Οικονομία

Πετρέλαιο: Κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι η τιμή του μπρεντ

Πετρέλαιο: Κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι η τιμή του μπρεντ
Πετρέλαιο: Μετά από τρεις εβδομάδες το πετρέλαιο μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, υποχώρησε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

Μετά από τρεις εβδομάδες το πετρέλαιο μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, υποχώρησε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ουσιαστικά, το μπρεντ έφτασε σε αυτήν την τιμή για πρώτη φορά μετά τη δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Γύρω στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) έφτασε στα 98,89 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία στην τιμή των τελευταίων ημερών στο πετρέλαιο.

Γύρω στις 21:20 η τιμή του ανέβηκε στα 99,29 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας η υποχώρηση σε ποσοστό 7,12%, ενώ το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Απριλίου, έπεσε στα 95,95 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 6,85%.Είναι ενδεικτικό ότι στις 8 Μαρτίου η τιμή του μπρεντ είχε φτάσει στα 127,98 δολάρια το βαρέλι.

Μένει να φανεί εάν και πότε αυτή η μείωση στην τιμή του πετρελαίου θα περάσει και στα πρατήρια υγρών καυσίμων στην Ελλάδα, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να βρίσκονται σε δυσθεώρητα για τους καταναλωτές επίπεδα. Η αμόλυβδη βενζίνη τιμολογείται στα 2,11 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο, το πετρέλαιο κίνησης (diesel) στα σχεδόν 2 ευρώ το λίτρο (κατά μέσο όρο) και το πετρέλαιο θέρμανσης κοντά στα 1,62 ευρώ το λίτρο (κατά μέσο όρο).

ΔΝΤ: Έκρουσε καμπανάκι για την οικονομία της Ουκρανίας – Προβλέπει συρρίκνωση έως και 35%

Καμπανάκι χτύπησε το ΔΝΤ για συρρίκνωση της οικονομίας της Ουκρανίας έως και 35%, λόγω των δυσμενών συνεπειών του πολέμου. Σύμφωνα με έκθεση του Ταμείου που δόθηκε στη δημοσιότητα οι απώλειες ζωών, οι καταστροφές σε υποδομές, τα προβλήματα στο εμπόριο και οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία λόγω του πολέμου θα επιφέρουν minimum συρρίκνωση της οικονομίας κατά 10% για το τρέχον έτος. Ωστόσο, όπως σημειώνει το ΔΝΤ, χώρες που έχουν πληγεί από παρόμοιους πολέμους, όπως το Ιράκ και η Συρία, δείχνουν πως ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το minimum.

Τι σημειώνεται στην έκθεση

«Τα δεδομένα από χώρες όπως το Ιράν, ο Λίβανος, η Συρία και η Υεμένη έχουν δείξει πως η συρρίκνωση της οικονομίας μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη, μεταξύ του εύρους 25%-35%» σημειώνεται στην έκθεση. Το Ταμείο υποστηρίζει ότι η Ουκρανία έχει κενό εξωτερικής χρηματοδότησης 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι χρηματοδοτικές της ανάγκες αναμενόταν να αυξηθούν και θα απαιτούσε σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους. Το δημόσιο χρέος της χώρας αναμενόταν να εκτιναχθεί στο 60% του ΑΕΠ το 2022 από περίπου 50% το 2021, ανέφερε η έκθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments