Ελλάδα

Κορωνοϊός: Περισσότερα από 200 παιδιά στην Ελλάδα έχουν χάσει κάποιον γονέα λόγω Covid-19

Κορωνοϊός: Περισσότερα από 200 παιδιά στην Ελλάδα έχουν χάσει κάποιον γονέα λόγω Covid-19

Πηγή Φωτογραφίας: Pexels.com

Η υποστήριξη στα ορφανά παιδιά πρέπει άμεσα να ενσωματωθεί στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της Covid-19, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Περισσότερα από 5,2 εκατομμύρια παιδιά έως 17 ετών, σε όλο τον κόσμο, έχουν χάσει τουλάχιστον έναν γονέα ή κηδεμόνα εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Στην Ελλάδα η μελέτη εκτιμά ότι τουλάχιστον 290 παιδιά έχουν βιώσει την απώλεια ενός γονέα ή και των δύο. To 14,6% των παιδιών είναι ηλικίας έως 4 ετών, το 21,8% 5-9 ετών, ενώ 63,6% είναι ηλικίας 10-17 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021, δηλαδή πριν την επικράτηση της Όμικρον.

Το 76,5% των παιδιών έχει χάσει τον πατέρα, ενώ το 23,5% τη μητέρα του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, έως τον Ιανουάριο του 2022 περίπου 6,7 εκατομμύρια παιδιά θα έχουν χάσει κάποιον από τους γονείς του.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα παιδιά που βίωσαν την απώλεια γονέα ή κηδεμόνα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για φτώχεια, εκμετάλλευση, σεξουαλική βία, κακοποίηση, μόλυνση από ιό HIV, ψυχικά προβλήματα και σοβαρό στρες, αλλά επίσης εμπλοκή σε συμμορίες και συμπεριφορά ακραίας βίας.

«Εκτιμούμε ότι για κάθε άνθρωπο που πεθαίνει λόγω της Covid-19, ένα παιδί μένει ορφανό ή χάνει τον κηδεμόνα του. Αυτό ισοδυναμεί με το ότι ένα παιδί κάθε έξι δευτερόλεπτα αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο δυσκολιών σε όλη τη ζωή του, εκτός αν του παρασχεθεί έγκαιρη υποστήριξη. Συνεπώς, η υποστήριξη στα ορφανά παιδιά πρέπει άμεσα να ενσωματωθεί σε κάθε εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της Covid-19», δήλωσε η Σούζαν Χίλις επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό «The Lancet Child & Adolescent Health». Παράλληλα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δώσει προτεραιότητα στο πρόβλημα της ορφάνιας λόγω πανδημίας.

Πριν την πανδημία, περίπου 140 εκατομμύρια παιδιά ήταν ορφανά παγκοσμίως. «Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να μείνουν 5 εκατομμύρια παιδιά ορφανά λόγω του HIV/AIDS, ενώ ο ίδιος αριθμός παιδιών ορφάνεψε από την Covid-19 μέσα σε μόνο δύο χρόνια και μάλιστα αυτοί οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν το τελευταίο κύμα της παραλλαγής Όμικρον, η οποία θα αυξήσει περαιτέρω τον συνολικό αριθμό των ορφανών», δήλωσε η καθηγήτρια Λορέιν Σερ του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL). Αναλογικά περισσότερο επλήγησαν το Περού και η Νότια Αφρική, με 8 και 7 ορφανά παιδιά ανά 1.000 κατοίκους, αντίστοιχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments