Διεθνή

Ο πιο πλούσιος Ρώσος επιχειρηματίας, σε Πούτιν: Mην μας οδηγείς πίσω στο 1917

Ο πιο πλούσιος Ρώσος επιχειρηματίας, σε Πούτιν: Mην μας οδηγείς πίσω στο 1917

Πηγή Φωτογραφίας: AP/Mikhail Klimentyev

Βλαντιμίρ Ποτάνιν Vs Βλαντιμίρ Πούτιν: Σήμα κινδύνου από τον Ρώσο κροίσο στον πρόεδρο της Ρωσίας.

Τα ονόματά τους, σε μία σατανική σύμπτωση της μοίρας μοιάζουν πολύ. Ο ένας είναι ο ηγέτης της μετασοβιετικής Ρωσίας και ο άλλος ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της χώρας. Βλαντιμίρ Ποτάνιν και Βλαντιμίρι Πούτιν, με τον πρώτο να προειδοποιεί το Κρεμλίνο και ειδικά τον Ρώσο πρόεδρο για την οικονομική εξαθλίωση, στην οποία η χώρα του οδηγείται μετά και την εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που ήρθαν ως επιστέγασμα στο ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ρωσίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Προσοχή λέει, γιατί η Ρωσία οδηγείται πίσω στο 1917.

Σήμα κινδύνου σε Πούτιν για τη ρωσική οικονομία: Μακριά τα χέρια σου από τις περιουσίες μας

Ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, πρόεδρος του μεταλλικού κολοσσού Norilsk Nickel και μεγαλύτερος μέτοχός του, δήλωσε ότι η Ρωσία κινδυνεύει να επιστρέψει στις ταραχώδεις ημέρες της επανάστασης του 1917, εάν κλείσει την πόρτα στις δυτικές εταιρείες και επενδυτές. Προέτρεψε μάλιστα, τη ρωσική κυβέρνηση να προχωρήσει με εξαιρετική προσοχή όσον αφορά την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

«Πρώτον, θα μας πήγαινε εκατό χρόνια πίσω, στο 1917, και τις συνέπειες ενός τέτοιου βήματος της παγκόσμιας δυσπιστίας προς τη Ρωσία εκ μέρους των επενδυτών – την οποία θα βιώναμε για πολλές δεκαετίες» είπε σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της Norilsk Nickel στο Telegram την Πέμπτη.

«Δεύτερον, η απόφαση πολλών εταιρειών να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία είναι, θα έλεγα, κάπως συναισθηματικής φύσης και μπορεί να ελήφθη ως αποτέλεσμα άνευ προηγουμένου πίεσης από την κοινή γνώμη στο εξωτερικό. Άρα πιθανότατα θα επιστρέψουν. Και προσωπικά, θα τους έδινα αυτή την ευκαιρία» πρόσθεσε.

Wladimir Potanin: Milliardär und Umweltsünder - Capital.de

Ποιος είναι ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν

Ο Ποτάνιν είναι ο πλουσιότερος δισεκατομμυριούχος της Ρωσίας και εξακολουθεί να αξίζει περίπου 22,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, παρά το γεγονός ότι έχασε περίπου το ¼ της περιουσίας του φέτος καθώς οι μετοχές της Norilsk Nickel κατέρρευσα. Οι μετοχές της εταιρείας έχασαν περισσότερο από 90% στις συναλλαγές του Λονδίνου προτού ανασταλεί αυτό το μήνα, παρά την άνοδο των τιμών για τα εμπορεύματά της.

Η Norilsk Nickel είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παλλαδίου και νικελίου υψηλής ποιότητας στον κόσμο, καθώς και σημαντικός παραγωγός πλατίνας και χαλκού. Η εταιρεία και τα κύρια προϊόντα της έχουν γλυτώσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες που έχουν καταδικάσει τη ρωσική οικονομία.

Οι επιχειρήσεις της Δύσης εγκαταλείπουν τη Ρωσία

Δεκάδες αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ιαπωνικές εταιρείες έχουν εγκαταλείψει κοινοπραξίες, εργοστάσια, καταστήματα, γραφεία και άλλα περιουσιακά στοιχεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που ακολούθησαν. Σε αυτές προστέθηκαν η Goldman Sachs και η JP Morgan την Πέμπτη, οι πρώτες μεγάλες δυτικές τράπεζες που ανακοίνωσαν ότι θα εγκαταλείψουν πλήρως τη Ρωσία από τότε που ξέσπασε η κρίση τον Φεβρουάριου. Χθες το βράδυ, σε αντίστοιχη ανακοίνωση προχώρησε και η Deutsche Bank.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη πως υποστήριξε ένα σχέδιο για την εισαγωγή «εξωτερικής διαχείρισης» ξένων εταιρειών που εγκαταλείπουν τη Ρωσία. «Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά με εκείνες τις εταιρείες που πρόκειται να κλείσουν την παραγωγή τους» είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε το Κρεμλίνο και μεταδόθηκε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να εισαχθεί εξωτερική διαχείριση και στη συνέχεια να μεταφερθούν αυτές οι εταιρείες σε όσους θέλουν να εργαστούν» πρόσθεσε. Meet Vladimir Potanin, One of the the Richest Men in Russia

Ποιες εταιρείες θα μπορούσαν να εθνικοποιηθούν

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών της Ρωσίας έχει καταρτίσει έναν κατάλογο εταιρειών που αποφάσισαν να αποχωρήσουν και θα μπορούσαν να εθνικοποιηθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Izvestiya που επικαλέστηκε αργότερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το έγγραφο που φέρεται να εστάλη στη ρωσική κυβέρνηση και στη Γενική Εισαγγελία περιλαμβάνει 59 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald’s, Porsche, Toyota, H&M, και μπορεί να ενημερωθεί με περισσότερες εταιρείες, ανέφερε η Izvestiya.

«Πρέπει να φανούμε σοφοί», επισημαίνει ο Ποτάνιν

Ο Ποτάνιν είπε ότι δεν είναι επί του παρόντος να μιλήσουμε για εθνικοποίηση δυτικών περιουσιακών στοιχείων, αλλά η πρόταση του Κρεμλίνου θα μπορούσε να επιτρέψει στους ιδιοκτήτες να διατηρήσουν την περιουσία τους και στις εταιρείες να αποφύγουν την κατάρρευση, να συνεχίσουν να παράγουν προϊόντα και να πληρώνουν τους υπαλλήλους.

«Κατανοώ ότι υπό το φως των οικονομικών περιορισμών που στρέφονται κατά της Ρωσίας, μπορεί να υπάρχει μια κατανοητή επιθυμία να ενεργήσουμε συμμετρικά», έγραψε. «Αλλά στο παράδειγμα των δυτικών χωρών, βλέπουμε ότι οι οικονομίες αυτών των χωρών υποφέρουν από την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πρέπει να είμαστε πιο σοφοί και να αποφύγουμε ένα σενάριο όπου οι κυρώσεις αντίποινων θα χτυπήσουν τους εαυτούς μας».

Ζήτησε επίσης από τη Ρωσία να χαλαρώσει τους περιορισμούς στο ξένο νόμισμα, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι τόκοι σε ξένα ομόλογα και δάνεια. Διαφορετικά, υπήρχε κίνδυνος η χώρα να χρεοκοπήσει ολόκληρο το εξωτερικό της χρέος, το οποίο υπολόγισε σε περίπου 480 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments