Τεχνολογία

Telegram: Η εφαρμογή στο επίκεντρο της μάχης προπαγάνδας που βοήθησε την Ουκρανία

Telegram: Η εφαρμογή στο επίκεντρο της μάχης προπαγάνδας που βοήθησε την Ουκρανία
Telegram: Είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων στην Ουκρανία και χρησιμοποιείται από διαδηλωτές κάθε είδους. Τώρα πρέπει να βρει έναν τρόπο να βγάλει χρήματα

Τις ημέρες μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία χώρα του, ο πρόεδρος της χώρας Volodymyr Zelenskiy, χρησιμοποίησε το κανάλι του στο Telegram για να στείλει ένα προκλητικό μήνυμα βίντεο από το κέντρο της πρωτεύουσας, το Κίεβο, καλώντας το έθνος να ενωθεί και να αντισταθεί στη ρωσική επίθεση.

Από ποιον ιδρύθηκε

Η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που μοιάζει με το WhatsApp, η οποία ιδρύθηκε από τους εξόριστους Ρώσους δισεκατομμυριούχους αδερφούς Pavel και Nikolai Durov, έχει γίνει βασικό όπλο σε μια μάχη ψηφιακής προπαγάνδας που τελικά θα ενισχύσει τη χρήση της και το προφίλ του επενδυτή ενόψει μιας πιθανής διακίνησης 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος.

Ο 44χρονος πρόεδρος της Ουκρανίας, πρώην τηλεοπτικός ηθοποιός και κωμικός που έκανε εκστρατεία μέσω του Telegram ενόψει της συντριπτικής του νίκης στις προεδρικές εκλογές του 2019, χρησιμοποίησε την υπηρεσία για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς ότι ο στρατός είχε πει ότι θα καταθέσει τα όπλα και ότι θα παρατήσει τη χώρα στο έλεος της.

Το Telegram, το οποίο έχει περισσότερους από 550 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες παγκοσμίως, είναι ήδη η πιο δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στην Ουκρανία. Η πολυδιαφημισμένη κρυπτογράφηση της υπηρεσίας και η ικανότητά της να διαδίδει μηνύματα σε ομάδες έως 200.000 – το όριο στο WhatsApp που ανήκει στο Facebook είναι 256 μέλη – την έχει ονομάσει «εφαρμογή της επιλογής» για τρομοκράτες.

Για ποιο λόγο απαγορεύτηκε στη Ρωσία

Το Telegram απαγορεύτηκε στη Ρωσία το 2018 αφού ο Pavel Durov αρνήθηκε να δώσει στις αρχές πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του. Ωστόσο, η καταστολή, η οποία περιελάμβανε τον αποκλεισμό διευθύνσεων IP, ήταν εύκολο να παρακαμφθεί και η υπηρεσία συνέχισε να αναπτύσσεται. Η Ρωσία ενέδωσε και πήρε πίσω την απαγόρευση στα μέσα του 2020.

Η εφαρμογή έχει υιοθετηθεί ως κορυφαία πηγή ειδήσεων έξω από τα κρατικά ελεγχόμενα μέσα, και στον πόλεμο της Ουκρανίας έχει γίνει μια 24ωρη γραμμή σωτηρίας ειδήσεων για πολίτες, δημοσιογράφους και ακόμη και για τον στρατό.

Έχει γίνει η ιδανική πλατφόρμα για ομάδες διαμαρτυρίας όλων των ειδών, από την Εξέγερση της Εξάλειψης έως τις ομάδες κατά του εμβολιασμού, από τους ταραχοποιούς του Καπιτωλίου των ΗΠΑ έως τις εκστρατείες υπέρ της δημοκρατίας σε κράτη, όπως η Λευκορωσία, το Χονγκ Κονγκ και το Ιράν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments