Τεχνολογία

Πόλεμος στην Ουκρανία: To BBC απαντά στη Ρωσία αναβιώνοντας τις μεταδόσεις στα βραχέα

Πόλεμος στην Ουκρανία: To BBC απαντά στη Ρωσία αναβιώνοντας τις μεταδόσεις στα βραχέα

Πηγή Φωτογραφίας: Around the O - University of Oregon - Youtube-

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τεχνολογία των βραχέων θεωρείται παρωχημένη, παραμένει όμως χρήσιμη σε περιόδους συγκρούσεων.

Η Ρωσία μπορεί να κατέστρεψε τον κεντρικό ραδιοφωνικό πομπό του Κιέβου, όμως το BBC θα συνεχίσει να εκπέμπει αναβιώνοντας μια τεχνολογία του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου: τις εκπομπές στα βραχέα κύματα.

Η βρετανική υπηρεσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα χρησιμοποιήσει τα βραχέα, τα οποία διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις από άλλα μήκη κύματος, για να μεταδίδει τις ειδήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας της στο Κίεβο και περιοχές της Ρωσίας για τέσσερις ώρες την ημέρα. Οποιοσδήποτε διαθέτει φορητό ραδιόφωνο μπορεί να ακούσει τις μεταδόσεις.

«Λέγεται συχνά ότι η αλήθεια είναι η πρώτη απώλεια στον πόλεμο» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι ανακοινώνοντας την επαναφορά των βραχέων την Πέμπτη. «Σε μια σύγκρουση που βρίθει από παραπληροφόρηση και προπαγάνδα, υπάρχει μια ξεκάθαρη ανάγκη για πραγματολογικές και ανεξάρτητες ειδήσεις που μπορεί ο κόσμος να εμπιστευτεί».

Ποια ήταν η κίνηση της Ρωσίας

Λίγες ώρες μετά τη δήλωσή του, η Ρωσία περιόρισε την πρόσβαση στους διαδικτυακούς τόπους του BBC, απαντώντας έτσι στο μποϊκοτάζ της Δύσης στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης Sputnik και Russia Today.

Την Τρίτη, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στον πύργο τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μεταδόσεων της ουκρανικής πρωτεύουσας, μια κίνηση που σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ είχε στόχο να «κάμψει την αντίσταση του ουκρανικού λαού» και να επιτρέψει τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων ότι η ουκρανική ηγεσία έχει συμφωνήσει να παραδοθεί.

Η τεχνολογία των βραχέων θεωρείται παρωχημένη και το BBC σταμάτησε να τη χρησιμοποιεί στην Ευρώπη πριν από 14 χρόνια, επισημαίνουν οι New York Times.

Παρόλα αυτά, τα βραχέα παραμένουν χρήσιμα σε περιόδους σύγκρουσης: χρησιμοποιήθξηλαν μεταξύ άλλων στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, για τη μετάδοση κωδικών σε κατασκόπους στη Βόρεια Κορέα και για προπαγανδιστικές μεταδόσεις στην άλλη πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Τα ραδιοκύματα βραχέος μήκους κύματος ανακλώνονται από φορτισμένα άτομα στην ιονόσφαιρα. Όταν εκπέμπονται υπό γωνία προς τον ουρανό, επιστρέφουν στη Γη σε μεγάλη απόσταση πέρα από τον ορίζοντα.

Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, οι χρήστες του ιστότοπου του BBC στα ουκρανικά υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα στα 3,9 εκατομμύρια, ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία.

Οι χρήστες του ρωσικού ιστότοπου του BBC τριπλασιάστηκαν

Στο BBC στρέφονται την ίδια ώρα και εκατομμύρια Ρώσοι: οι χρήστες του ρωσικού ιστότοπου του BBC τριπλασιάστηκαν την τελευταία εβδομάδα στα 10,7 εκατομμύρια, ενώ οι χρήστες εντός της Ρωσίας αυξήθηξαν κατά 252% στις 423.000.

Η κάλυψη της εισβολής από το BBC έχει ωστόσο εξοργίσει τη Μόσχα, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να κατηγορεί το βρετανικό δίκτυο ότι «προκαλεί υστερία» και «υπονομεύει τη ρωσική σταθερότητα και ασφάλεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments