Διεθνή

Αντιπροσωπεία Ταλιμπάν στη Γενεύη για συναντήσεις με διπλωμάτες και ειδικούς στην ανθρωπιστική βοήθεια

Αντιπροσωπεία Ταλιμπάν στη Γενεύη για συναντήσεις με διπλωμάτες και ειδικούς στην ανθρωπιστική βοήθεια
Η πρόσκληση έγινε από τη μη κυβερνητική οργάνωση Geneva Call, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει την εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από μη κρατικές ένοπλες ομάδες και δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο Αφγανιστάν. 

Aντιπροσωπεία αποτελούμενη από δώδεκα Ταλιμπάν βρίσκεται στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα μετά από πρόσκληση μιας ΜΚΟ, σε μια προσπάθεια βελτίωσης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, έγινε γνωστό από επίσημες πηγές.

Δεν συνιστά νομιμοποίηση

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών (DFAE) αυτή η επίσκεψη “δεν συνιστά νομιμοποίηση ή αναγνώριση” του καθεστώτος που πήρε την εξουσία τον Αύγουστο του 2021 και δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από καμία χώρα.

Το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS Keystone, μεταδίδει πως της αφγανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο μουφτής Λατιφουλάχ Χακίμι, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας και επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής για τον εντοπισμό καταχρήσεων στους κόλπους του κινήματός τους. “Μια συνάντηση με αντιπροσωπεία του DFAE, την οποία αποτελούν εκπρόσωποι της DDC (Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Συνεργασίας), του Τμήματος Ειρήνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Πολιτικού Τμήματος Ασίας και Ειρηνικού έχει προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα”, είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο. Συζητήσεις προβλέπονται με εκπροσώπους άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Η πρόσκληση έγινε από τη μη κυβερνητική οργάνωση Geneva Call, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει την εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από μη κρατικές ένοπλες ομάδες και δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο Αφγανιστάν. “Η Geneva Call φιλοξενεί διάσκεψη με περιορισμένη πρόσβαση από τις 7 έως τις 11 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, που στοχεύει στη βελτίωση της ελεύθερης παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν”, ανέφερε η ΜΚΟ σε ανακοίνωση.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Αυτή η κεκλεισμένων των θυρών εκδήλωση αποσκοπεί στην “ενίσχυση της εφαρμογής και του σεβασμού των ανθρωπιστικών προτύπων στο Αφγανιστάν”, διευκρινίζει η ΜΚΟ προσθέτοντας ότι πρόκειται να συζητηθούν συγκεκριμένα προβλήματα σχετικά με την τήρηση των ανθρωπιστικών προτύπων “στο εθνικό και το περιφερειακό επίπεδο”, αλλά και σχετικά με τη διευκόλυνση της διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, τη διασφάλιση του σεβασμού της ιατρικής βοήθειας ή ακόμη και της αντιμετώπισης της απειλής των ναρκών κατά προσωπικού, που συνεχίζουν να προκαλούν πολλά θύματα στη χώρα.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας, όπως διευκρινίζει το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών, θα έχουν συζητήσεις σχετικά με την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που έχουν ανάγκη, την προστασία των μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η προστασία των παιδιών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και η διαχείριση των εδαφών που είναι διάσπαρτα από νάρκες είναι επίσης στην ατζέντα των συμποσίων.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την αφγανική αντιπροσωπεία. “Ο διάλογος αυτός είναι απαραίτητος για την εκπλήρωση της αυστηρά ουδέτερης και αμερόληπτης ανθρωπιστικής αποστολής μας. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα και ελπίζουμε σε εποικοδομητικές συζητήσεις”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

Από τότε που πήραν την εξουσία οι Ταλιμπάν, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, μια τρομερής οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση απειλεί με λιμό περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της χώρας. Ο ΟΗΕ υποστηρίζει εδώ και μήνες τη χαλάρωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Καμπούλ από τον Αύγουστο του 2021 για να αποφευχθεί η κατάρρευση της χώρας. Σχεδόν 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν έχει παγώσει η Ουάσινγκτον από τον Αύγουστο.

Συγκλονισμένη η διεθνής κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα είναι ιδιαίτερα συγκλονισμένη από την τύχη που επιφυλάσσεται στα κορίτσια και τις γυναίκες, η οποία ακυρώνει την πρόοδο που σημειώθηκε επί 20 χρόνια μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν από τους Αμερικανούς στα τέλη του 2001.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments