφος των προσεγγίσεων του, αλλά, διότι εντοπίστηκαν πάνω από 30 ανακρίβειες στα λεγόμενά του.

Άρα,…όπως φαίνεται…η πρόταση δυσπιστίας θα έχει και τρίτο ημίχρονο, καθώς δεν αποκλείεται, λίαν συντόμως, να σταχυολογήσει το Μέγαρο Μαξίμου «τα 30 ψέματα του κ.Τσίπρα»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments