Πολιτισμός

«Η ψυχική ασθένεια δεν είναι αστείο»: «Πυρά» σε γκαλερί του Λονδίνου για δώρο-«αυτί» του Βαν Γκογκ

«Η ψυχική ασθένεια δεν είναι αστείο»: «Πυρά» σε γκαλερί του Λονδίνου για δώρο-«αυτί» του Βαν Γκογκ

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία - ΔΟΠΑΠ | e-Academia

Γκαλερί: Πουλά γόμα σε σχήμα αυτιού

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών. Εκτός από τους πίνακές του, πολύς κόσμος όταν σκέφτεται τον καλλιτέχνη θυμάται το κόψιμο του αυτιού του. Οι αναφορές στο αυτί του Βαν Γκογκ και στην ψυχική υγεία, σε αναμνηστικά που πωλούνται στην γκαλερί Courtauld στο Λονδίνο έχουν προκαλέσει οργή.

Ορισμένα από τα προϊόντα του Courtauld – όπως μια γόμα 6 λιρών σε σχήμα αυτιού – έχουν χαρακτηριστεί «άκαρδα». Όπως γράφει ο Guardian, η σειρά περιλαμβάνει άφθονα ηλιοτρόπια, σε κάλτσες, κασκόλ και σε πακέτα σπόρων, καθώς και παζλ, καρτ ποστάλ και αναμνηστικά από τις πιο γνωστές αυτοπροσωπογραφίες του. Οι επικριτές της γκαλερί επιτέθηκαν στο κατάστημα με είδη δώρων για αντικείμενα που συνδέονται εμμέσως με την ψυχική υγεία του καλλιτέχνη.

Φωτογραφία – shop.courtauld.ac.uk

Ο Βαν Γκογκ, που έκοψε το αριστερό του αυτί, μετά από καυγά με τον συνάδελφό του καλλιτέχνη Πολ Γκογκέν, τελικά αυτοπυροβολήθηκε στο στομάχι στις 27 Ιουλίου και πέθανε δύο ημέρες αργότερα

Εκτός από τη γόμα αυτή, οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν ένα σαπούνι 5 λιρών, που διατίθεται στο εμπόριο ως ιδανικό για «βασανισμένο καλλιτέχνη που απολαμβάνει τις φυσαλίδες». Ένα «κουτί πρώτων βοηθειών» για 16 λίρες, που περιγράφεται ως «ένα κουτί με σοφές συμβουλές έκτακτης ανάγκης για 20 βασικές ψυχολογικές καταστάσεις».

Ο Τσαρλς Τόμσον, συνιδρυτής της ομάδας καλλιτεχνών Stuckist, είπε: «Η αυτοκτονία δεν είναι αστείο και η ψυχική ασθένεια δεν είναι αστείο». «Αυτό είναι ρηχό, κακό και αναίσθητο», είπε στη Mail on Sunday. «Τι ακολουθεί; Το πιστόλι αυτοκτονίας του Βαν Γκογκ;», διερωτήθηκε.

Φωτογραφία -CircoGreco

Ο κριτικός τέχνης David Lee, ο συντάκτης του περιοδικού The Jackdaw, είπε στην εφημερίδα: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό δεν είναι η προσπάθεια κάποιου μάρκετινγκ για κακό χιούμορ στην παμπ μετά τη δουλειά»

«Θα ήταν, για παράδειγμα, έτοιμοι να πουλήσουν μολύβια σε σχήμα ψεύτικο πόδι σε μια έκθεση της Φρίντα Κάλο;» αναρωτήθηκε, αναφερόμενος στην Μεξικανή καλλιτέχνη που έχασε ένα πόδι από γάγγραινα.

Με πληροφορίες Guardian

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments