Πολιτική

Το “λεξικό” των πολιτικών αρχηγών ενόψει ευρωκάλπης

Το “λεξικό” των πολιτικών αρχηγών ενόψει ευρωκάλπης

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι προεκλογικές λέξεις "κλειδιά" των κομμάτων.

Τα μηνύματα και τις προτεραιότητες της προεκλογικής εκστρατείας τους επιδιώκουν να κωδικοποιήσουν μέσα σε λίγες λέξεις τα πολιτικά κόμματα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να παρουσιάσουν εύληπτα και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά τις θέσεις τους, διεκδικώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος. Μέσα από τις λέξεις «κλειδιά», που κάθε κόμμα υιοθετεί, αποκαλύπτονται οι βασικές διεκδικήσεις του από την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση και οι παράμετροι στις οποίες δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα.

Νέα Δημοκρατία: “Πιο κοντά στην Ευρώπη”

Η Ν.Δ. οικοδομεί την καμπάνια της πάνω στο τρίπτυχο «σταθερότητα», «Ευρώπη» και «οικονομία», προβάλλοντας ως ζητούμενο της κάλπης να επιβεβαιωθεί η σταθερότητα της κυβέρνησης, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας με τις αξίες και τις αρχές που τον συνοδεύουν και η σημασία που έχει να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στο κίνημα «Μένουμε Ευρώπη» για να απευθυνθεί ξανά στις δυνάμεις της «πατριωτικής ευθύνης» και του «δημοκρατικού εκσυγχρονισμού». Αναμενόμενο να ψάχνεται, ελλείψει του μεγάλου εχθρού, σε δοκιμασμένες συνταγές: του 2019 όταν πρότασσε την ανάγκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία και του 2023 όταν πρόβαλλε την απειλή επιστροφής του.

Ο Μητσοτάκης συνδέει τις μεταρρυθμίσεις με τη φράση «πιο κοντά στην Ευρώπη». Όσο κι αν το διαχειριστικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης έχει τσαλακωθεί σε σειρά γεγονότων, προσπαθεί να κρατά ζωντανή μια εικόνα μεταρρυθμιστικής «ορμής».

Το δείχνει η πρωθυπουργική ανάγκη να προωθήσει «εμβληματικές» κινήσεις (ισότητα στον πολιτικό γάμο, νόμος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, επιστολική ψήφος) για να στηριχθούν τα προεκλογικά σινιάλα του περιλάλητου «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού».

Η πρόκληση είναι ότι βρίσκεται πια στη φάση που κρίνεται από το αποτέλεσμα. Κι εκεί «πατά» η αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας «διευθετήσεις» όσα η ΝΔ παρουσιάζει ως μεταρρύθμιση. Άρα προσπαθώντας να τσαλακώσει περισσότερο τον πυρήνα του νεοδημοκρατικού αφηγήματος.

Οι αντίπαλοί του επιχειρούν να κινητοποιήσουν άλλα ρεύματα. Αναμενόμενο, μπροστά στη χαλαρότερη εκλογική διαδικασία, να ανοίγουν αγκαλιά στην κοινωνική αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑ: “Καλύτερη ζωή”

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει να επανασυνδεθεί με τα λαϊκά στρώματα, προκρίνει την αναφορά σε «καλύτερη ζωή». Παράλληλα, η «αλήθεια» είναι μια λέξη «κλειδί», που αξιοποιείται σαν διαχωριστική γραμμή απέναντι στο παλιό πολιτικό σύστημα. Η σταθερή αναφορά σε «νίκη» αποσκοπεί στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος.

Το σύνθημα «για μια καλύτερη ζωή» ο Στέφανος Κασσελάκης χρησιμοποιεί ως «καπέλο» σε όλες τις εκδηλώσεις του κόμματος, προκειμένου να περιγράψει τη στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί κατά βάση στα πιο λαϊκά στρώματα, που το φετινό καλοκαίρι γύρισαν την πλάτη στο κόμμα. Δυτική Αττική, Δυτική Αθήνα και Β΄ Πειραιά, με χαρακτηριστικές περιοχές το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Πέραμα κ.ά. θέλει να επαναφέρει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος

Το “αφήγημα” περιλαμβάνει σχεδόν πάντα τη λέξη “αλήθεια” και προσπαθεί να τραβήξει μια “κόκκινη γραμμή” με το παλιό πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό και όποτε αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θυμάται πάντα να τονίζει ότι “έχουμε φορολογικό πρόγραμμα και είναι απολύτως κοστολογημένο”. Το επιτελείο του είναι πεπεισμένο πως αν η αντιπολίτευση καταφέρει να πείσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους ότι η μείωση των βαρών είναι μια εφικτή υπόσχεση, το μήνυμα που θα εκπέμψει στην κάλπη θα αποδειχθεί ιδιαίτερα θετικό για την Κουμουνδούρου.

ΠΑΣΟΚ: “Αλαζονεία”

Τέλος, για το ΠΑΣΟΚ δίνεται βαρύτητα στις λέξεις «αλαζονεία», «αντιπολίτευση», «ανασύνθεση», με τη Χαριλάου Τρικούπη να ζητάει από τους πολίτες να ισορροπήσουν την εικόνα εκλογικής παντοδυναμίας της Ν.Δ., που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές, να δώσουν στο ΠΑΣΟΚ ρόλο οιωνεί αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα του επιτρέψει να κινηθεί και για τη διαδικασία ανασύνθεσης του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments