Ελλάδα

Σύνδρομο MIS-C: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Σύνδρομο MIS-C: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Σύνδρομο MIS-C: Το σύνδρομο αυτό πλήττει κυρίως τα παιδιά αυξάνοντας την ανησυχία των γονέων λόγω των συμπτωμάτων που προκαλούν.

Το Σύνδρομο MIS-C πλήττει τα παιδιά και έχουν προκαλέσει την ανησυχία των ειδικών. Άλλωστε αποτελεί έναν από τους λόγους που οι ειδικοί δεν χαλάρωσαν τα μέτρα που έχουν επιβάλλει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Συνολικά, 119 παιδιά νοσηλεύτηκαν μέχρι τέλος του 2021 με σύνδρομο MISC, σύμφωνα με ελληνική μελέτη. Τα παιδιά αυτά είχαν διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Η πολυσυστηματική και φλεγμονώδης νόσος MIS-C, μπορεί να εμφανιστεί σε δύο έως έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση με κορωνοϊό, σε παιδιά και εφήβους.

Λίγα λόγια για το σύνδρομο

Σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C) είναι ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Η κλινική αυτή οντότητα περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο ΠΟΥ περιέγραψε για πρώτη φορά αυτή την κατάσταση το Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό. Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ή κρίσιμης Covid-19, ωστόσο, παρόμοια με τους ενήλικες, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις καταστάσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.

Στα μικρά παιδιά που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο, τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι. Παράλληλα, οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορωνοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.

Τι ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι είναι αναμενόμενο να δούμε νέα περιστατικά του συνδρόμου MISC. Μια πρόσφατη μελέτη του CDC έδειξε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών με 2 δόσεις μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MISC κατά 91%.

Παράλληλα, έδειξε ότι τα παιδιά που εμφάνισανε σοβαρό MISC ήταν ανεμβολίαστα. Για τη μυοκαρδίτιδα από το εμβόλιο, κυρίως στα αγόρια, η καθηγήτρια ανέφερε ότι δεδομένα από το CDC δείχνουν ότι 90 μέρες μετά τη λοίμωξη, το 99% των παιδιών παρουσίασε σημαντική βελτίωση, ενώ το 81% είχε πλήρη ίαση. Επομένως, πρόκειται για μια ήπια και παροδική επιπλοκή.

Τι ανέφερε ο Τζανάκης για το σύνδρομο

Σύμφωνα με το CDC, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C) είναι μια νόσος που προσβάλλει διάφορα μέρη του σώματος συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών ή των γαστρεντερικών οργάνων. Όπως επισημαίνει το CDC, πολλά παιδιά με το εν λόγω σύνδρομο είχαν κορωνοϊό ή είχαν βρεθεί κοντά σε κάποιον που είχε μολυνθεί από την COVID-19.

«Είναι ένα σύνδρομο υπερφλεγμονώδες που χτυπάει πολλά συστήματα, πολλά όργανα μεταξύ των οποίων η καρδιά, οι νεφροί, οι πνεύμονες. Είναι εξαιρετικά σπάνιο ακόμα και σε παιδιά που πάσχουν από κορωνοϊό, δεν ξέρουμε όμως ποιο από τα παιδιά που θα προσβληθεί θα το εκδηλώσει. Εξ ου και τάσσομαι υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να κάνει στα οργανικά συστήματα των παιδιών μακροχρόνια το σύνδρομο αυτό», εξήγησε ο κ. Τζανάκης.

«Το σύνδρομο αυτό εμφανιζόταν και πριν τον κορωνοϊό μετά από ορισμένες ιώσεις. Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για το αν το παιδί τους το εκδηλώνει. Εκδηλώνεται με τέτοια συμπτώματα που θα θορυβηθούν οι γονείς και θα πάνε το παιδί στο νοσοκομείο», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments