Οικονομία

Ουκρανία πόλεμος πετρέλαιο: Πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι

Ουκρανία πόλεμος πετρέλαιο: Πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι
Ουκρανία πόλεμος πετρέλαιο: Στα ύψη βρίσκονται και οι τιμές του πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στα ύψη βρίσκονται και οι τιμές του πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ, για πρώτη φορά από το 2014, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί φόβους για διατάραξη των ενεργειακών εξαγωγών της περιοχής.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του μπρεντ στο Λονδίνο σημείωσαν άλμα έως και 5,4% αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για την επίθεση στη Ρωσία. Το μπρεντ ενισχύθηκε στα 101,5 δολάρια στο Λονδίνο, ενώ στη Σιγκαπούρη άγγιξε πρόσκαιρα το υψηλό ημέρας των 102,08 δολαρίων. Το West Texas Intermediate διαμορφώνεται στα 96,11 δολάρια.

«Η αγορά πετρελαίου θα περιμένει τώρα να δει πώς θα απαντήσει η Δύση στις τελευταίες κινήσεις της Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα, θα δούμε ακόμα μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην αγορά, καθώς και την ανάγκη αποτίμησης μεγαλύτερου risk premium», λένε τραπεζικοί παράγοντες. Η JP Morgan εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 110 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι εντάσεις στην Ουκρανία κλιμακώνονται.

Το κλίμα έντασης επηρέασε και το νόμισμα της Ουκρανίας – Σε χαμηλό επταετίας η γρίβνα

Νέες απώλειες σημειώνει το νόμισμα της Ουκρανίας, η γρίβνα, το τελευταίο 24ωρο λόγω της έντασης που επικρατεί στα σύνορα με τη Ρωσία.

Το απόγευμα της Τετάρτης η γρίβνα έχανε 1% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 29,4 γρίβνα για 1 δολάρια ΗΠΑ. Το ουκρανικό νόμισμα έχει απωλέσει το 8% της αξίας του από την αρχή του 2022, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από  τον Φεβρουάριο του 2015 όταν είχαν σημειωθεί εκτεταμένες στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών στις περιοχές του Ντονμπάς, τις οποίες προχθές ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments