Διεθνή

Ρωσικά ΜΜΕ: Ο Πούτιν βάζει στο τραπέζι τα πυρηνικά

Ρωσικά ΜΜΕ: Ο Πούτιν βάζει στο τραπέζι τα πυρηνικά
Ρωσικά ΜΜΕ: Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακόμα και την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.

Τα Ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μία ανευ προηγουμένου κίνηση που θα κάνει ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με το regnum.ru, ο Βλάντιμιρ Πούτιν βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2022, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την αμετάβλητη θέση της Ρωσίας σχετικά με την παροχή εγγυήσεων ασφάλειας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και εξήγησε τη διαδικασία των ενεργειών της σε περίπτωση «έλλειψης ετοιμότητας για διαπραγμάτευση από την αμερικανική πλευρά», γράφει σε άρθρο του το ρωσικό φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Regnum.

Ασκηση στρατηγικής αποτροπής

Και στις 19 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής (φωτογραφία, επάνω, από Regnum), επιδεικνύοντας εντυπωσιακό και πολυποίκιλο στρατιωτικό δυναμικό. Στις 19 Φεβρουαρίου 2022, στις 0:54 ώρα Μόσχας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε το δεύτερο διάγγελμά του για τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Μετά το διάγγελμα, ο αμερικανός ηγέτης ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων: «Ο πρόεδρος Πούτιν πρόκειται να παρακολουθήσει πυρηνικές ασκήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο. Πώς το βλέπετε, τι σημαίνει; Ποια είναι η αντίδρασή σας σε αυτό;».

Ο Τζο Μπάιντεν απάντησε, εν μέρει: «Λοιπόν, δεν νομίζω ότι σκέφτεται καν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Νομίζω ότι έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια να πείσει τον κόσμο πως έχει την ικανότητα να αλλάξει τη δυναμική στην Ευρώπη, κάτι που κατά μία έννοια δεν μπορεί να το κάνει».

Ετσι, ο Τζο Μπάιντεν αξιολόγησε τη ρωσική άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής ως επίδειξη του στρατιωτικού δυναμικού της Ρωσίας προκειμένου να σταματήσει την προέλαση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας («αλλαγή της δυναμικής στην Ευρώπη»).

Παραθέτω από το ενημερωτικό μήνυμα του ρωσικού υπουργείου Αμυνας σχετικά με την προγραμματισμένη άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής:

«Οι στόχοι επιτεύχθηκαν πλήρως»

«Στις 19 Φεβρουαρίου 2022, υπό την ηγεσία του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.B. Πούτιν, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής, κατά την οποία εκτοξεύτηκαν βαλλιστικοί πύραυλοι και πύραυλοι κρουζ.

»Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις και μέσα των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, του Στόλου του Βορρά και της Μαύρης Θάλασσας.

»Οι Αεροδιαστημικές Δυνάμεις εκτόξευσαν με επιτυχία υπερηχητικούς αεροβαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal Πλοία και υποβρύχια του Βόρειου και του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ Kalibr και υπερηχητικούς πυραύλους Zirkon εναντίον θαλάσσιων και χερσαίων στόχων. Στην περιοχή του Αστραχάν, στον χώρο δοκιμών Kapustin Yar, πραγματοποιήθηκε πρακτική εκτόξευση του επίγειου πυραύλου κρουζ Iskander.

Από το Κοσμοδρόμιο του Plesetsk, ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Yars εκτοξεύτηκε στον χώρο δοκιμών Kura, στη χερσόνησο Καμτσάτκα. Πύραυλοι κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από αέρος από στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS έπληξαν στόχους στα πεδία Pemboi και Kura. Από τη Θάλασσα του Μπάρεντς, στρατηγικό πυρηνικό υποβρύχιο του Βόρειου Στόλου «Karelia» εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο «Sineva» στην περιοχή Κούρα.

Οι στόχοι που προβλέπονταν κατά την άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής επιτεύχθηκαν πλήρως, όλοι οι πύραυλοι έπληξαν τους καθορισμένους στόχους, επιβεβαιώνοντας τα καθορισμένα χαρακτηριστικά».

Ούτε η παραμικρή αποτυχία

Το μήνυμα του ρωσικού στρατιωτικού ανακοινωθέντος για την άσκηση αυτήν παρατίθεται σχεδόν ολόκληρο. Αυτό γίνεται για να φανεί η πλήρης κλίμακα και η ποικιλομορφία αυτής της δοκιμής.

Εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι όλα τα οπλικά συστήματα λειτουργούσαν σαν ρολόι. Ούτε η παραμικρή αποτυχία: ό,τι εκτοξεύτηκε χτύπησε τους στόχους. Ισχυρή επίδειξη δύναμης πραγματοποιήθηκε από τη Ρωσία και, φυσικά, η Δύση θα εντυπωσιάστηκε πολύ.

Οσον αφορά τον προγραμματισμό αυτών των ασκήσεων, η ημερομηνία διεξαγωγής τους ήταν σχεδιασμένη πολύ προσεκτικά. Μόλις στις 18-20 Φεβρουαρίου 2022, διεξαγόταν η 58η Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου. Την ίδια στιγμή, ρώσοι αξιωματούχοι δεν συμμετέχουν σε αυτήν για πρώτη φορά από το 1999.

Οπως ανέφερε νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με αυτό το θέμα:

«Αναγκαζόμαστε να δηλώσουμε με λύπη ότι τα τελευταία χρόνια η Διάσκεψη του Μονάχου μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε ένα καθαρά διατλαντικό φόρουμ, αφαιρώντας από το βήμα του τη συνεκτικότητα, την αντικειμενικότητα και την ισότητα των ομιλητών του. Το ενδιαφέρον της Μόσχας για αυτό το γεγονός μειώνεται αισθητά».

Στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου στις 19 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της G7.

Ο Σάλιβαν έλαβε τη ρωσική αντίδραση

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο υπογραμμίζει τη σημασία του σχεδίου για την άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής. Δύο ημέρες πριν από αυτό το γεγονός, στις 17 Φεβρουαρίου 2022, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν έλαβε τη ρωσική αντίδραση στην προηγούμενη αμερικανική απάντηση σχετικά με το ρωσικό σχέδιο συνθήκης μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Αυτό το έγγραφο περιέχει την ακόλουθη παράγραφο: «Εάν δεν υπάρχει ετοιμότητα της αμερικανικής πλευράς να συμφωνήσει σε σταθερές, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για την ασφάλειά μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει, μεταξύ άλλων, με την εφαρμογή μέτρων στρατιωτικού-τεχνικού χαρακτήρα».

Ετσι, στις 17 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το αμετάβλητο της θέσης της σχετικά με την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και εξήγησε τη διαδικασία των ενεργειών της σε περίπτωση «έλλειψης ετοιμότητας της αμερικανικής πλευράς για διαπραγμάτευση». Και στις 19 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής, επιδεικνύοντας εντυπωσιακό και πολυποίκιλο στρατιωτικό δυναμικό.

Τώρα, επιστρέφοντας στη δήλωση του Τζο Μπάιντεν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να αλλάξει τη δυναμική στην Ευρώπη, δηλαδή να σταματήσει την προέλαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στα σύνορα της Ρωσίας και να την ωθήσει πίσω στις γραμμές του 1997.

Η ματιά… του Μπάιντεν

Γεγονός είναι ότι μέχρι στιγμής ο πρόεδρος των ΗΠΑ μόλις είδε μια επίδειξη των τεχνικών δυνατοτήτων των ρωσικών οπλικών συστημάτων. Ολα λειτουργούν άψογα, με ακρίβεια και στους δηλωμένους στόχους. Ωστόσο, ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους θα αναγκαστεί να δει αυτήν την κατάσταση με εντελώς διαφορετική ματιά όταν ορισμένα από τα οπλικά συστήματα από το παραπάνω μήνυμα του ρωσικού υπουργείου Αμυνας αναπτυχθούν στη Λατινική Αμερική, έξω από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Και γι’ αυτό υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Στις 16-18 Φεβρουαρίου 2022, ο ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ πραγματοποίησε ταξίδι εργασίας στη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Κούβα. Παρεμπιπτόντως, ο Γιούρι Μπορίσοφ είναι υπεύθυνος για το στρατιωτικό-βιομηχανικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Αν κρίνουμε από τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το ταξίδι του αντιπροέδρου στέφθηκε με επιτυχία.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα απόσπασμα για να το αποδείξω. Κατά την επίσκεψη του Γιούρι Μπορίσοφ στη Βενεζουέλα στις 16 Φεβρουαρίου 2022, ο πρόεδρος αυτής της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε: «Η Ρωσία μπορεί να βασιστεί σε οποιαδήποτε υποστήριξη από το Καράκας, η οποία θα βοηθήσει να διαλυθούν οι απειλές συλλογικά της Δύσης. Επικυρώσαμε την πορεία μιας ισχυρής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας για την υπεράσπιση της ειρήνης, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας».

Τα τρία σενάρια

Μπορεί λοιπόν να υποτεθεί ότι η Ρωσία παίζει το παιχνίδι της με τη Δύση σύμφωνα με το ακόλουθο σενάριο. Πρώτο μέρος: διατύπωση αιτημάτων για εγγυήσεις ασφάλειας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και διπλωματικός διάλογος.

Το δεύτερο μέρος: διπλωματικός διάλογος και επίδειξη των δυνατοτήτων στρατιωτικο-τεχνικής απάντησης.

Το τρίτο μέρος: επίδειξη των δυνατοτήτων στρατιωτικής-τεχνικής απάντησης από την ηπειρωτική Αμερική προκειμένου να ενταθεί το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον να διαπραγματευτεί και να καταλήξει σε συμφωνία.

Ετσι, όλα μόλις ξεκινούν. Δεν θα είναι εύκολο. Ακόμη περισσότερο, θα είναι πολύ δύσκολο. Ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή. Μόνο έτσι θα μπορέσει να διατηρήσει τη στρατηγική ισοτιμία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πληροφορίες από το Regnum

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments