Ελλάδα

Δείκτης Μιζέριας: Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα και η έκπληξη

Δείκτης Μιζέριας: Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα και η έκπληξη

Πηγή Φωτογραφίας: financialtribune

Ευχάριστα νέα - Βελτιώθηκε η παγκόσμια κατάταξη της χώρας στον παγκόσμιο δείκτη μιζέριας

Όσοι δεν το γνωρίζατε ευκαιρία να το μάθετε, υπάρχει Δείκτης που καταγράφει τη μιζέρια κάθε χώρας!

Στον «δείκτη μιζέριας» που εκδίδει κάθε χρόνο ο καθηγητής οικονομικών του Johns Hopkins University, Steve Hanke, φέτος η Ελλάδα βελτίωσε την κατάταξή της κατά 35 θέσεις.

Στην οικονομία, ο υψηλός πληθωρισμός, το υψηλό κόστος δανεισμού και η ανεργία φέρνουν μιζέρια, ενώ το «αντίδοτο» είναι η οικονομική ανάπτυξη, σημειώνει ο Hanke.

Ο Δείκτης Μιζέριας δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1960 από τον οικονομολόγο Arthur Okun, ώστε να έχει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον μία εύκολα αντιληπτή εικόνα της οικονομίας.

Ο αρχικός δείκτης υπολογιζόταν με βάση τον πληθωρισμό και την ανεργία, ενώ στην πορεία, ο Misery Index τροποποιήθηκε αρκετές φορές, πρώτα από τον καθηγητή του Χάρβαρντ Robert Barro και στη συνέχεια από τον Hanke.

O Annual Misery Index του Hanke υπολογίζεται από την ανεργία, τον πληθωρισμό και τα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού, μείον την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ κατά κεφαλήν.

Στην Αμερική, το 1980, ο δείκτης άγγιξε το ιστορικό υψηλό επίπεδο του 20,76%, ενώ από το 1993 και έπειτα κυμαινόταν μονίμως κάτω του 10%. Το 2007, πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, υπολογίστηκε στο 7,46%, έπειτα όμως εκτινάχτηκε με αποτέλεσμα ο δείκτης δυστυχίας Απριλίου 2011 να βρίσκεται στο 12,16% και του Φεβρουαρίου 2022 στο 11.67%.

Με βάση αυτή τη μέθοδο, η λιγότερο μίζερη χώρα του κόσμου προς έκπληξη είναι η Λιβύη.

Όπως εξηγεί ο Hanke, ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη ήταν θερμός το 2020 αλλά «σιγοέβραζε» το 2021. Αυτό επέτρεψε στη Λιβύη να αυξήσει τα πετρελαϊκά έσοδα της κατά 3,7 φορές πέρυσι. Και για αυτό, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά κεφαλήν εκτοξεύτηκε στο 62,6%, φέρνοντας τη Λιβύη στην τελευταία θέση ανάμεσα στις πιο μίζερες χώρες του κόσμου (όσο πιο χαμηλά στη λίστα, τόσο καλύτερα).

Ακολουθούν η Μάλτα και η Ιρλανδία, που συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.

Στον αντίποδα, η Κούβα, κυρίως εξαιτίας του πληθωρισμού που άγγιξε το 1.221,8%, με Βενεζουέλα, το Σουδάν και ο Λίβανος, να έπονται

Η Ελλάδα βρέθηκε φέτος στην  88η θέση της λίστας, βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση της σε σχέση με πέρυσι, όταν βρισκόταν στην 53η θέση.

πηγή: moneyreview

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments