Διεθνή

Μαριούπολη: Σε εξέλιξη η μαζική εκκένωση – Η προσπάθεια φυγής των αμάχων

Μαριούπολη: Σε εξέλιξη η μαζική εκκένωση – Η προσπάθεια φυγής των αμάχων

Πηγή Φωτογραφίας: CTV NEWS

Περισσότεροι από 2.500 πολίτες έχουν σκοτωθεί στην πολιορκημένη πόλη, όπου εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα σε τρόφιμα και νερό

Νέα μεγάλη προσπάθεια, μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες απεγκλωβισμού αμάχων στη Μαριούπολη, την ώρα που οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, είναι σε εξέλιξη, όπως ανακοίνωσαν τόσο οι Αρχές της πόλης, όσο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η Μαριούπολη δεν είναι πλέον “μπλοκαρισμένη” και οι άμαχοι απομακρύνονται, ενώ συγκλονιστική ήταν η “κραυγή αγωνίας” των Ελλήνων ομογενών μέσα από το καταφύγιο.

Νωρίτερα το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε ότι 160 ιδιωτικά αυτοκίνητα με αμάχους κατάφεραν να αναχωρήσουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κατάπαυση του πυρός τηρείται, ενώ ο ανθρωπιστικός διάδρομος που ακολουθούν οι άμαχοι περνάει από την υπό ρωσική κατοχή πόλη Μπερντιάνσκ με προορισμό τη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, πάνω από 2.500 πολίτες έχουν σκοτωθεί στην πολιορκημένη πόλη, όπου εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα σε τρόφιμα και νερό. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας επιβεβαιώνει ότι κομβόι με Ι.Χ. κατάφερε να φύγει, δηλώνει ότι το Κίεβο προσπαθεί να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, καθώς και κομβόι με λεωφορεία για να απομακρύνει γυναίκες και παιδιά, αλλά, όπως τονίζει, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Βομβαρδισμούς και θανάτους αμάχων στο Ντόνετσκ καταγγέλλει η Ρωσία

To υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το πρωί της Δευτέρας η περιοχή του Ντονέτσκ που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, δέχτηκε επίθεση με πυραύλους από την ουκρανική πλευρά, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι ενώ υπήρξαν και 28 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Ακόμα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα υπολείμματα του ουκρανικού πυραύλου Tochka-U που σύμφωνα με τη Ρωσία έπληξε την κατοικημένη περιοχή. Η Μόσχα κάνει λόγο για έγκλημα πολέμου, καθώς όπως υποστηρίζει υπήρξε σκόπιμη στόχευση αμάχων.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Στις 14 Μαρτίου, περίπου στις 11.30 π.μ. ώρα Μόσχας, τακτικός πύραυλος Tochka-U εκτοξεύθηκε σε οικιστικό τετράγωνο της πόλης Ντονέτσκ από το έδαφος που ελέγχεται από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου.

Ο βομβαρδισμός της πόλης πραγματοποιήθηκε από βορειοδυτική κατεύθυνση, από την περιοχή του οικισμού Krasnoarmeysk, ο οποίος ελέγχεται από ουκρανικές εθνικιστικές μονάδες.

Ως αποτέλεσμα της έκρηξης μιας βόμβας διασποράς στο κέντρο του Ντονέτσκ, σκοτώθηκαν 20 άμαχοι. Άλλοι 28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν σε ιατρικές δομές

Η χρήση τέτοιων όπλων σε μια πόλη χωρίς θέσεις βολής των ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή η σκόπιμη στόχευση αμάχων, αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Ο ουκρανικός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά ότι εκτόξευσε πύραυλο κατά της πόλης. «Αυτός πρόκειται σίγουρα για έναν ρωσικό πύραυλο ή κάποιο άλλο είδος πυρομαχικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Λεονίντ Ματιούκιν σε συνέντευξη Τύπου. Ερωτηθείς για τις αναφορές για μια ουκρανική επίθεση στο Ντονέτσκ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι πρόκειται για μια τραγωδία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments