Ελλάδα

Παυλάκης: Θα έχουμε μία ενδημική νόσο για πάντα

Παυλάκης: Θα έχουμε μία ενδημική νόσο για πάντα
Παυλάκης: Ο επικεφαλής τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος στις ΗΠΑ μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα Ευρώπης και Ελλάδας.

Ο Γιώργος Παυλάκης μίλησε για τον μεγάλο αριθμό θανάτων και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Ακόμη, ανέφερε «Έχουμε αποφασίσει ότι θα έχουμε μία ενδημική νόσο για πάντα. Αυτό είναι συνθηκολόγηση άνευ όρων», συγκρίνοντας την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στον κορωνοϊό με την Κίνα όπου όπως είπε γίνεται εξαιρετική δουλειά.

Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα τόνισε ότι είναι μια αποτυχία της ελληνικής κοινωνίας. «Όπως είχε πάει πολύ καλά το πρώτο διάστημα της επιδημίας, τώρα πρέπει να πούμε ότι τα πάει πολύ άσχημα. Και αυτό αντανακλάται και στα κρούσματα και στους θανάτους».

“Υπάρχει ένα κομμάτι του πληθυσμού που κάνει ότι του πούμε, έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολιασμού”

Όπως εξήγησε, «χάθηκε η ευκαιρία πριν από τις γιορτές να περιοριστεί το τσουνάμι. Έπρεπε να εκμεταλλευτούμε την πείρα των προηγούμενων χρόνων και να αποφύγουμε τα 20.000 και 50.000 κρούσματα κάθε μέρα. Τα κρούσματα δεν θα περιοριστούν εύκολα. Χάσαμε πολλές ευκαιρίες τις περασμένες εβδομάδες. Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να περιορίσει το τσουνάμι πριν από τις γιορτές, όπως τις ημέρες της κακοκαιρίας για να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα».

Ιδιαίτερα επικριτικός για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα ο κ. Παυλάκης περιέγραψε το τι συμβαίνει στην Πορτογαλία και το Ισραήλ, δύο χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τον κορονοϊό. «Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που ζει στον Μεσαίωνα και έχει αφεθεί χωρίς επιμόρφωση για τα εμβόλια. Αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να μολύνονται και να πηγαίνουν στην εντατική και χειρότερα» σχολίασε για τη χώρα μας, λέγοντας ότι είναι ένα από τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος στις ΗΠΑ ο λόγος που παραμένουν στα ύψη οι θάνατοι είναι εξαιτίας της πληθυσμιακής ανισότητας. «Υπάρχει ένα κομμάτι του πληθυσμού που κάνει ότι του πούμε, έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολιασμού, θα κάνει και τέταρτη αν χρειαστεί. Υπάρχει και ένα κομμάτι της κοινωνίας που δεν κάνει τίποτα από αυτά για διάφορους λόγους. Αν δεν αλλάξουν αυτά τα μυαλά η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει μεγάλα προβλήματα», είπε.

“Οι άνθρωποι που νόσησαν πριν από ένα και δύο χρόνια είναι ακόμα ευάλωτοι”

Και όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «χρωστάμε στον Χάρο. Οι άνθρωποι που νόσησαν πριν από ένα και δύο χρόνια είναι ακόμα ευάλωτοι. Τα εμβόλια δεν πιάνουν το ίδιο σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, όπως συμβαίνει με τα παιδιά, τα οποία προστατεύονται πολύ καλά».

Μιλώντας για την Όμικρον 2 ο κ. Παυλάκης δήλωσε ότι «θα βαρεθούμε να μετράμε μεταλλάξεις. Θα έρθουν πολύ περισσότερα γιατί έχουμε αφήσει τον ιό να αλωνίζει παγκόσμια με τρισεκατομμύρια ιούς που πολλαπλασιάζονται. Αν θέλουμε να καταλάβουμε τι γίνεται με τους ιούς, ας δούμε τι γίνεται με την γρίπη κάθε χρόνο».

Επισήμανε, μάλιστα, ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε να λέμε για ένα στέλεχος του ιού αν είναι επικίνδυνο ή όχι. «Έτσι όπως είναι η δομή της ελληνικής οικογένειας, είναι αρκετά εύκολο να περάσει το στέλεχος από τη μία γενιά στην άλλη. Αυτό βλέπουμε τώρα».

” Το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο παντού”

Oλοκληρώνοντας για τον μεγάλο αριθμό των θανάτων από τον κορονοϊό στη χώρα ο κ. Παυλάκης εξέφρασε την άποψη ότι πλέον καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά:

«Δυστυχώς όταν υπάρχει τέτοια κατάσταση ανάγκης και οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τους 500, το σύστημα υγείας δεν αποδίδει το ίδιο. Το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο παντού. Αρχίζει να κουράζεται και δεν αποδίδει το ίδιο. Επίσης, επειδή δεν υπάρχει πρωτοβάθμια υγεία, πολλά κρούσματα δεν πάνε γρήγορα στον γιατρό. Όλοι αυτοί οι λόγοι συντείνουν στο να υπάρχει μεγάλη θνησιμότητα. Κάθε μέρα που περνάει με τσουνάμι, είναι μία μέρα χαμένη», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments