Ειδήσεις

Ευρώπη: Η πλειοψηφία «απαγορεύει» την απαλλαγή από την ρωσική ενεργεία

Ευρώπη: Η πλειοψηφία «απαγορεύει» την απαλλαγή από την ρωσική ενεργεία

Πηγή Φωτογραφίας: Politico, The National Herald, The Conversation

Τα σχέδια της Ευρώπης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια σκοντάφτει πρώτα απ  όλα στους δικούς της παίχτες… Οι περισσότερες χώρες – μέλη δηλώνουν αδυναμία «συμμετοχής» σε βραχυπρόθεσμη επιχείρηση διακοπής κάθε σύνδεσης με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας. Η Ελλάδα, όπως και άλλη κράτη ανήκουν στους ουδέτερους.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει σχέδια για την ανεξαρτητοποίησή της από όλα τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030 και τη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά 2/3 πριν από το τέλος του 2022.

Το βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη εξαρτάται πολύ περισσότερο, συγκριτικά με τις Η.Π.Α, από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, γεγονός που καθιστά την εφαρμογή μιας απαγόρευσης στην ΕΕ πολύ πιο δαπανηρή για την ίδια την Ένωση. Η έρευνα του «EURACTIV» αποτυπώνει τους υποστηρικτές του ευρωπαϊκού σχεδίου, μεταξύ των οποίων μόνο η Πολωνία είναι ξεκάθαρη, τους… φανατικά αντίθετους αλλά και τους ουδέτερους, κατηγορία στην οποία «εντάσσεται» και η χώρα μας.

Υπέρ:

Πολωνία: Είναι ο μόνος ένθερμος υποστηρικτής ολοκληρωτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. είναι η Πολωνία, ακόμη και αν αυτό θα έπληττε την ευρωπαϊκή οικονομία. Αν και η χώρα θα υποφέρει από μια διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, πιστεύουν ότι είναι καλά προετοιμασμένοι λόγω των αυξημένων εισαγωγών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και της κατασκευής του Baltic Pipe που φέρνει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία.

Διστακτικά θετικοί :

Γαλλία: Είναι έτοιμη να επιβάλει ενεργειακές κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά φαίνεται επίσης πρόθυμη να διατηρήσει ανοιχτό το διάλογο με τη Μόσχα. Ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ έχει δηλώσει πως «η χώρα σκοπεύει να λάβει πρόσθετες αποφάσεις για να ασκήσει πίεση στη Ρωσία. Δεν κλείνουμε καμία πόρτα, απλά πρέπει να εξετάσουμε τι είναι αποτελεσματικό και λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στην ΕΕ και τα διάφορα μέλη της».

Ισπανία: Είναι υπέρ των ενεργειακών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά  δεν το καθιστά κορυφαία πολιτική προτεραιότητα. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει δηλώσει ότι «η Μαδρίτη θα υποστηρίξει οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί σε συντονισμό με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, εάν είναι απαραίτητο». Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τα σχετικά χαμηλά ποσοστά εξάρτησης της Ισπανίας από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Κατά:

Γερμανία: Αντιτίθεται σθεναρά σε οποιεσδήποτε κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια.Ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την «κοινωνική ειρήνη» στη χώρα και θα δημιουργούσε «πραγματικό κίνδυνο ενεργειακής υποπροσφοράς σε ορισμένους τομείς». Πάντως, κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Norbert Röttgen, έχουν ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης. Σημειώνεται ότι η Γερμανία λαμβάνει το 55% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, ποσοστό που μεταφράστηκε σε περίπου 140 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2021.

Ουγγαρία: Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι θα αντιταχθεί στις ενεργειακές κυρώσεις σε επίπεδο ΕΕ. «Ενώ καταδικάζουμε την ένοπλη επίθεση της Ρωσίας και καταδικάζουμε επίσης τον πόλεμο, δεν θα επιτρέψουμε να αναγκαστούν οι ουγγρικές οικογένειες να πληρώσουν το τίμημα», υπογράμμισε. Η Ουγγαρία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

Βουλγαρία: Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά θα επιδιώξει εξαίρεση από μια πιθανή απαγόρευση εισαγωγών ενέργειας. «Δεν έχουμε τρέχουσες εναλλακτικές λύσεις αυτή τη στιγμή. Είμαστε πολύ εξαρτημένοι», δήλωσε ο Πέτκοφ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Φινλανδία: Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε από την αρχή ότι είναι κατά των κυρώσεων που σχετίζονται με την ενέργεια, οι οποίες θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

Ουδέτεροι:

Ιταλία: Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δεν έχει εκφράζει υποστήριξη ή αντίθεση στις ενεργειακές κυρώσεις, επιμένοντας στην ανάγκη ενότητας της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, εάν η ΕΕ προτείνει την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, η Ιταλία πιθανότατα θα την υποστηρίξει, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Τσεχία: Η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει σαφή θέση σχετικά με μια πιθανή απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε επανειλημμένα ότι η ΕΕ πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, αλλά δεν υποστήριξε την απαγόρευση των εισαγωγών.

Ελλάδα: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να απαγορευτούν οι εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αλλά πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη εάν η Μόσχα προχωρήσει και αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα. Επισήμανε επίσης ότι «η χώρα μας έχει επιταχύνει τις προσπάθειες για την απεξάρτηση της οικονομίας της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 26% των εισαγωγών πετρελαίου της Ελλάδας και το 39% του φυσικού αερίου που εισάγεται στη χώρα μας.

Σλοβενία: Η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία. Οι συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί μέχρι στιγμής στην ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού, με έμφαση κυρίως στο φυσικό αέριο, αλλά δεν έχουν γίνει σημαντικές ανακοινώσεις.

Ρουμανία: Κανείς, ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις έχουν μιλήσει για απαγόρευση της ρωσικής ενέργειας. Ωστόσο, ζητούν ωστόσο από την ΕΕ να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ρουμανία εξαρτιέται όλο και περισσότερο από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments