Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Ανέστειλε τη συμμετοχή για να προλάβει την αποπομπή από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο θεσμικός ρόλος του οποίου είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σε μία αναμενόμενη κίνηση προχώρησε η Ρωσία, ανακοινώνοντας ότι διακόπτει τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο, θεσμικός ρόλος του οποίου είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προβλέποντας την πιθανή αποπομπή της εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία σε σχέση με την επίθεση κατά της γειτονικής Ουκρανίας.

Ο Πιοτρ Τολστόϊ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έλαβε μια επιστολή από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία ανακοινώνει την απόφαση της Μόσχας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ ζήτησε τη Δευτέρα από το Συμβούλιο της Ευρώπης την «άμεση αποβολή» της Ρωσίας από αυτό το πανευρωπαϊκό όργανο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που, αν υλοποιηθεί, θα γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ο Σμίγκαλ, που μίλησε εκτάκτως στη θέση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από τις 46 χώρες μέλη του Συμβουλίου, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν την Ουκρανία «αλλά και όλη την Ευρώπη». «Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η επίθεση, πριν υπάρξει μια πυρηνική καταστροφή, πριν να πυρποληθεί όλη η Ευρώπη», είπε.

Κυρώσεις σε Μπάιντεν και Αμερικανούς αξιωματούχους

Νωρίτερα η Μόσχα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων κατά του Αμερικανού προέδρου και άλλων 12 αξιωματούχων της κυβέρνησής του, ως αντίμετρα για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Tζο Μπάιντεν, αναμένεται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανώς στις 23 Μαρτίου, για συνομιλίες με τους ηγέτες χωρών – μελών του ΝΑΤΟ με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, o Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να επισκεφθεί και την Πολωνία, όπου η ανησυχία έχει κλιμακωθεί μετά την ρωσική επίθεση σε βάση εκπαίδευσης μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα, που στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα πει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα στείλουν δυνάμεις στην Ουκρανία, όμως θα υπερασπιστούν «κάθε ίντσα» νατοϊκού εδάφους.

Την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ανησυχία  ότι η Μόσχα θα οργανώσει προβοκάτσια, πιθανώς με χημικά όπλα, στην Ουκρανία. Παράλληλα, τόνισε ότι η Κίνα πρέπει να στηρίξει το διεθνές δίκαιο και να καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι η χώρα του αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει μια ανοιχτή πόρτα στο ΝΑΤΟ για να γίνει μέλος του και ως εκ τούτου προτείνει έναν τρόπο για να προστατευθεί η ίδια ξεχωριστά, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εγγυήσεις ασφαλείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments