Πολιτική

Ουκρανία: Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης 34 Ελλήνων από την Οδησσό

Ουκρανία: Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης 34 Ελλήνων από την Οδησσό
Τα 34 άτομα πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους ανέμενε κλιμάκιο από την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι.

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση “Νόστος 5”, για την εκκένωση 34 ατόμων από την Οδησσό, μεταξύ των οποίων και ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τα 34 άτομα, συνοδευόμενα από τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό Δ. Δόχτση και στελέχη του γενικού προξενείου της Ελλάδας, πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους ανέμενε κλιμάκιο από την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι.

Απομακρύνθηκαν 25 άτομα από την Ουκρανία

Όπως είναι γνωστό, πριν από δύο ημέρες, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επιχείρηση «Νόστος 4», που αφορούσε την απομάκρυνση 25 ατόμων (Ελλήνων πολιτών, μελών των οικογενειών τους, καθώς και Ρουμάνων και Φιλιππινέζων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου) από την Οδησσό.

Οι ανωτέρω, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση, πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους ανέμενε κλιμάκιο από την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, τα 9 από τα 25 άτομα είναι ναυτικοί ελληνόκτητου πλοίου, από τους οποίους τρεις είναι Έλληνες.

«Συνεχίζουμε!» ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ολοκλήρωση της επιχείρησης «Νόστος 4», ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. «Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η επιχείρηση «Νόστος 4». Συνολικά, έχουν απεγκλωβιστεί περισσότερα από 150 άτομα από Κιέβο, Μαριούπολη και Οδησσό. Αξίζουν συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και στα στελέχη των προξενικών μας αρχών στην Ουκρανία. Συνεχίζουμε!», επεσήμανε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν ασφαλείς δίοδοι για τους αμάχους

Μιλώντας για την ομογένεια στην Ουκρανία αλλά και τη στάση της Ελλάδας, ο υφυπουργός εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1: «Εκεί που για εμάς είναι επικεντρωμένο το ενδιαφέρον είναι η Μαριούπολη, εκεί είναι το μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι τελείωσε μία ακόμη αποστολή απεγκλωβισμού στις τελευταίες 7 ημέρες , Ελλήνων πολιτών και ομογενών. 150 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί συνολικά από Οδησσό, Κίεβο και Μαριούπολη. Παρακολουθούμε τις διαπραγματεύσεις για ασφαλή δίοδο για να αποχωρήσουν οι πολίτες που θέλουν αλλά και για τον ανεφοδιασμό της περιοχής».

Για τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, τόνισε πως «δεν μπορούν να υπάρξουν αυτή τη στιγμή, εφόσον δεν υπάρχουν ασφαλείς δίοδοι». Ακόμη δήλωσε πως αν και υπάρχει σχέδιο για την απομάκρυνσή τους, πολλοί ομογενείς δεν θέλουν να αφήσουν πίσω τις πατρογονικές τους εστίες. Όπως ανέφερε πρόκειται για χιλιάδες, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο ότι το Υπουργεί Εξωτερικών έκανε από την αρχή ένα έντονο διάβημα για την προστασία των ομογενών στην Ουκρανία μετά την εισβολή των Ρώσων και τόνισε πως δεν θα μπορούσαμε να εκβιαστούμε με τυχόν αντίποινα των Ρώσων στους Έλληνες ομογενείς. «Είναι σημαντικότατη η προστασία των ομογενών», τόνισε ο υφυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments