Οδηγός

ΕΦΚΑ: Παράταση καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων

ΕΦΚΑ: Παράταση καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων
ΕΦΚΑ: Το Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ στην αυριανή του Συνεδρίαση αναμένεται να αποφασίσει την παράταση έως και την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 της προθεσμίας πληρωμής των κάτωθι ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Το Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ στην αυριανή του Συνεδρίαση αναμένεται να αποφασίσει την παράταση έως και την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 της προθεσμίας πληρωμής των κάτωθι ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Αφορά:

  • Υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2022 και Δώρου Χριστουγέννων 2021 εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων & Οικοδομοτεχνικών Εργων και Καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών Ιανουαρίου 2022 και Δώρου Χριστουγέννων 2021 εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων

ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για την ασφαλιστική ικανότητα

Ανακοίνωση εξέδωσε σχετικά με την ασφαλιστική ικανότητα ΕΦΚΑ σε ελεύθερους επαγγελματίες ο Οργανισμός. Σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες που αφορά την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες, διευκρινίζονται τα εξής:

  • Την 1η Μαρτίου ανανεώθηκε η ασφαλιστική ικανότητα σε 8.044.869 ασφαλισμένους, συνταξιούχους, άμεσα και έμμεσα μέλη. Σε μερίδα ασφαλισμένων η ασφαλιστική ικανότητα δεν ανανεώθηκε για τους εξής τρεις βασικούς λόγους:
  • Α) Είτε γιατί έχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ- υπενθυμίζεται πως για να λάβει ένας πολίτης ασφαλιστική ικανότητα θα πρέπει να μην οφείλει ή αν οφείλει να έχει ρυθμίσει τις οφειλές του. Αυτή η νομοθεσία ισχύει εδώ και δεκαετίες και κατ’εξαίρεση δόθηκε ασφαλιστική ικανότητα σε όλους πέρυσι λόγω της πανδημίας,
  • Β) Είτε γιατί δεν συμπλήρωσαν κατά το προηγούμενο έτος 50 ένσημα ασφάλισης και με βάση τον νόμο δεν δικαιούνται ασφαλιστική ικανότητα,
  • Γ) Είτε γιατί παρόλο που κατέβαλαν κανονικά τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ μέχρι σήμερα δεν έχουν φανεί οι καταβολές τους στο σύστημα.

Για την πρώτη περίπτωση, δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν αρρύθμιστες οφειλές να τις ρυθμίσουν στο ΚΕΑΟ σε έως 12 δόσεις και με αυτόν τον τρόπο να λαμβάνουν μηνιαίως ασφαλιστική ικανότητα. Μάλιστα, με νομοθετική διάταξη που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, θα δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής μόνο της οφειλής που αφορά τις παροχές σε είδος και χρήμα προκειμένου να λάβει κάποιος ετήσια ασφαλιστική ικανότητα. Μια πρωτοβουλία που θα ευνοήσει χιλιάδες ασφαλισμένους καθώς θα έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν το minimum του ποσού που απαιτείται για τη λήψη ασφαλιστικής ικανότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments