Τεχνολογία

Σκέψεις εγείρονται σχετικά με τη λειτουργία της Ρώσικης εταιρείας Yandex στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σκέψεις εγείρονται σχετικά με τη λειτουργία της Ρώσικης εταιρείας Yandex στο Ηνωμένο Βασίλειο
Οι βουλευτές θέλουν να τεθούν περιορισμοί στην εταιρεία Yandex, γνωστή ως η Google της Ρωσίας, η οποία διαχειρίζεται επίσης την υπηρεσία παντοπωλείου Yango Deli.

Η κυβέρνηση κλήθηκε να περιορίσει τη λειτουργία της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας τεχνολογίας Yandex στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω ανησυχιών για τους δεσμούς της με το Κρεμλίνο.

Η Yandex, η αντίστοιχη  Google στη Ρωσία, έχει την έδρα της στη Μόσχα, αλλά δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 17 χώρες και πρόσφατα κυκλοφόρησε το Yango Deli στο Λονδίνο, μια υπηρεσία που προσφέρει παράδοση 15 λεπτών σε νοικοκυριά με τρόφιμα, αλκοόλ και προϊόντα περιποίησης.

Τι υπηρεσίες προσφέρει

Η  εταιρεία, η οποία προσφέρει υπηρεσίες χαρτών, αναζήτησης, ταξί και αγορών, υπόκειται σε κυρώσεις στην Ουκρανία από το 2017 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Λιθουανίας ζήτησε να αποσυρθεί η εφαρμογή ταξί Yandex από τα καταστήματα Google και Apple, λέγοντας ότι «απειλεί την εθνική ασφάλεια», ανέφερε το Reuters.

Η Uber ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι επιδιώκει να «επιταχύνει» την πώληση του μεριδίου της σε μια κοινοπραξία με την Yandex, η οποία έχει νόμιμα την έδρα της στην Ολλανδία, αλλά έχει τα κύρια γραφεία της στη Ρωσία.

Η εφαρμογή παντοπωλείου, μία από τις πολλές υπηρεσίες εξαιρετικά γρήγορης παράδοσης που έχουν φτάσει στην πρωτεύουσα τους τελευταίους μήνες, πουλά 2.500 είδη, συμπεριλαμβανομένων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ψωμιού Hovis και παγωτού Ben & Jerry’s, καθώς και εποχιακές προσφορές, όπως π.χ. μια παράδοση 15 λεπτών σε δέντρο τα Χριστούγεννα και κόκκινα τριαντάφυλλα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Στις 21 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες πριν από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, ο Yango Deli ανακοίνωσε στο Instagram ότι επεκτείνεται σε τρεις νέες περιοχές του Λονδίνου.

Πόσο βυθίστηκε η αξία του

Βουλευτές και αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχία για την παρουσία της εταιρείας και προέτρεψαν την Downing Street να περιορίσει τις δραστηριότητες της Yandex στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αξία του έχει βυθιστεί από την εισβολή, αλλά είχε εκτιμώμενη χρηματιστηριακή αξία πέρυσι 27 δισ. $ (20 δισ. £).

Αρκετές ρωσικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Aeroflot, της εθνικής αεροπορικής εταιρείας, Rostec, η μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία της Ρωσίας, και ο γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom έχουν αντιμετωπίσει κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής, αλλά οι εταιρείες τεχνολογίας όπως η Yandex έχουν λάβει ελάχιστη προσοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments