Άποψη

Εθνικός στόχος

Εθνικός στόχος
Ο Γιώργος Σιαδήμας γράφει στο pagenews.gr για το ποιος είναι ο εθνικός στόχος της κυβέρνησης και σε ποιες κινήσεις προσανατολίζεται για να τον πετύχει

Μπορεί όλα να γυρνούν γύρω από τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά απέναντι στην ενεργειακή κρίση ή το πότε θα γίνουν οι εκλογές όσο και να έχει ξεκαθαρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας αλλά ο μεγάλος στόχος είναι ένας. Εθνικός όπως μάλιστα τον έχει χαρακτηρίσει πρόσφατα ο ίδιος Κυριάκος Μητσοτάκης. Να αποκτήσει η Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2023. Στο ενδιάμεσο όμως δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει η εκτέλεση του προϋπολογισμού, αφού είναι βασική προϋπόθεση για το κόστος δανεισμού την ώρα που τα επιτόκια ανεβαίνουν.

Επενδυτική βαθμίδα – Το τελευταίο κομμάτι του παζλ

Η χώρα μας δεν είναι ακόμα σε επενδυτική βαθμίδα. Είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ το οποίο στοχεύει να αντιμετωπίσει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αφήσουμε οριστικά πίσω τη δεκαετή κρίση που τόσο ταλάνισε τη χώρα μας. Άλλωστε εάν η Ελλάδα φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα, όχι μόνο θα μπει στο κλαμπ της ελίτ των οικονομικών χωρών, αλλά θα δανείζεται από τις αγορές με άλλο κύρος και άλλες συνθήκες.

Το «κλειδί» των επόμενων κινήσεων

Η διαδρομή και ο στόχος αυτός όμως έχουν ακόμα δρόμο. Πρωτίστως χρειάζεται μια ξεκάθαρη προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2022, το πρωτογενές έλλειμμα της τάξης περίπου του 1,5% και πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023. Εδώ είναι και το κλειδί των επόμενων κινήσεων του κυβερνητικού επιτελείου. Θα κινηθεί ανάμεσα στους δημοσιονομικούς στόχους και σε μέτρα στήριξης για τους πολίτες και ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Κάποιοι μπορεί να μην κατανοούν τι σημαίνει για την επόμενη μέρα στη χώρα η επενδυτική βαθμίδα και το κόστος δανεισμού, αφού πιέζει το σήμερα και εδώ ακριβώς πάνω πρέπει να κινηθεί και η κυβέρνηση. Να εξηγήσει την επιτυχία μια τέτοιας επιλογής αν η χώρα μας μπει στην επενδυτική βαθμίδα την ώρα όμως που χρειάζονται και στοχευμένες κινήσεις για να στηριχθούν οι πολίτες από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Η γραμμή αυτή είναι λεπτή.

Δύσκολη εξίσωση

Ποιος δεν θέλει άλλωστε νέες παροχές την ώρα που η αντιπολίτευση τάζει διορισμούς, επιδοτήσεις και περαιτέρω μειώσεις φόρων. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κρίση που πέρασε η χώρα μας με μνημόνια, με βίαιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Η εξίσωση είναι δύσκολη αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν το στοίχημα. Άλλωστε μπροστά είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος, αυτός της επενδυτικής βαθμίδας κι ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα χωρίς πισωγυρίσματα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments