Ειδήσεις

Ρωσική ενέργεια: Ρήγμα στην ενότητα Πολωνίας – Ουγγαρίας

Ρωσική ενέργεια: Ρήγμα στην ενότητα Πολωνίας – Ουγγαρίας

Πηγή Φωτογραφίας: indicator.gr

Η ιδέα της πλήρους απαγόρευσης των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία έχει περισσότερους αντιπάλους παρά υποστηρικτές εντός της ΕΕ. Το παράδειγμα με τις σχέσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Πολωνίας είναι χαρακτηριστικό.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία συμμάχησαν στον αγώνα τους κατά των Βρυξελλών για τις αντίστοιχες κατηγορίες περί κράτος δικαίου, αλλά αυτή η ενότητα έχει φθαρεί κατά πολύ λόγω των στενών δεσμών της Βουδαπέστης με τη Μόσχα.

Οι φιλορωσικές απόψεις ορισμένων Ευρωπαίων δεξιών ηγετών, όπως ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, ο Ματέο Σαλβίνι της Ιταλίας και η Μαρίν Λεπέν της Γαλλίας, αποτελούν ένα πιθανό πρόβλημα για μια ενωμένη ευρωπαϊκή ακροδεξιά εδώ και αρκετό καιρό, αλλά αναμένεται να ενταθούν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Πολωνία έχει τη μόνη ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ευρώπη που, σε αντίθεση με τους πιθανούς συμμάχους, είναι αντιρωσική. Οι στενοί δεσμοί της Ουγγαρίας με το Κρεμλίνο έχουν εδώ και αρκετό καιρό τεθεί στο στόχαστρο της Βαρσοβίας, με ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους να λένε ότι το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να γίνει πολύ μεγάλο.

Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ο διχασμός γίνεται εμφανής.

Η Πολωνία, η οποία επίσης εισάγει σημαντικές ποσότητες άνθρακα από τη Ρωσία, είναι έτοιμη να σταματήσει να το κάνει, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πέρυσι, η χώρα εισήγαγε 8,3 εκατομμύρια τόνους άνθρακα από τη Ρωσία, με κόστος άνω των 625 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι πεπεισμένη ότι είναι δυνατή μια συνολική ευρωπαϊκή απαγόρευση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

Η Πολωνία εξορύσσει σήμερα άνθρακα που θεωρείται χαμηλότερης ποιότητας από τον άνθρακα που εισάγεται από την Ανατολή. Ο ρωσικός άνθρακας αποτελείται από λιγότερο θείο και τέφρα, με αποτέλεσμα να καίγεται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Η Βουδαπέστη απορρίπτει τώρα την ιδέα της Βαρσοβίας να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη και έχει απειλήσει να μπλοκάρει κάθε σοβαρή κύρωση που αφορά στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της Πολωνίας στην Ένωση.

Ο Όρμπαν έχει αντιταχθεί σθεναρά στην ιδέα της πλήρους απαγόρευσης, μιλώντας κατά του εμπάργκο στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο από τη Ρωσία μετά τη συνάντηση με άλλες χώρες της Ομάδας Βίζεγκραντ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Παρόλο που αντιτιθέμεθα πλήρως στη ρωσική επίθεση και καταδικάζουμε τον πόλεμο, δεν θα αφήσουμε τις ουγγρικές οικογένειες να πληρώσουν για αυτό. Οι κυρώσεις δεν πρέπει να αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Όρμπαν.

«Η πλειονότητα των ουγγρικών εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία. Το 90% των ουγγρικών οικογενειών χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στα συστήματα θέρμανσης των σπιτιών τους. Η ουγγρική οικονομία απλώς δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε ο Όρμπαν.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Βαλτικής, συμμερίζονται την ίδια άποψη με την Πολωνία, ωστόσο η ιδέα της πλήρους απαγόρευσης των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία έχει περισσότερους αντιπάλους παρά υποστηρικτές εντός της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments