Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρίτη ημέρα εισβολής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρίτη ημέρα εισβολής

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Σε δραματικούς τόνους το νέο διάγγελμα Ζελένσκι, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα σφυροκοπούν το Κίεβο - Χαρακτήρισε την αποψινή νύχτα καθοριστική για την τύχη της Ουκρανίας

Συνεχές είναι το σφυροκόπημα του Κιέβου, με την αποψινή νύχτα, τη δεύτερη κατά σειρά να κρίνεται ως εξαιρετικά κρίσιμη. Εκρήξεις και βομβαρδισμοί συγκλονίζουν την πόλη με τους πολίτες να σπεύδουν στα καταφύγια.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε νέο μήνυμά του προς τον Ουκρανικό λαό, δήλωσε ότι η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη από την ημέρα και πως απόψε κρίνεται η τύχη της Ουκρανίας. «Αυτή η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη. Πολλές πόλεις του κράτους μας δέχονται επίθεση: Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, τα αγόρια και τα κορίτσια μας στο Ντονμπάς, οι πόλεις του νότου, ιδιαίτερη προσοχή στο Κίεβο», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να χάσουμε την πρωτεύουσα».

Όπως έγινε γνωστό λίγο νωρίτερα,η κυβέρνηση Ζελένσκι είναι έτοιμη να  συζητήσει για κατάπαυση του πυρός. Όπως είπε εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις για την ημέρα, την ώρα και τον τόπο μιας συνάντησης για να διαπραγματευτούν εκεχειρία.

Η μάχη στο Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις, κάτι που επιβεβαίωσαν και Ουκρανοί αξιωματούχοι, βρίσκονται σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από το κέντρο του Κιέβου. Η επέλαση του ρωσικού στρατού συνοδεύεται από χτυπήματα με πυραύλους, κυρίως αεροπορικά, ώστε να καταστρέφονται στόχοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες ή καθυστερήσεις.

Αναφορές για ανταλλαγή πυροβολισμών υπήρξαν και από το κέντρο του Κιέβου, κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

Νωρίτερα το απόγευμα, πάντως, με μήνυμά του μέσω των social media, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε «παρών» και έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό, για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές, το κυρίως σώμα των δυνάμεων που θα χρησιμοποιηθούν για την πολιορκία του Κιέβου, βρίσκεται σε απόσταση 50 με 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί ανατίναξαν μία γέφυρα στον ποταμό Teteriv, στην περιοχή Ιβάνκλιβ, 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, καθυστερώντας την επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων.

Τα μέτωπα μάχης

Σε τέσσερα βασικά μέτωπα εξελίσσεται το σχέδιο εισβολής στην Ουκρανία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Το πρώτο μέτωπο είναι στο Κίεβο, όπου οι Ρώσοι επιχειρούν να μπουν στην πρωτεύουσα, να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια και να «συλλάβουν» τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Το δεύτερο μέτωπο είναι στη Μαριούπολη, όπου βομβαρδίζονται συγκεκριμένοι στόχοι.

Το τρίτο μέτωπο είναι στο Χάρκοβο, όπου, σύμφωνα με τις αναφορές, οι μάχες διεξάγονται σώμα με σώμα σε πολλά σημεία.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η ρωσική πλευρά υποστήριξε ότι μπήκε στη Μελιτούπολη και απομάκρυνε τα ουκρανικά στρατεύματα από την περιοχή.

Η Μελιτόπολη βρίσκεται βορειοανατολικά της Κριμαίας, και δυτικά της Μαριούπολης, που έχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, και αναμένεται να βρεθεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων μέσα στη νύχτα, καθώς έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται αποβατικές δυνάμεις.

Στόχος της Μόσχας είναι να αποκλείσει από τη θάλασσα την Ουκρανία, με το νότιο μέτωπο των μαχών να έχει σκοπό να αποκλείσουν τα παράλια.

Στην Οδησσό, οι Ρώσοι ελέγχουν τις ναυτικές διόδους και μεταφέρουν στρατεύματα, τα οποία ακολούθως μεταβαίνουν προς το κέντρο της Ουκρανίας.

Δύση vs Ρωσία

Νωρίτερα σε έκτακτη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης το ΝΑΤΟ, αποφάσισε την ανάπτυξη περισσοτέρων  στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη,εκφράζοντας φόβους ότι δεν θα περιοριστεί στην Ουκρανία, καθώς έχει ήδη πει ψέμματα για τις προθέσεις της.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικανός πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και των ανθρωπιστικών θεμάτων.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι διέταξε την ανάπτυξη επιπρόσθετων δυνάμεων για να στηρίξει τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, όμως το Πεντάγωνο ανέφερε ότι θα παρασχεθεί πρόσθετη βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments