Ελλάδα

Κορωνοϊός Σύνδρομο MIS-C: Τι να προσέξουν οι γονείς – Ποια τα συμπτώματα

Κορωνοϊός Σύνδρομο MIS-C: Τι να προσέξουν οι γονείς – Ποια τα συμπτώματα
Ο εμβολιασμός μειώνει κατά 91% την πιθανότητα να εμφανίσουν τα παιδιά το σύνδρομο

Στο σύνδρομο MIS-C μετά από νόσηση από κορωνοϊό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως ανέφερε μέχρι το τέλος του 2021 είχαν καταγραφεί 119 παιδιά με το σύνδρομο αυτό στην Ελλάδα, με διάμεσή ηλικία τα 8 έτη.

Τα συμπτώματα

Τα παιδιά, όπως είπε, εμφανίζουν συνήθως υψηλό πυρετό, γαστρεντερικά προβλήματα αλλά και εξανθήματα, ενώ αρκετά από αυτά περικαρδίτιδα. Δύο στα 10 εισάγονται στη ΜΕΘ, πρόσθεσε και τόνισε ότι ο υψηλός πυρετός στα παιδιά που πέρασαν κορονοϊό θα πρέπει να είναι ένα καμπανάκι για τους γονείς τους. Επίσης πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός μειώνει κατά 91% την πιθανότητα να εμφανίσουν τα παιδιά το σύνδρομο αυτό.

Αναφερόμενη και στις παρενέργειες από την δεύτερη δόση του εμβολίου σε έφηβους, κυρίως αγόρια, είπε ότι σε μελέτη που έγινε σε 380 από αυτά τα παιδιά που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα, φάνηκε ότι μετά από 90 μέρες είχαν σημαντική βελτίωση έως και πλήρη ίαση.

Τρία παιδιά διασωληνωμένα – Με σπασμούς νοσηλεύτηκε το ένα

Τρία παιδιά νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς έχουν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό.

Το δύο από αυτά διασωληνώθηκαν λόγω Covid ενώ το τρίτο είναι διασωληνωμένο καθώς εισήχθη στο νοσοκομείο της Αθήνας με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις λόγω τροχαίου, αλλά βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, το ένα παιδί είναι 22 μηνών από την Αλεξανδρούπολη και νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, με την κατάστασή του να κρίνεται σοβαρή, ωστόσο παρουσίασε βελτίωση σήμερα.

Το παιδάκι που διασωληνώθηκε μετά το τροχαίο νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ και το τρίτο παιδί εισήχθη σε νοσοκομείο της Αθήνας με σπασμούς που πιθανόν οφείλονται στη νόσο, σύμφωνα με την κ. Γκάγκα. Τα δύο παιδιά έχουν ηλικία 13 ετών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments