Ελλάδα

Γερμανικό δημοσίευμα: Φτωχοποίηση των συνταξιούχων στην Ελλάδα

Γερμανικό δημοσίευμα: Φτωχοποίηση των συνταξιούχων στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες συνταξιούχοι εξαιτίας των περικοπών, αλλά και των δυσκολιών του συνταξιοδοτικού συστήματος καταγράφει γερμανικό ρεπορτάζ
Την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων συνταξιούχων, εξαιτίας των περικοπών, τις δυσκολίες του συνταξιοδοτικού συστήματος που παρά την αύξηση των ορίων ηλικίας δεν αντιμετωπίστηκαν, καταγράφει σε ανταπόκρισή του Γερμανός δημοσιογράφος για το δίκτυο ARD, που αναδημοσιεύονται από πολλά γερμανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Tagesschau.de, ο Γιάννης Αγαπητός, ένας 86χρονος συνταξιούχος που ζει στην Αθήνα, λέει την προσωπική του ιστορία. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «πριν από 10 χρόνια ο Αγαπητός έπαιρνε μία σύνταξη γύρω στα 2.000 ευρώ. Μετά ήρθε η αποκαλούμενη τρόικα, με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που επέβαλε στην Αθήνα περικοπές συντάξεων. Σήμερα ο πρώην δημοσιογράφος, με μόνιμη θέση, πρέπει να βγάλει τον μήνα με 960, αντί για 2.000 ευρώ».

Τονίζεται επίσης, όπως αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, πως «οι συνέπειες των περικοπών στις συντάξεις είναι ακόμη οδυνηρές σε μία χώρα, στην οποία η σύνταξη αποτελεί μέχρι σήμερα τον κύριο πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κοινωνικό επίδομα, ούτε εκπαιδευτικό επίδομα-υποτροφία. Η σύνταξη πάντα βοηθούσε ολόκληρες οικογένειες να επιβιώσουν. Τώρα όμως ο ένας στους πέντε συνταξιούχους καλείται να περάσει τον μήνα με λιγότερα από 500 ευρώ».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΕ, με τις περικοπές που έγιναν  το 2012, οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί από το 80% στο 51% του μέσου μισθού. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στις αρχές του 2000, οι Έλληνες μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 57 ετών. Τώρα, το όριο που προβλέπει ο νόμος είναι τα 67 έτη, ανώτερο και από εκείνο που ισχύει στη Γερμανία.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι με τη συνταγή «εργαζόμαστε περισσότερο, περικόπτουμε συντάξεις» δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι δυσκολίες του συνταξιοδοτικού συστήματος, καταλήγει το δημοσίευμα

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments