Διεθνή

Ενέργεια: Ερχεται παγκόσμιο σοκ στο πετρέλαιο

Ενέργεια: Ερχεται παγκόσμιο σοκ στο πετρέλαιο

Πηγή Φωτογραφίας: TIME

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί ότι "το μεγάλο σοκ στην αγορά πετρελαίου θα έρθει τον Απρίλιο, όταν η Ρωσία, με βάσει των κυρώσεων, θα παράγει λιγότερα, τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα"

«Οι συνέπειες μιας πιθανής απώλειας των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές δεν μπορούν να υποτιμηθούν», τονίζουν ξένοι οίκοι σε έκθεσή τους για το πετρέλαιο.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, παράγοντας περισσότερα από 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, από τα οποία εξάγει περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Το ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζει να ρέει προς το παρόν λόγω των προθεσμιακών συμφωνιών και των συναλλαγών που έγιναν πριν η Μόσχα στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, αλλά οι νέες δουλειές έχουν σχεδόν στερέψει», προστίθεται στην έκθεση.

Οι υφιστάμενες κυρώσεις στη Μόσχα αποκλείουν τον ενεργειακό τομέα. Ωστόσο, το αυξανόμενο μποϊκοτάζ του αργού πετρελαίου της αναμένεται να αναγκάσει τη Ρωσία να κλείσει περίπου το ένα τέταρτο της παραγωγής της, και ενδεχομένως περισσότερο, εάν κλιμακωθούν οι περιορισμοί ή η δημόσια καταδίκη”, υπογραμμίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Οι ρωσικές εξαγωγές θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 1,5 εκατ. b/d αργού και 1 εκατ. b/d προϊόντων, σύμφωνα με την πρόβλεψη. Ως αποτέλεσμα, ο ΔΟΕ αναμένει ότι η παγκόσμια προσφορά θα υπολείπεται της ζήτησης το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους.

“Μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σημαντική πλεονάζουσα ικανότητα για να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση του ρωσικού ελλείμματος”, τονίζει ο Δ.Ο.Ε  προσθέτοντας ότι οι “παραγωγοί μέχρι στιγμής ήταν απρόθυμοι να παραβιάσουν τη συμφωνία τους με άλλα μέλη του ΟΠΕΚ και συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, για να αυξήσουν σταδιακά την παραγωγή που μειώθηκε στην αρχή της πανδημίας”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments