Focus

Nαυτιλία: Οι ναυλαγορές παρακολουθούν τις κυρώσεις στη Ρωσία

Nαυτιλία: Οι ναυλαγορές παρακολουθούν τις κυρώσεις στη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: AP

Προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται στα λιμάνια της Οδησσού και της Μαριούπολης.

Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τους δυτικούς συμμάχους, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα καθορίσουν και την πορεία των ναυλαγορών. Σύμφωνα με αναλυτές, οι πρώτες κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία οι δυτικοί σύμμαχοι δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζουν ιδιαίτερα την ναυτιλία. Τα πρώτα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται στα λιμάνια της Οδησσού και της Μαριούπολης όπου φαίνεται ότι κάθε δραστηριότητα έχει σταματήσει, σύμφωνα με το Tradewinds.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες εμπορικές αρτηρίες, για αργό πετρέλαιο, παράγωγα πετρελαίου, υγραέριο (LPG), σιδηρομετάλλευμα, σιτηρά, άνθρακα και άλλα χύδην φορτία, με το 85%-90% των φορτίων να προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Σύμφωνα με την Ocean Analytics, το 2021 περίπου 231 εκατομμύρια τόνοι χύδην ξηρού φορτίου (άνθρακας, σιτηρά, σιδηρομετάλλευμα) αποστέλλονταν από λιμάνια γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, εκ των οποίων το 85% προερχόταν από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Προς το παρόν η πιο άμεση επίπτωση για τον ναυτιλιακό κλάδο είναι η πολύ μεγάλη αύξηση των ναυτιλιακών καυσίμων σαν αποτέλεσμα της ανόδου και των τιμών του αργού. Οι κυρώσεις που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Corporation Bank for Development and Foreign Economic Affairs Vnesheconombank και Promsvyazbank Public Joint Stock Co, μαζί με 42 θυγατρικές τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments