Nέα της αγοράς

Οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές στον τομέα των κρουαζιερόπλοιων μετά τις απολύσεις των 800 ναυτικών στην P&O

Οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές στον τομέα των κρουαζιερόπλοιων μετά τις απολύσεις των 800 ναυτικών στην P&O

Πηγή Φωτογραφίας: MEYER WERFT

Τώρα οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και στον τομέα των κρουαζιεροπλοίων και των επιβατηγών πλοίων μετά τις απολύσεις των 800 ναυτικών στην P&O.

Η αναταραχή και η κινητοποίηση που επικρατεί ανάμεσα στους συνδικαλιστικούς κύκλους της Ευρώπης είναι δικαιολογημένη. Δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με την αντικατάσταση των ναυτικών λόγω της πανδημίας και τα πολεμικά γεγονότα στην Ουκρανία που επηρεάζουν το 14% του παγκόσμιου ναυτεργατικού δυναμικού. Τώρα οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και στον τομέα των κρουαζιεροπλοίων και των επιβατηγών πλοίων μετά τις απολύσεις των 800 ναυτικών στην P&O.

Οι απολύσεις των 800 ναυτικών που έγιναν μέσω Zoom προκάλεσε την αλληλεγγύη όλων των ναυτικών συνδικάτων κυρίως στην Ευρώπη

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, στην Ελλάδα, εξέφρασε την “ αμέριστη συμπαράστασή στους 800 Ναυτεργάτες που επανδρώνουν τα πλοία της P&O Ferries στο Ντόβερ της Αγγλίας και στον αγώνα τους να μην υλοποιηθούν οι σχεδιασμένες απολύσεις σε βάρος τους”.

Υπενθυμίζεται ότι Άραβας Σουλτάνος του Ντουμπάϊ Αχμέντ μπιν Σουλαγέμ έχει από το 2019 εξαγοράσει την P&O μέσω της εταιρείας του DP World και όπως αποκαλύπτει ο Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ «στόχος της ναυτιλιακής εταιρείας είναι να τους αντικαταστήσει με φθηνούς Ναυτεργάτες μέσω πρακτορείων (ενοικιαζόμενους)» και προσθέτει:

«Η P&O ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στους Ναυτεργάτες την απόλυσή τους, ταυτόχρονα διέκοψε τα δρομολόγια των πλοίων και την διακίνηση επιβατών – οχημάτων – εμπορευμάτων προκειμένου να γίνει η αντικατάστασή τους με φθηνό Ναυτεργατικό δυναμικό! Με παρέμβαση των συνδικάτων τους στο Ντόβερ και στο Μπέλφαστ τους ζητήθηκε να παραμείνουν στα πλοία και να μην απολυθεί κανείς τους».

Οι εκπρόσωποι των ναυτικών και τα σωματεία τους ζήτησαν την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου για την προστασία των δικαιωμάτων τους ενώ ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι αναμένεται η διακοπή δρομολογίων για 10 περίπου ημέρες.

Το επιχείρημα της εταιρείας P&O είναι ότι με την δυσμενή αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, την υποβάθμιση των μισθών και την πρόσληψη εργολαβικών ναυτεργατών θα σωθούν 2200 θέσεις εργασίας και έτσι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εταιρείας!

Εξάλλου, η RMT ζήτησε σχέδιο τεσσάρων σημείων για την προστασία των θέσεων εργασίας, των υπηρεσιών και των βασικών προτύπων απασχόλησης, καθώς αποκαλύφθηκε ότι η Βρετανική κυβέρνηση γνώριζε την πρόθεση να απολύσει εργαζόμενους και να διαταράξει τις υπηρεσίες, αλλά δεν κατάφερε να ενεργήσει.

Την ημέρα των διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, η RMT ζήτησε την εφαρμογή ενός σχεδίου τεσσάρων σημείων για την προστασία των θέσεων εργασίας, των υπηρεσιών και των βασικών προτύπων απασχόλησης, καθώς αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση γνώριζε το σχέδιο για απόλυση εργαζομένων και διακοπή των υπηρεσιών την προηγούμενη ημέρα, αλλά απέτυχε υποκρίνομαι.

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

– Η κυβέρνηση να απαιτήσει από την P&O να ανακαλέσει την απόφασή της και να διεξάγει διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα ώστε να αποκατασταθούν οι θέσεις εργασίας και οι υπηρεσίες – Εάν αυτό δεν συμβεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της για να αναλάβει τα πλοία P&O.

– Κατάργηση της κρατικής υποστήριξης για τους ιδιοκτήτες P&O DP World, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών συμβολαίων, των Freeports, και υποστήριξη της διατήρησης των θέσεων εργασίας P&O.

– Εκτεταμένο δημόσιο και εμπορικό μποϊκοτάζ της P&O – «δεν θα πάμε με P&O» μέχρι να αποκατασταθούν οι θέσεις εργασίας.

– Νέα νομοθεσία για να διασφαλίσει ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί ποτέ σε άλλους εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο και θέσπιση νέων νόμων για την προστασία στο μέλλον των εργαζομένων στη ναυτιλιακή βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου

Τα τέσσερα σημεία ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του RMT, Μικ Λιντς, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε:

«Έχουμε κατακλυστεί από την ευρεία δημόσια και πολιτική υποστήριξη για την εκστρατεία μας για την προστασία των θέσεων εργασίας των μελών μας και αυτών των ζωτικών υπηρεσιών. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι ίδιοι οι βουλευτές της κυβέρνησης ζητούν ριζοσπαστική δράση και τα γεγονότα πρέπει επίσης να σηματοδοτήσουν μια ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους εργαζόμενους σε αυτή τη χώρα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση γνώριζε την προηγούμενη μέρα ότι μια ξένη εταιρεία σχεδίαζε να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει είναι σοκαριστικό.Αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος για να αντιστραφεί αυτή η επαίσχυντη απόφαση και σήμερα παρουσιάζουμε ένα σχέδιο δράσης που πρέπει να γίνει άμεσα και εάν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να εισαγάγει νομοθεσία που να επιτρέπει την πραγματοποίηση της».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments